You must sign in Login/Signup

New student? Register here

Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
What are different kind of observations?
Answer: 1
1-154
Observations may be qualitative and quantitative.
Question: 2
Define observation.
Answer: 2
2-154
Opinion which is made with the help of five senses of vision, hearing, smell, taste and touch is called observation.
Question: 3
What is the importance of biological method?
Answer: 3
3-154
From Galileo's experiment back in 1590s to current research, the biological method contributed to the advancements in medicine, ecology, technology etc, biological method ensure the quality of data for public use.
Question: 4
Which steps are taken by biologists to solve a biological problem?
Answer: 4
4-154
Following steps are taken by biologists to solve a biological problem. i. Recognition of biological problem ii. Observations iii. Hypothesis formulation iv. Deductions v. experimentation. vi Summarization of result. vii. Reporting the results.
Question: 5
Give two example of qualitative and two of quantitative observations.
Answer: 5
5-154
Qualitative observations: The freezing point of water is colder than the boiling point. A liter of water is heavier tha a liter of ethanol
Question: 6
Different between theory and law.
Answer: 6
6-154
Theory:The hypotheses that stand the test of time are called theories. Example: Cell theory
Question: 7
Define hypothesis.
Answer: 7
7-154
The tentative explanation of the observations is called hypothesis.
Question: 8
What is necessary for the formulation of a hypothesis.
Answer: 8
8-154
A great deal of careful and creative thinking is necessary for the formulation of a hypothesis.
Question: 9
Write the deduction process.
Answer: 9
9-154
The logical consequences of the hypothesis are called deductions. for this purpose, a hypothesis is taken as true and expected results are drawn from it.
Question: 10
What is Science?
Answer: 10
10-154
Science is the systemized knowledge derived from observation and experiments these experiments are carried out to determine the principles about how nature operates.
Question: 11
What is scientific method?
Answer: 11
11-154
The scientific method in which biological problems are solved, is termed as biological method. Example: Study of Malaria.
Question: 12
Define biological problem.
Answer: 12
12-154
A biological problem is a question related to living organisms that is either asked by someone or comes in biologist's mind by himself.
Question: 13
What is the cause of malaria?
Answer: 13
13-154
A tiny creature, plasmodium is the cause of malaria.
Question: 14
What is quinine?
Answer: 14
14-154
The substance extracted from cinchona bark to treat malaria is caleld pquinine.
Question: 15
What role does this step play in scientific method?
Answer: 15
15-154
Publishing of results is an essential part of the scientific method, it allows other people to verify the results or apply the knowledge to solve other problems.
Question: 16
What is cinchona?
Answer: 16
16-154
Cinchona is a tree, the bark of which was found to be excellent remedy for treating malaria.
Question: 17
What is plasmodium ?
Answer: 17
17-154
Plasmodium is a microorganism which completes its life cycle in mosquito and man and causes malaria in animals and humans.
Question: 18
Define variable.
Answer: 18
18-154
Variable is a factor being tested in and experiment and is usually compared to a control group.
Question: 19
How was plasmodium discovered?
Answer: 19
19-154
In 1878 a French army physician Laveran took small amount of blood from a malarial patient and after examining under microscope, noticed some tiny creatures, which after five years was given a name plasmodium.
Question: 20
What are symptoms of malaria.
Answer: 20
20-154
Malaria is diagnoses by having chills and fever with recurring attacks in patients.
Question: 21
Name any one biological problem.
Answer: 21
21-154
Malaria is a biological problem.
Question: 22
Define experimental group.
Answer: 22
22-154
A set up of experiment in which one variable being tested is kept missing is called experimental group
Question: 23
Define control group.
Answer: 23
23-154
A set up of experiment in which no variable is missing and is a known measures to which scientist can compare their results.
Question: 24
What is meaning of malaria?
Answer: 24
24-154
The Italian words "mala" means bad and "aria"means air.
Question: 25
Give two example of bioloigical law.
Answer: 25
25-154
Hardy weinberg law , Mendel's law of inheritance.
Question: 26
Define Law of principle.
Answer: 26
26-154
A theory, which survives doubtful approaches and continues to be supported by experimental evidences, is called law or principle. Example: Mendel's law of inheritance.
