You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions biology 9th class chapter 3 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th biology
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Write the characteristics of kingdom Monera?
Answer: 1
1-137
In includes the prokaryotic organism in which genetic material is not enclosed in nuclear envelope. These are unicellular, some types form chains, clusters or colonies.
Question: 2
What is contribution of Abul Usman Aljahiz?
Answer: 2
2-137
In 1700 s Abu Usman Aljahiz described characteristics of 350 species of animals in his book. He wrote a lot about life of ants.
Question: 3
How are taxonomy and systematics related?
Answer: 3
3-137
Taxonomy: The branch of biology which deals with classification is called taxonomy. Systematics: The branch which deals with classification and also traces the evolutionary history of organisms is systematics.
Question: 4
What is biodiversity?
Answer: 4
4-137
The term biodiversity means diversity within a species and among species. It is the measure of variety of organisms in different ecosystems.
Question: 5
On what factors biodiversity depend?
Answer: 5
5-137
Bio diversity of an ecosystem depends upon climate, altitude, soil, and presence of other species. Example: Diversity is higher in Tropics, but there ae few species at polar regions.
Question: 6
Define biodiversity hot spot.
Answer: 6
6-137
A biodiversity hotspot is a region of high level of established species.
Question: 7
Who introduced five kingdom system?
Answer: 7
7-137
In 1967 Robert Whittaker introduced five kingdom system of classification including Monera Protista. Fungi, Plantae, Animalia, On the basis of level of cellular organization and principal modes of nutrition.
Question: 8
Write importance of biodiversity?
Answer: 8
8-137
Biodiversity provides food for humanA significant proportion of drugs are derived directly or indirectly from biological sourcesA wide range of industrial materials e.g building materials,fibers,dyes,resins, gums,Biodiversity plays important role in making and maintaining ecosystem
Question: 9
How many types of protists?
Answer: 9
9-137
there are three types of protests. PLANT LIKE PROTISTS: Algae are unicellular, colonial simple multicellular. They resemble plant cell with cell wall and chloroplast, but don't have multicellular sex organs. Animals like protists: Protozoans animal like protist whose cell lack cell wall and chlorophyll . Fungi Like: they resemble fungi.
Question: 10
What are the aims of classifications?
Answer: 10
10-137
To determine similarities and difference among organisms so that they can be studied easily To find evolutionary relationship among organisms.
Question: 11
Define classification?
Answer: 11
11-137
The systematic grouping of organisms into categories on the basis of evolutionary or structural relationship between them.
Question: 12
Define Kingdom.
Answer: 12
12-137
All organism are divided into 5 major groups each of which is called kingdom each kingdom is divided into phylum Kingdom is largest taxon.
Question: 13
What are the contribution of Whittaker, Margulis and Schwartz in taxonomy?
Answer: 13
13-137
In 1967, Robert Whittaker introduced the five kingdom classification system . IN 1988 , Margulis ans schwartz modified the five kingdom classification of Whittaker.
Question: 14
Name the national bird and national animal in Pakistan.
Answer: 14
14-137
The national bird is Chakor patridge , The national animal is Markhor
Question: 15
Define pollution.
Answer: 15
15-137
Any change in environment composition is called pollution. It posses further threat to species.
Question: 16
Write distinguished characteristics of kingdom fungi.
Answer: 16
16-137
It includes eukaryotic multicellular reducers for example Mushrooms . Fungi are heterotrophic organisms that are absorptive on organic material, secrete digestive enzymes and absorbs small organic molecule formed by the digestion of enzymes.
Question: 17
What is difference between Taxonomy and systematics
Answer: 17
17-137
Taxonomy: The branch of biology which deals with classification is called taxonomy
Question: 18
Define deforestation.
Answer: 18
18-137
Deforestation means cutting down of trees for the conservation of a forest to non-forest land.
Question: 19
Defferentiate between Flora and Fauna
Answer: 19
19-137
Flora: Variety of Plants in a particular region is known as its Flora Variety of plants in Tropics and temperate regions
Question: 20
Define binomial nomenclature.
