You must sign in Login/Signup

New student? Register here

Dear students, prepare for biology class 9th chapter 9 long questions. These important long questions are carefully added to get you best preparation for your 9th class biology ch. 9 exams.
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Describe how water and ion uptake occurs in plants?
Answer: 1
1-20
. Introduction: In addition to anchoring the plant, roots perform two other vital functions. (i) Absorbs water and salts from the soil. (ii) Secondly, they provide conducting tissues for distributing these substances to the tissues of the stem. 2. Internal Structure of Root (i) Conducting Tissues Conducting tissues (xylem and phloem) of root are grouped in the center to form a rod shaped core, which extends throughout the length of the root. (ii) Pericycle Outside the conducting tissues, there is a narrow layer of thin walled cells, the pericycle. (iii) Endothermic and Cortex A single layer of cells, endothermic surrounds the pericycle layer. External to this, there is a broad zone of cortex which consists of large and thin walled cells. (iv) Epidermis The cortex is bounded on the outside by a single layer of epidermal cells. (v) Root Hairs Roots also have cluster of tiny root hairs, which are actually the extensions of epidermal cells. Functions of Root Hair: (i) Large Surface Area for Absorption Root hairs provide large surface area for absorption. They grow out into the spaces between soil particles where they are in direct contact with the water. (ii) Absorption and Transport of Water The cytoplasm of the root hairs has higher concentration of salts than the soil water, so water moves by osmosis into the root hairs. Salts also enter root hairs by diffusion or active transport. After their entry into the root hairs, water and salts travel through inter cellular spaces or through cells (via channels, called piasmodesrnata and reach xylem tissues. Once in xylem, water and salts are carried to all the aerial parts of plant.
Question: 2
What is transpiration. Describe transpiration and factors affecting rate of transpiration.
Answer: 2
2-20
Question: 3
Describe the significance of transpiration?
Answer: 3
3-20
Question: 4
How transport of water in takes place?
Answer: 4
4-20
Question: 5
How transport of food in plants takes place?
Answer: 5
5-20
Transport of Food. Phloem is responsible for transporting food substance throughout the plant. Phloem is a two way street for food. In most plants, the food is transported in the form of sucrose. Importance of Food The glucose formed during photosynthesis in mesophyll cells is used in respiration and excess of it is converted into sucrose. Pressure-Flow mechanism In pressure-flow mechanism, the food is moved from sources to sinks. Sources: The sources include the exporting organs typically a mature leaf or storage organ. A storage organ is capable of storing food and exporting the stored materials. Sinks: Sinks are the areas of active metabolism or storage e.g., roots, tubers, developing fruits and leaves, and the growing regions.. Similarly, root of beet is a sink in first growing season, but becomes source in the next growing season, when sugars are utilized in the growth of new shoots. Explanation of Pressure-Flow mechanism At the source, the food (sugar) is moved by active transport into the sieve tubes of phloem. Due to the presence of sugar in sieve tubes, their solute concentration increases and water enters from xylem via osmosis. This results in higher pressure in these tubes, which drives the solution towards sink. At the sink end, the food is unloaded by active transport. Water also exits from the sieve tubes. This decreases the pressure in sieve tubes, which causes a mass flow from the higher pressure at the source to the now lowered pressure at the sink.
Question: 6
Write a not on composition of blood ?
Answer: 6
6-20
Question: 7
Explain different disorders of blood.
Answer: 7
7-20
Blood Disorder: There are many types of blood disorders including. (I) bleeding disorders. (Hemophilia) (ii) Leukemia (blood cancer) (iii) Thalassemia (Cooley's Anemia) i. Leukaemia (Blood Cancer) Leukaemia is the production of great number of immature and abnormal white blood cells. Cause of leukaemia: It is caused by a cancerous mutation in bone marrow or lymph tissue cells- and result in uncontrolled production of WBCs. Treatment: (i) During this serious disorder, patients need to change the blood regularly with the normal blood, got from donar. (ii) The second method is bone marrow transplant, which is in most cases effective, but very expensive treatment. ii. Thalassaemia (Cooley's anemia) It is also called Cooley's anaemia on the name of Thomas B. Cooley, an American Physician. It is a genetic problem due to mutation in the gene of haemoglobin. Patient cannot transport oxygen properly. Cause of Thalassemia: The mutation results in the production of defective haemoglobin. Treatment: (i) Blood of patients is to be replaced regularly with normal blood. (ii) It can be cured by bone marrow transplantation but it does not give 100% cure rate.
Question: 8
Describe in detail blood group system .
Answer: 8
8-20
Question: 9
Describe blood transfusion in ABO blood group system .
Answer: 9
9-20
Question: 10
Describe the Structure and function of human heart ?
Answer: 10
10-20
Question: 11
Describe cardiac cycle and Heartbeat.
Answer: 11
11-20
Question: 12
write a note on different type of blood vessels.
Answer: 12
12-20
Question: 13
Explain general plan of Human blood circulatory system.
Answer: 13
13-20
Question: 14
Write a note on cardiovascular disorders.
Answer: 14
14-20
Question: 15
What are factor affecting the rate of transpiration.