Question: 27
Difference between Scientific and biological ?
Answer: 27
27-154
Scientific Method:The method which is used by the scientific to sole a problem is called a Scientific method
Question: 28
Define culex.
Answer: 28
28-154
Culex is a kind of mosquito, female of which spreads malaria in sparrows.
Question: 29
Define theory.
Answer: 29
29-154
The hypothesis that stand the test of time are called theories. ?A theory is supported by a great deal of evidence. Example: Theory of evolution.
Question: 30
How we can say man has always been a biologist?
Answer: 30
30-154
Man has always been a biologist. He had to be biologists. He had to be biologists in order to live The more he knew about animals and their habitat, the more successful hunter he was.
Question: 31
Define data.
Answer: 31
31-154
Data can be defined as the information such as names dates or values made from observations.
Question: 32
What do you mean by the word malaria?
Answer: 32
32-154
The Italian words "Mala" means bad and "aria" mean "air"
Question: 33
What is the contribution of A.F.A. king to solve biological problem of malaria.
Answer: 33
33-154
In 1883 a physician. A.F.A. king, made 20 observations then suggested hypothesis that the "Mosquitoes transmit plasmodium and are involved in spread of malaria."
Question: 34
What is meant by data organization?
Answer: 34
34-154
The collection and rearrangement of information to formulate and to test hypothesis is called data organization.
Question: 35
Define scientific Method ?
Answer: 35
35-154
The method which is used by all scientific to solve a problems is called scientific method.
Question: 36
Define ratio.
Answer: 36
36-154
When a relation between two numbers e.t. 'a' and 'b' is expressed in terms of quotient (a/b) such a relation is the ratio of one number to the other it is expressed by putting a (+) division or colon);) mark b/w two numbers.
Question: 37
What is the role of biological method in biology?
Answer: 37
37-154
Biological method has played an important part in scientific research for almost 500 years
Question: 38
What is meant by reporting of results ?
Answer: 38
38-154
biologists publish their findings in scientific journal and books in talk at national and international meetings and in seminar at colleges and universities
Question: 39
Define proportion.
Answer: 39
39-154
Proportion means to join two equal ratios by the sing of equality (=) e.g. a:b =c:d is a proportion between two ratio.
Question: 40
What was the contribution of Ronald Ross to test deductions by A.F. King?
Answer: 40
40-154
Ronald Ross, a British army physician working in India in 1880's allowed female Anopheles mosquito to bite a malarial patient, he killed the mosquito some days later and found plasmodium multiplying in mosquito's stomach.
Question: 41
What is meant by biological problems ?
Answer: 41
41-154
A biological problem is a question related to livings organisms that is either asked by someone or comes in biologist's mind by himself.
Question: 42
Define anopheles.
Answer: 42
42-154
Anopheles is a kind of mosquito, female of this mosquito spread malaria in human beings.
Question: 43
How dowws plasmodium enter the body of a mosquito.
Answer: 43
43-154
When a mosquito bits and sucks the blood of malarial patient the plasmodium enter in it body.
Question: 44
How aedes mosquito spreads dengue fever ?
Answer: 44
44-154
When Aedes mosquito bits on skin of any person then it pierces the skin with its mouth parts and sucks blood and injects a small amount of saliva there.
Question: 45
Define bioinformatics.
Answer: 45
45-154
Bioinformatics refers to the computational and statistical techniques for the analysis of biological data.
Question: 46
What was the name of first medicine of malaria curing?
Answer: 46
46-154
The bark of a trce known as quina quina was very suitable for curing malaria.
Question: 47
Write down the name of two steps included in biological method ?
Answer: 47
47-154
  1. Recognition of biological problems
  2. Observation
  3. Hypothesis formulation
  4. Deductions
  5. Experimentation
Question: 48
What is meant by control in experiments?
Answer: 48
48-154
Control Experiments:
  1. When an experiments is done, it is a controlled experiments.
  2. In the Experiments, Scientific compare experiments group to control group
  3. Both groups are kept in same environment expect the testable variable
Question: 49
What is meant by observation ?
Answer: 49
49-154
As the first step in solving a biological problems, biologist recalls his/her pervious observation or makes new one
Question: 50
Define Scientific Method
Answer: 50
50-154
The method which is used by all scientists to solve a problem is called scientific method
Question: 51
What is meant by Summarization of results ?