Answer: 20
20-137
Binomial nomenclature is the method of giving scientific names to living organisms. As the word "binomial" suggests,the scientific name of species consists of two names the first is the genus name and the second one is the name of the species. Common name. Onion Scientific name. Allium cepa
Question: 21
What is meant biodiversity
Answer: 21
21-137
Define Biodiversity: The term biodiversity has been derived from bio and diversity Diversity means variety within a species and among species Biodiversity is a measure of the variety of organisms present in different ecosystems
Question: 22
What is basic of five kingdom classification system.
Answer: 22
22-137
The levels of cellular organization i.e. prokaryotic, unicellular eukaryotic and multicellular eukaryotic The principal modes of nutrition i.e. photosynthesis, absorption, and ingestion. On this basis, organisms are classified into five kingdoms monera,protista, fungi, plantae and animalia
Question: 23
Different between Flora and Fauna?
Answer: 23
23-137
Flora:Variety of plants in a particular region is known as its flora variety of plants in tropic and temperature regionsFauna:Variety of animals in a particular region is known as its fauna variety of animals in polar regions
Question: 24
Write importance of Biodiversity
Answer: 24
24-137
Importance of Biodiversity: Biodiversity provides food for humansA significant proportion of drugs are deived directly or indirectly from biological sourcesA wide range of industrial materials e.g. building materials, fibres, dyes, resins, gums adhessives, rubber and oil are derived directly from plantsBiodiversity plays important role in making and maintaining ecosysemsIt plays a vital role in regulating the chemistry of our atmosphere and water supplyBiodiversity is directly involved in recycling nutrients and providing fertile soils
Question: 25
Write down the scientific name of human being and pea plant :
Answer: 25
25-137
Scientific name of Human being is homo sapiens.Scientific name of pea plant is pisum sativum
Question: 26
Define Order ?
Answer: 26
26-137
An order is a group of related families
Question: 27
Why we formulate binomial nomenclature?
Answer: 27
27-137
We formulate binomial nomenclature because common name cause many problems. Difference regions have different name for the same organism . For. e.g. common name of onion in udr is piyaz, but in different regions of Pakistan it is also known as 'ganda' or 'basal' or 'vassal'.In other countries it has other sets of names. In science it is known as with single name as Allium cepa.
Question: 28
Define Taxonomy ?
Answer: 28
28-137
The branch of biology which deals with the classification is called Taxonomy.
Question: 29
Write down two characteristics of sea star.
Answer: 29
29-137
Its body is star like . It has five arms with central disc. There are presence of tube feet towards ventral side of body.
Question: 30
Explain status of virus.
Answer: 30
30-137
The viruses are considered on the border line of living and non-living organisms.They have genetic material and can reproduce like living organism. And they form crystals which is characteristic of non-living organisms. So they are not kept in any kingdom.
Question: 31
Name any four texa of classification?
Answer: 31
31-137
kingdomPhylumClassOrder
Question: 32
What is meant by Taxa ?
Answer: 32
32-137
The group to which organisms are classified are known as taxanomic categories or taxa
Question: 33
Define species ?
Answer: 33
33-137
A species is a basics unit of classification "A species is a group of organisms which can inter breed freely among them and produce fertile offspring butt are re productively isolated from all other such group in nature
Question: 34
Describe aims of classification ?
Answer: 34
34-137
Aims of classification:to determines similarities and difference among organisms so that they can be studied easilyTo find the evolutionary relationship among organisms
Question: 35
What is meant by Taxa
Answer: 35
35-137
The group to which organisms are classified are known as taxonomic categories or taxa figural The taxa form a ladder called Taxonomic hierarchy
Question: 36
Write down the scientific name of Human being and Pea Plant
Answer: 36
36-137
Scientific name of Human being is Homo sapiensScientific name of pea plant is Pilum sativum
Question: 37
Mule is result of unnatural cross
Answer: 37
37-137
Un-natural Cross Two different but closely related species can interbreed un-naturally but they can produce only infertile off join spring through this un-natural mating offspring
Question: 38
What is the basic unit of classification ? Define it
Answer: 38
38-137
A species is a group of organisms which can interbreed freely among them and produce fertile offspring but are re productively isolated form all other such group in nature
Question: 39
Define systematic?