Answer: 15
15-20
Light<div> The rate of transpiration is directly controlled by the opening and closing of stomataand it is under the influence of light</div><div>Temperature</div><div> Higher temperature reduces the humidity of surrounding air and also increases the kinetic energy of water molecules. In this way it increases <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863399898961049048902">rate</gwmw> of transpiration.</div><div>Air movement</div><div> <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863400652600949880927">Wind</gwmw> carries away the evaporated water from leaves and it causes an increase in the rate of evaporation from the surfaces of <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863400652600225485791">mesphyll</gwmw></div><div>Leaf surface area</div><div> The rate of transpiration also depends upon the surface area of <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863401064379921118143">leaf</gwmw>. <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863401322505501807518">More surface area</gwmw> provides more <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863401206170437151450">stomata</gwmw>and there is more transpiration.</div>
Question: 16
Write a shortnote Blood plasma.?
Answer: 16
16-20
Plasma is primarily water in which proteins, salts, <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-anim ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863403376446612894137">metabolities</gwmw>and wasters are dissolved. Water constitutes about 90-92% of plasma, 9-10% are dissolved substance salts make up 0.9% of plasma <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-anim ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863404990780941379756">by</gwmw> <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-anim ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863404541788946681591">wheight</gwmw>proteins make 7-9 % by weight of <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-anim ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863404990780692813138">plasma</gwmw>. <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-anim ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863406354287205174601">Plsma</gwmw>also contains digested food, <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-anim ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863406345012621550081">nitrogenuos</gwmw> wastes and hormones,<div>Respiratory<gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-anim ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863405816175806409070">gases i.e</gwmw> CO2 and O2 are present in the plasma</div>
Question: 17
How transport of water in plantstakes place
Answer: 17
17-20
The process by which water is raised to considerable heights in plants has been studied for years in botany, The result of this research is "Cohesion Tension" theory. When a leaf transpires, the water concentration of its <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863409132736035193048">mesophyll</gwmw>cells drops<gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863409207399015685549"> .</gwmw> This drop <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863409620880945833944">cause</gwmw> water to move by osmosis from the xylem of <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863409620889082912603">leaf</gwmw> into <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863409545592381142184">mesophyll</gwmw>diameter. Water molecules adhere to the walls of xylem tube<gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863409954333451755553"> .</gwmw>It <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863409954336525887734">cohere</gwmw> to each other.
Question: 18
Write a note A.B.O blood system.
Answer: 18
18-20
It is the most important blood systems in human. It was discovered by <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863413738134556007165">Austrain</gwmw> <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863413481288445046077">karl</gwmw>Landsteiner, In this system, there are four blood groups<div><br></div><div>Blood Group A</div><div> In persons which blood group A, is present and antigen B is absent. So their blood serum will contain anti-B antibodies.</div><div>Blood Group B</div><div> In persons which blood group B<gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863415035685369738960">,</gwmw>antigen B is present and antigen A is absent.</div><div>Blood Group AB</div><div> Antigens AB <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863415556838364003865">are</gwmw> present i.e. <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863415660522816142244">neither</gwmw> is absent.</div><div>Blood Group O</div><div> Antigens A nor antigen B is <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863416452908182863223">present i.e</gwmw> both are absent</div>
Question: 19
Where red blood cells are formed in human? Describe their structure and function.?
Answer: 19
19-20
In 1930 the R-h blood group system. In this system, there are two blood group r<gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863422750515059159908">,</gwmw>e Rh+ and RH-, These blood groups are distinct from each other on the basis of antigens called Rh factors present on the surface of RBC. A person having Rh factors has blood group Rh-positive while a person not having Rh factors has blood group Rh- negative - Unlike the naturally occurringanti A and anti - B antibodies of the Also- system, an Rh- <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863423828125742157059">ve</gwmw>person does not produce anti-Rh antibodies unless Rh-factors enters in his/her blood.
Question: 20
What four chambers make the human heart and how blood flows through these chambers.
Answer: 20
20-20
The heart is <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863430469844333743535">muscularorgan</gwmw> responsible for pumping blood through the blood vessels by repeated contractions.<div>Pericardium:</div><div> <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863427270479262196523">Heart</gwmw> is enclosed in a sac known as <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863430590892198899292">pericardium</gwmw><gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863427270476121934111">.</gwmw></div><div><gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863427457795410830202">Pericardial</gwmw> Fluid:</div><div> There is a fluid, known as <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863430358584927755098">pericardial</gwmw> fluid, between pericardium and heart walls. It reduces friction between pericardium and heart, during heart contractions</div><div>Heart chambers</div><div> Human heart consist of four <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863428664108831330844">chamber</gwmw> like the heart of mammals and birds</div><div><gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-1" id="gwmw-15863428733743273422086">Artia</gwmw>:</div><div> The upper thin-walled chambers are called left and right atria (singular Catrium)</div><div>Ventricles:</div><div> The lower thick walled chambers are called left and right ventricles<gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-6" id="gwmw-15863429931829115488204"> .</gwmw>Left ventricles <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863429931829759844454">is</gwmw> the largest and strongest chamber in <gwmw class="ginger-module-highlighter-mistake-type-3" id="gwmw-15863429931827939070733">heart</gwmw></div>