Answer: 51
51-154
  1. Biologist collect the actual and quantitative data from his experiments data from his experiments.
  2. An average data is collected form every experimental group and than statistical comparison is made
  3. for final conclusion biologist also makes statistical analysis

Question: 52
Why do we do itching after biting of mosquito ?
Answer: 52
52-154
When a female mosquito pierces the skin with her mouth parts she injects a small amount of saliva into the wound before drawing blood.
Question: 53
Differentiate between Qualitative and quantitative observation ?
Answer: 53
53-154
Quantitative observation are considered more accurate than qualitative one because the former are invariable and measurable and can be recorded in term of number.
Question: 54
What is meant by Deduction
Answer: 54
54-154
Deductions are the logical consequence of hypothesis For this purpose a hypothesis is taken as true and expected results are drawn from it General in biological method if a particular hypothesis is true then one should expect a certain result This involves the use of if then logic
Question: 55
What is incubation periods?
Answer: 55
55-154
The time period between the entry of parasite in host and appearance of symptoms of its attack is called incubation periods.
Question: 56
What is biological Method ?
Answer: 56
56-154
The scientific method on which biological problems are solved is called biological method.
Question: 57
What are the observation of AFA King?
Answer: 57
57-154
Some important observation of AFA King were
people who slept outdoormore likely to get malaria than those who slept indoors
Individual who slept neat a smoky fire usually did not get malaria
Question: 58
What is Bio-Informatics
Answer: 58
58-154
Bioinformatics refers to the computational and statistical techniques for the analysis of biological data
Note no board has taken any question
Question: 59
What is the role of Hypothesis.
Answer: 59
59-154
Biologist organize his her and others observation into into data form and constructs a statement that may prove to be the answer of the biological problem under study.This tentative explanation of observation is called a hypothesis
Question: 60
Write two characteristics of good hypothesis.
Answer: 60
60-154
  1. It should be a general statement.
  2. It should be a tentative idea.
  3. It should agree with available observation.
  4. It should be kept as simple as possible.

Question: 61
Write down the important observations of A.F.A King
Answer: 61
61-154
Important observations of A.F.A King: People who slept outdoors were more likely to get malaria than those who slept indoors
People who slept under fine nets were less likely to get malaria than those who did no use such nets
Individuals who slept near a smoky fire usually did not get malaria
Question: 62
Write characteristics of a Hypothesis
Answer: 62
62-154
It should be a general statement
It should be a tentative idea
It should agree with available observations
It should be kept as simple as possible
It should be testable and potentially falsifiable
Question: 63
Explain Deduction?
Answer: 63
63-154
Deduction are the logical consequences of hypothesis.For this purpose a hypothesis is taken as true and expected results are drawn from it
Question: 64
Define biological problems?
Answer: 64
64-154
This happen when biological recognize some biological problem and go for it solution biologists takes following steps.Recognition of biological problem observation.
i) Hypothesis Formulation.
ii) Deduction
iii) Experiment.
Question: 65
What is the relation of Cinchona with quina-quina ?
Answer: 65
65-154
Many plants of america were sent back to Europe to be used as medicines. the brak of a tree known as quina-quina. Was very suitable for curing fevers
Question: 66
What do you know Quina?
Answer: 66
66-154
Quina is an effective drug for treating malaria
Question: 67
What was the biologist,observation about malaria?
Answer: 67
67-154
Biologist were having following observation.Malaria is associated with marshes.Drinking water of marches does not cause malaria.From these observation it can be concluded that plasamodium was not in marsh,water.But it must be carried by something that comes to marsh water.
Question: 68
What were four observation of malaria in the last part of 19th century?
Answer: 68
68-154
  1. Malaria and marshy areas have some relation.
  2. Quinine is an effective drug for treatingmalaria.
  3. Drinking the water of marshes does not casemalaria.
  4. Plasmodim is seen in the blood ofmalaria patients.
Question: 69
What is female Anopheles and to which diseases it related ?
Answer: 69
69-154
Female Anopheles is a mosquito which spreads plasmodium it relates to malaria.