Answer: 39
39-137
The branch which deals with the classification and also traces the evolutionary history of organisms is known as systematic
Question: 40
What is the bases of classification
Answer: 40
40-137
Classification is based on relationship among the organisms and such relationship is got through similarities in characteristics These similarties suggest that all organisms are related to one another at some point in their evolutionary histories However some organisms are more closely related than other For example sparrows are more closely related to pigeons than to insects It means that these two former have common evolutionary histories When biologists classify organisms into groups histories When biologists classify organisms into groups and subgroups the similarities are seen in external and internal structure and states of development
Question: 41
Define Class ?
Answer: 41
41-137
A class is a group of related order.
Question: 42
What is the basic unit of Classification
Answer: 42
42-137
A species is a group of organisms which can interbreed freely among them and produce fertile offspring but are reproductively isolated from all other such group in nature Basic unit or category of classification is species
Question: 43
What is meant by Classifications?
Answer: 43
43-137
Classification is based on relationship among the organisms and such relationship is got through similarities in characteristics
Question: 44
Describe aims of classifications
Answer: 44
44-137
Aims of Classification: The main aims of classification areTo determine similarities and differences among organisms so that they can be studied easilyTo find the evolutionary relationship among organisms
Question: 45
Mule is result of unnatural cross.Why?
Answer: 45
45-137
Un-Natural Cross:two different but closely related species can interbreed un-naturally but they can produce only infertile off join spring through his un-naturally mating offspring
Question: 46
Write the name of all kingdom in five kingdom system ?
Answer: 46
46-137
  1. Monera
  2. Protista
  3. Fungi
  4. Plantae
  5. Animalia
Question: 47
What is base of five kingdom system ?
Answer: 47
47-137
In 1967, Robert Whittaker Introduced the five kingdom classification system
  1. The leaves of cellular organization i,e, prokaryotic,unicellular
  2. The principal of mode of nutrition i,e, photosynthesis
Question: 48
What is meant by Taxonomic Hierarchy
Answer: 48
48-137
The arrangement of taxon in taxonomy is termed as Taxonomic HierarchyAll organisms hae been divide into Five Kingdoms That's why the biggest taxon is Kingdom That why the biggest taxon is kingdomOn the basic of similarities Each kingdom is further divided into smaller taxaKingdom, Phylum. Class, Order, Family, Genus, Species4
Question: 49
What is difference between mode of nutrition of fungi and animals ?
Answer: 49
49-137
Nutrition of Fungi:Fungi are multicelluar heterotrops and have absorptive of nutritionmostly fungi are decomposers
Question: 50
Define Autotrophs ?
Answer: 50
50-137
All those organisms which do not depends upon the other organisms for getting their food are autotrops
Question: 51
Differentiate between Class and Order
Answer: 51
51-137
Class: A class is a group of related order
Question: 52
Name any four taxa of classification
Answer: 52
52-137
Kingdom, Phylum, Class, Order
Question: 53
Write the name of two kingdom in two kingdom system ?
Answer: 53
53-137
Kingdom animaliaKingdom plantae
Question: 54
Give simple classification of Pea
Answer: 54
54-137
TaxaKingdomPhylumClassOrderFamilyGenusSpecies
Question: 55
Write down simple classification of Human
Answer: 55
55-137
TaxakingdomphylumClassOrderFamilyGenusSpecies
Question: 56
What are the Autotrophic ?