Question: 70
What are different formats of Data Organization
Answer: 70
70-154
In order to formulate and then to test hypothesis scientists collect and organize data Prior to conducting an experiment it is very important for a scientist to describe data collection methods It ensures the quality of experiment Data is organized in different formats like graphics tables flow charts, maps and diagrams
Question: 71
Why female mosquito inject saliva wound before drawing blood.?
Answer: 71
71-154
A female mosquito injects a small amount of saliva into the wound before drawings blood. so that, the saliva prevents the blood from clotting in her food canal, due to presence of anti-coagulant.
Question: 72
Differentiate between culex and Aedes moquitoes?
Answer: 72
72-154
Culex moquitoes:Culex moquitoes are responsible for malaria in sparrow.
Aedes moquitoes:Aedes moquitoes are responsible for the dengue fever in human.
Question: 73
Write down two controls of malria control of Malaria
Answer: 73
73-154
If sleeing places are open then use smoky fire to keep away mosquitoes
Use of wire gauze on windows and doors to keep away mosquitoes to control malaria
Use of mosquito Repellent in the form of lotion on the skin
Question: 74
How is a scientific law formed?
Answer: 74
74-154
productive theory keeps on suggesting new hypothesis and so testing goes on.many biologists take it as a challenge and exert greater efforts to disprove the theory.
Question: 75
Differentiate between control and experimental control group ?
Answer: 75
75-154
Control group:Group of healthy persons is called control group

Question: 76
At which Quantitative observation is more accurate than Quantitative
Answer: 76
76-154
Quantitative observations are considered more accurate than qualitative one because the former are invariable and measurable and can be recorded in terms of numbers
Question: 77
Difference blw law and theory?
Answer: 77
77-154
Law:If a theory survives such doubtful approach and continues to be supported by experimeutal evidence.It become a law of principle.
Question: 78
Write down two controls of malaria.
Answer: 78
78-154
controls of malaria:
  1. If sleeping place are open then use smokey fire to keep away mosquitoes.
  2. Use for wire guaze on windows and doors are keep away mosquitoes to control malaria
  3. Use of mosquitoes repellent in the form of location on the skin
Question: 79
Write two observation of A.F.A king ?
Answer: 79
79-154
  1. People who slepts outdoor were more likely to get malaria than those who spent indoors.
  2. People who slepts under fine net were less likely to get malaria than those who did not use such nets.
  3. Individual who slept near a smokey fire usually did not get malaria
Question: 80
Define theory and laws ?
Answer: 80
80-154
Theory:The hypothesis that stand the test of time often tasted and never rejected are called theory
Question: 81
How can we find the forth proportion?
Answer: 81
81-154
a:b = c:d is a proportion between the two ratios.The proportion may also be expressed as a:b::c:d.when three values in a proportion are known the fourth one (X) can be calculated.
Question: 82
What is the importance of Data analysis in biological method
Answer: 82
82-154
Data analysis is necessary to prove or disprove a hypothesis by experimentation in biological method It is very important steep as it transforms raw data into information which can be used to summarize and report results. The data organizations and data analysis are important steps in the biological methods date or values made from observations and experiments It is done through the application of statistical method. i.e ratio and proportion
Question: 83
Write two example of biological Laws ?
Answer: 83
83-154
  1. Hardy-Weinberg Law
  2. Mendel's Law

Question: 84
What is difference between control group and experimentalgroup?
Answer: 84
84-154
In science when doing the experimentit must be a controlled experiment the scientists must contrastin experiment group with control group . The two groupare treated exactly alike except for the one variable bing tested
Question: 85
What is Biological Method
Answer: 85
85-154
The scientific method in which biological problems are solved is called biological method
Question: 86
Write down contribution of French Army physician Laveran?
Answer: 86
86-154
In 1883, a French Army physician Laveran began to search for "cause" of malaria. He took a small amount of microscope
Question: 87
Write down importance of saliva for mosquito.?
Answer: 87
87-154
The saliva for mosquito prevents the blood from clotting in her food canal
Question: 88
How Hypothesis is made
Answer: 88
88-154
Biologist organizes his her an others observations into data form and constructs a statement that may prove to be the answer of the biological problem under study This tentative explanation of observations is called a hypotheses
Question: 89
What is meant by Productive Theory
Answer: 89
89-154
The theory that keep on suggesting new hypothesis and so testing goes on is called productive theory
Question: 90
What is meant by Productive Theory ?