Answer: 56
56-137
All those organisms which do not depends upon the other organisms for getting their food are Autotrophic organisms
Question: 57
In which kingdoms Carolus divided the nature
Answer: 57
57-137
Carolus Linnaeus divided nature into three kingdoms animals plants, mineral Linnaeus is best know for his introduction of the method still used toi formulate the scientific name of every species
Question: 58
Define Kingdom Monera and give example
Answer: 58
58-137
Kingdom moneran includes prokaryotic organisms i.e they are made up of prokaryotic cells Monerans are unicellular although some types form chains clusters or colonies of cells Most are heterotrophic but some perform photosynthesis because they have chlorophyll in their cytoplasm Within this kingdoms there are two different kinds of organisms i.e bacteria and cyanobacteria
Question: 59
What is meant by two Kingdom Classificationi
Answer: 59
59-137
This is the oldest system and classifies all organisms into two kingdoms Plantae and Animalia According to it all organisms that can prepare food from simple inorganic and are included in kingdom plantae On the other hand the are included in kingdom plantae On the other hand the organisms that cannot synthesize their food and depend on autotrophs or others are heterotrophs and are included on autotrophs or others are hetetrophs and are included in kingdom animalia According to this system bacteria fungi and algae were included in kingdom plantae
Question: 60
Describe the contribution of carious Linnaeus in classification ?
Answer: 60
60-137
Carolus Linnaeus divided nature in three kingdoms,animals, plants, mineral. Linnaeus is best know for his introduction of the method still used to formulate the scientific name of every species.
Question: 61
What are Autotrophic Organisms ?
Answer: 61
61-137
All those organisms which do not depend upon the other organisms for getting their food are autotrophic organisms
Question: 62
Write three characteristics of Kingdom Monera
Answer: 62
62-137
It includes prokaryotic organismsMoerans are unicllularIt include two different tape of organisms like bacteria and cyanic bacteria
Question: 63
Who and when introduce the five kingdom Classifications System ?
Answer: 63
63-137
In 1967, Robert Whittaker introduced the five kingdom Classifications system
Question: 64
Define Species
Answer: 64
64-137
Species is the basic unit of classification A species is a group of organisms which can inter breed freely among them and produce fertile offspring but are reproductively isolated from all other such groups in nature
Question: 65
What is meant by three kingdom classification ?
Answer: 65
65-137
In 1866 Ernst Hackel Solved by the first objection two kingdom classification and proposed a third kingdom protista
Question: 66
What are differences between Autotrophs and Heterotrophs
Answer: 66
66-137
Autotrophs All those organisms which do not depends upon other organisms for getting their food are autotrophs
Question: 67
Define kingdom Monera ?
Answer: 67
67-137
kingdom Monera includes prokaryotic organisms i,e, they are made up of prokaryotic cells
Question: 68
Write the names of Two Kingdom in Two kingdoms System
Answer: 68
68-137
The names of Two Kingdom in Two Kingdoms system are Kingdom Animalia The organisms that cannot synthesize their food and depend on autotrophs or others heterotrophs are included in kingdom Animalia
Question: 69
What is meant by three kingdom classification
Answer: 69
69-137
In1866 Ernst Hackle solved the first objection of two kingdom classification and proposed a third kingdom Protista to accommodate euglena like organisms He also included bacteria in kingdom Protista In this system fungi were still included in kingdom plantae
Question: 70
What is the state of viruses in five kingdom system ?
Answer: 70
70-137
Virus are not included in five kingdom system as they are not considered to be living.Virus are at the border line of living and non living
Question: 71
How to we write scientific name
Answer: 71
71-137
Scientific names are usually printed in italics such as homo sapiens When handwritten they are underlined like homo sapiens
Question: 72
What is difference between mode of nutrition of Fungi and animals
Answer: 72
72-137
Nutrition in Fungi: Fungi are Multicellular heterotrophs and have absorptive mode of nutritionMostly FUNGI ARE DECOMPOSERS
Question: 73
Who and when introduced the Five kingdom classification System
Answer: 73
73-137
In 1967, Robert Whittaker introduced the five kingdom classification system
Question: 74
Why we formulate binomial nomenclature
Answer: 74
74-137
We formulate binomial nomenclature because in biological research common names cause name cause many problems Different regions have different names for the same organism For example common name of onion in Urdu is Piyaz but in different regions of Pakistan it is also known as gander or basal or vassal In other countries It has other sets of names In science it has only one name Allium cape
Question: 75
Define Heterophs ?
Answer: 75
75-137
All those organisms which depends upon the others organisms for getting their their food are autotrops
Question: 76
Difference between prions and viroids?