Answer: 90
90-154
The theory that keep on the suggesting new hypothesis and so testing goes on is called productive theory
Question: 91
Define theory and law
Answer: 91
91-154
Theory: The hypothesis that stand the test of time often tested and never rejected are called theories
Question: 92
What is scientific law
Answer: 92
92-154
Productive theory keeps on suggesting new hypothesis and so testing goes on Many biologists take it as a challenge and exert greater efforts to disprove the theory If a theory survives such doubtful approach and continues to be supported by experimental evidence it becomes a law or principle A scientific law is a uniform or constant fact of nature It is an irrefutable theory Examples of biological laws Hardy Weinberg law and Mendel's laws of inheritance
Question: 93
What is plasmodium
Answer: 93
93-154
Plasmodium is seen in the blood of malaria patients
Question: 94
Differentiate between Dedication and Theory
Answer: 94
94-154
Deduction: Deductions are the logical consequences of purpose a hypothesis is taken as true and expected results deductions are draw from it and are called deductions General in biological method if a particular hypothesis is true then one should expect certain result This involves the use of if then logic
Question: 95
Write two examples of Biological Laws
Answer: 95
95-154
Two exampes of Biological laws are
Question: 96
What is female Anopheles and to which disease it relates
Answer: 96
96-154
Female Anopheles is a mosquito which spreads plasmodium and it relates to malaria
Question: 97
What is meant by Biological Problem
Answer: 97
97-154
A biological problem is a question related to living organisms that is either asked by someone or comes in biologist mind by himself
Question: 98
Write three steps of solving biological problem?
Answer: 98
98-154
In solving biological problem biologists takes following steps.
Observation
Hypothesis formulation
Deduction.
Question: 99
Define Ratio and Proportion
Answer: 99
99-154
Ratio: When the relation between a and is expressed in the form of quotient then such relation is called a ratio A two quantities For example the ratio between 50 malarial patient and 150 healthy patients is 1.3
Question: 100
Define Theory
Answer: 100
100-154
When a hypothesis is given a repeated exposure to experimentation and is not falsified it increases biologists confidence in hypothesis Such well-supported hypothesis may be used as the basis for formulating further hypothesis which are again proved by experimental results The hypothesis that stand the test of time of time are called theories A theory is supported by a great deal of evidence
Question: 101
Define Theory ?
Answer: 101
101-154
The hypothesis that stand the test of time are called theory. A theory is supported by a great deal of evidence.
Question: 102
What is trachea?
Answer: 102
102-154
The trachea is 12 cm long tube it lies in front of the esophagus.It is also called as windpipe.These are c-shaped cartilaginous nines in the wall of trachea from collapsing even when these is no air in it.
Question: 103
Write down the names of steps included in Biological method
Answer: 103
103-154
To solve a problem in biology a biologist takes following steps
Recognition of biological problem
Observations
Hypothesis formulation
Deductions
Experimentation
Summarization of results
Reporting the results
Question: 104
Define biological method
Answer: 104
104-154
The scientific method in which biological problem are solved in termed as biological method
Question: 105
Differentiate between culex and Aedes moquitoes
Answer: 105
105-154
Culex mosquitoes Culex mosquitoes are responsible for malaria in sparrow
Question: 106
Define hypothesis ?
Answer: 106
106-154
this tentative explanationof observation is called a hypothesis.
Question: 107
Write down two benefits of Productive Theory
Answer: 107
107-154
Benefits of productive Theory: A productive theory produces new hypothesis and its further testing goes on
If Any productive theory can not be falsified then it becomes a law or Principle
Question: 108
What is role of Biological method in Biology
Answer: 108
108-154
Biological method has played an important part in scientific research for almost 500 years From Galileo's experiment in the 1590s to current research the biological method has contributed to the advancements in vaccine medicine ecology technology etc Biological method also ensures the quality of data for public use Over population discovery of new diseases and mutations in germs are factors which are responsible to change the environment of globe only biological method can play an important role to save our next generations
Question: 109
How we can say man has always been a biologist
Answer: 109
109-154
Man has always been a biologist He had to be a biologist in order to live The more he knew about animals and their habitat the more successful hunter he was
Question: 110
Differentiate between Scientific and Biological method
Answer: 110
110-154
The method which is used by all scientists to solve a problem is called scientific method
Question: 111
Write the role of A.F.A King
Answer: 111
111-154
In 1883 A.F.A king listed 20 observations On the basis of his observations king suggested a hypothesis Mosquitoes transmit plasmodium and so are involved in the spread of Malaria
Question: 112
Define Hypothesis?