Answer: 76
76-137
Prions are composed of protein only and viroids are composed of circular RNA only
Question: 77
Write the name of all Kingdoms in five Kingdom system
Answer: 77
77-137
Moneran, Protista, Fungi, Plantae, Animalia
Question: 78
Fungi like protest
Answer: 78
78-137
Some protests are like protists fungi
Question: 79
Write three characteristics of kingdom Monera ?
Answer: 79
79-137
  1. It include prokaryotic organisms
  2. Monerans are unicellular
  3. it include two different type of organisms like bacteria and cyano bacteria
Question: 80
Define binomial Nomenclature ?
Answer: 80
80-137
Binomial Nomenclature is the modify of giving scientific name to living organisms. As the world binomial suggested the scientific name of a species consists of two name: First is the genus name and the second one is the name species
Question: 81
What is base of Five Kingdom System
Answer: 81
81-137
In 1967, Robert Whittaker introduced the fie Kingdom classification system This system is based on The levels of cellular organization i.e prokaryotic unicellular eukaryotic and multicellular eukaryoticThe principal modes of nutrition i.e. photosynthesis absorption and ingestion
Question: 82
Give reson why viruses not infive kingdom system
Answer: 82
82-137
Viruses are not included in five kingdom system as they are not considered to be livings Viruses are at the border line of living and non living
Question: 83
How many types of Protists
Answer: 83
83-137
Protists are of three types: Algae are unicellular colonial or simple multicellular They resemble plant cells with cell walls and charophyte in chloroplasts Chlamydomonas volox and ulva are examples of simple multi join celluler algae
Question: 84
What is meant by acellular
Answer: 84
84-137
The particles that not have cellular organization called acellular Like viruses are not considered as organisms and thus are not include in the five kingdom classification system Prions and viroids are also acellular particles
Question: 85
Define Living Characteristics ?
Answer: 85
85-137
  1. Viruses has DNA or RNA enveloped in a protein coat like living organisms
  2. virus only reproduce within living cell were they also cause different diseases
Question: 86
How fungi differ from other plants
Answer: 86
86-137
Kindom fungi includes eukaryotic multicellular heterotrophsThey are absorptive in their nutritional mode e.g mushroomsMost fungi are decomposers They live on organic matter secrete digestive enzymes and absorb small organic molecules formed by the digestion by enzymes
Question: 87
What is meant by Viroid
Answer: 87
87-137
Viroid's are acellular like virus Viroid's consist of only RNA Viroid's cause diseases in plants Viroid's like viruses does not include in Five kingdoms classification system
Question: 88
Define non living characteristics?
Answer: 88
88-137
  1. Virus consider to be non living due to crystal formation
  2. Viruses are a cellular i,e, They have no cellular organization
Question: 89
What are Autotrophic or ganisms
Answer: 89
89-137
Autotrophic Organisms: All those organisms which do not depends upon others organisms for getting their food are autotrophic organisms
Question: 90
write two name of protists?
Answer: 90
90-137
  1. Plant-like protists
  2. Animals like protists
Question: 91
What is meant by Deforestation
Answer: 91
91-137
Deforestation means cutting down of trees for the conversion of a forest land
Question: 92
Define Binomial Nomenclature
Answer: 92
92-137
Binomial nomenclature is the method of giving scientific names to living organisms As the word binomial suggests the scientific name of a species consists of two names the first is genus name and the second one is the name of species Swedish biologist Carolus Linnaeus first introduced this system
Question: 93
Write two effects of deforestation
Answer: 93
93-137
Deforestation affects the amount of water in soil and moisture in atmosphere As result soil erosion and floods like problems are produced
Question: 94
Discuss Viruses are livings or non living
Answer: 94
94-137
Non living Characteristics: Virus is considered to be non living due to crystal formationViruses are acellular i.e they have no cellular organization
Question: 95
Differential between prions and viroids
Answer: 95
95-137
Prions are composed of protein only and viroid' are composed of circular RNA only
Question: 96
Write down scientific names of Onion and Houses Crow
Answer: 96
96-137
Onion Allium cepaHouse crow Corus splendens
Question: 97
Name any two Endangered species in Pakistan
Answer: 97
97-137
Indus Dolphin, Marco polo sheep
Question: 98
What are effect of human being on biodiversity ?