Answer: 112
112-154
This tentative explanation of observation is called a hypothesis.
Question: 113
Define Hypothesis
Answer: 113
113-154
Tentative explanation of observations is called hyhpothesis
Question: 114
Define law and principal.
Answer: 114
114-154
If a theory survives such doubtful approach and continues to be supported by experimental evidence.It becomes a law of principal.
Question: 115
How Reporting the Results occurs
Answer: 115
115-154
Biologist publish their findings in scientific journals and books in talks at national and international meetings and in seminars at colleges and universities
Question: 116
What is difference control group and experimental group?
Answer: 116
116-154
In science when doing the experiment It must be a controlled experiment the scientist must an experiment group with control group.The two group are treated exactly like except for the one variable bing tested.
Question: 117
What do you mean by the word malaria
Answer: 117
117-154
The Italian words Mala means bad and aria mean air
Question: 118
What is meant by Control in Experiments
Answer: 118
118-154
Control in Experiment: When an experiment is done It is a controlled experiment
In this experiment Scientist compares experimental group to control group
Both groups are kept in same enviroment except the testable variable
Question: 119
Define observation and types
Answer: 119
119-154
As a first step in solving a biological problem biologists recallhis/her previous observation or make new ones. Observation are made with five senses of vision hearing smell, taste, touch.
Types are:
Qualitative observation
Quantitative observation
Question: 120
Define Nostrils.
Answer: 120
120-154
The nose encloses the nasal cavity.It opens to the outside through the openings called the nostrils.
Question: 121
What is proportion?
Answer: 121
121-154
Proportion mean to join two equal ratios by sign of equality(=).
Question: 122
What is meant by Summarization of Results
Answer: 122
122-154
Summarization of Results: Biologist collects the actual and quantitative data from m his experiments
An average data is collected from every experimental group and then statistical comparison is made
For final conclusion biologist also makes statistical analysis
Question: 123
What is proportion?
Answer: 123
123-154
Proportion mean to join two equal ratios by sign of equality (=)
Question: 124
Differentiate between Control and Experimental control group
Answer: 124
124-154
Control Group: Group of healthy persons is called control group
Example: In an experiment to test a necessity of carbon dioxide for photosynthesis plant with freely available carbon dioxide is control group
Question: 125
In which mosquito plasmodium is found?
Answer: 125
125-154
Mosquitoes transmit plasmodium and so are involved in the spread of malaria.
Question: 126
Why female mosquito inject saliva in to wound before drawing blood
Answer: 126
126-154
A female mosquito injects injects a small amount of saliva into the would before drawing blood So that the saliva prevents the blood from from clotting in her food canal due to presence of anti coagulant
Question: 127
Define law and principal
Answer: 127
127-154
if a theory survives such doubtful approach and continues to be supported by experimental evidence. It becomes a law of principal.
Question: 128
Why do we do itching after biting of mosquito
Answer: 128
128-154
When a female mosquito pierces the skin with her mouth parts she injects a small amount of saliva into the wound before drawing blood This kind of saliva is a cause of Itching
Question: 129
What was the biologist, observation about malaria?
Answer: 129
129-154
Biologist were having following observation
Malaria is associated with marshes
Drinking water of marches does not cause malaria. Form these observationit can be concluded that plasmodiumwas not in march water But it must be carried by something that come to march water,
Question: 130
What is the causes of malaria?
Answer: 130
130-154
Plasmodium is the cause of malaria
Question: 131
What were the four major observations of malaria in the last part of 19th century
Answer: 131
131-154
Malaria and marshy areas have some relation
Quinine is an effective drug for treating malaria Drinking the water of marshes does not cause malaria
plasmodium is seen in the blood of malarial patients
Question: 132
Define Science?
Answer: 132
132-154
Science is the systemized knowledge derived from observation and experiment.
Question: 133
What is meant by observation
Answer: 133
133-154
As the first step in solving a biological problem biologist recalls his previous observations or makes new ones observations are made with five senses of vision hearing smell taste and touch
Question: 134
Write down contribution of French Army physician Laveran
Answer: 134
134-154
In 1878 a French army physician Laveran began to search for cause of malaria He took a small amount of blood from a malarial patient and examined it under microcope He notices some tiny living creatures His discovery was not believed by other scientist Two years later another physician saw the same creatures in the blood of another malarial patient Three years after the second discovery the same creature s were observed for third time The organism was given a name Plasmodium
Question: 135
Define biological method?
Answer: 135
135-154
The scientific method in which biological problem are solved in termed as biological method.
Question: 136
In which mosquito plasmodium is found?
Answer: 136
136-154
Mosquitoes transmit plasmodium and so are involved in the spread of malaria.
Question: 137
What are the observation of A.F.A king?
Answer: 137
137-154
Some important observation of A.F.A king were people who slept outdoor more likely to get malaria than those who slept indoors.
Question: 138
Define Observation and Types?
Answer: 138
138-154
As a first step in solving a biological problem biologists recall his/her previous observation or make new ones.Observation are made with five sense of vision hearing smell,taste,touch.
Question: 139
Define Theory?
Answer: 139
139-154
The hypothesis that stand the best of time are called theory.A theory is supported by a great deal of evidence.
Question: 140
Write down importance of saliva for mosquito
Answer: 140
140-154
The saliva of mosquito prevents the blood from clotting in her food canal
Question: 141
In which language does the malaria belongs?
Answer: 141
141-154
Malaria belongs to italian words mala mean bad and aria meam air.
Question: 142
Was the ancient physician familiar with malaria?
Answer: 142
142-154
In ancient time physiam were familar with malaria.They described it as a disease of chills and fever with recurring attacks.
Question: 143
What is the relation of Cinchona with quina-quina
Answer: 143
143-154
Many plants from America were sent back to Europe to be used as medicines The bark of a tree known as quina- quina was very suitable for curing fevers It was so beneficial that soon it was impssible to carry enough bark to Europe Some dishonest merchants began to substitute the bark of another tree cinchona a which closely resembled quina- quina This dishonesty proved much valuables for mankind Cinchona bark was found to be excellent for treating malaria
Question: 144
Define Nasal Cavity?
Answer: 144
144-154
Nasal cavity is the hallow space in the nose open to the outside through nostrils and divided in to two portions by a wall.
Question: 145
Difference between law and theory?
Answer: 145
145-154
Law :
If a theory survives such doubtful approach and continuesto be supported by experimental evidence. It become a law of principle
Question: 146
What do you known Quina?
Answer: 146
146-154
Quina is an effective drug for treating malaria.
Question: 147
What is Plasmodium?
Answer: 147
147-154
Plasmodium is seen in the blood of malaria patient.
Question: 148
What is statistics?
Answer: 148
148-154
Statistics is the brameh of mathematics dealing with data collection organization analysis interpretation and presentation.
Question: 149
Name the effective medicine?
Answer: 149
149-154
Quinine is an effective medicine.
Question: 150
What is Incubation Periods
Answer: 150
150-154
The time period between the entry of parasite in host and appearance of symptoms of its attack is known as Incubation period
Question: 151
In which language does the malaria belongs
Answer: 151
151-154
Malaria belongs to Italian words malamean bad and aria mean air
Question: 152
How Aedes mosquito spreads Dengue fever
Answer: 152
152-154
When Aedes mosquito bites on the skin of any person then it pierces the skin with its mouth parts and such blood and injects a small amount of saliva there This saliva contains germs of Dengue which latter causes Dengue fever
Question: 153
Define Experiment and their types?
Answer: 153
153-154
The most basic step of biological method is experiment biologist performs experiment to see if hypothesis are true or not.
Control Group
Experimental Group.
Question: 154
How many senses are found in man?
Answer: 154
154-154
Five sense are found in man.