Answer: 98
98-137
By rapid increase in human population, we are imposing serious threats to the survival of biodiversity. Habitat loss is the greatest threat to biodiversity on earth today
Question: 99
What is mean by Fungi-like protists ?
Answer: 99
99-137
Some protests are like protists fungi
Question: 100
Wrie the scientific name of onion and pea
Answer: 100
100-137
Onion Allium capePea Pilum sativum
Question: 101
What is meant by Viroid ?
Answer: 101
101-137
Viroid are acellular like virus. Viroids consists of only RNA viroids cause diseases in plants
Question: 102
What is meant by Endangered Species
Answer: 102
102-137
A species is called endangered when it is at risk of extinction in near future from an ecosystem like Indus dolphin Marco polo sheep, Hobart Bustard
Question: 103
What is meant by Soil erosion ?
Answer: 103
103-137
Heavy rainfall washes soil into rivers essential nutrients are washed out of soil and it is called soil errosion
Question: 104
Write name of any two decomposers
Answer: 104
104-137
Bacteria, Fungi
Question: 105
Write name of any two decomposers ?
Answer: 105
105-137
  1. Bacteria
  2. Fungi
Question: 106
What is difference between extinct and endangered species
Answer: 106
106-137
Extinct Species: In an ecosystem, a species is called extinct when there is no doubt that the last individual of that species has died in that ecosystem
Question: 107
Write biological name of Human and Onion ?
Answer: 107
107-137
Human:Homo sapiens
Onion:Allium cepa
Question: 108
How do we write scientific name ?
Answer: 108
108-137
Scientific name are usually printed in italic, such as Homo sapiens.When hand written they are underline like Homo sapiens
Question: 109
Write Biological name of Human and Onion
Answer: 109
109-137
Human Homo sapiensOnion Allium cepa
Question: 110
Write down scientific name of onion and house Crow?
Answer: 110
110-137
Onion:Allium cepa
House crow:Corvus splendens
Question: 111
What is meant by Soil erosion
Answer: 111
111-137
Heavy rainfall washes soil into rivers essential nutrients are washed out of soul and it is called soil erosion
Question: 112
Write the scientific name of onion and pea ?
Answer: 112
112-137
Onion:Allium cepa
Pea:Pisum sativum

Question: 113
Why we are formulate binomial nomenclature ?
Answer: 113
113-137
We formulate binomials nomenclature because in biological research, common name many problem. Difference regions have different name of same organisms. for example; common name of onion is Urdu "piyaz"
Question: 114
What is meant by acellular ?
Answer: 114
114-137
The practical that not have cellular organization called acellular.
Question: 115
Write a short note about Houbaa bustard
Answer: 115
115-137
Houbara bustard: This bird flies to Pakistan in winter season from former Soviet territory and settles in Cholis tan and Thar deserts The decline in its population is due to hunting by foreigners and destruction of its habitats
Question: 116
Name any two Endangered species in Pakistan?
Answer: 116
116-137
  1. Indus Dolphin
  2. Macro polo sheep
Question: 117
On which four factor the diversity of organisms in a region depends upon ?
Answer: 117
117-137
  1. Temperature
  2. Altitude
  3. Geography
  4. Presence of other species
Question: 118
Write down two reasons of los of Biodiversity
Answer: 118
118-137
Deforestation, Over hunting
Question: 119
Write name of two projects for conservation of biodiversity Pakistan
Answer: 119
119-137
Himalayan Jungle projectNorthern area conservation project
Question: 120
Write down the names of two organizations who conservator the biodiversity
Answer: 120
120-137
There are two names of organizations for conservation of biodiversityInternational Union for the Conservation of nature and Natural ResourceWorld Wildlife Fund Pakistan
Question: 121
What are the effect of over hunting on animals population ?
Answer: 121
121-137
Over-hunting has been a significant cause of the extinction of hundreds of species and the endangerment of many more spices.
Question: 122
What are effects of human being on Biodiversity
Answer: 122
122-137
By rapid increase in human population we are imposing series threats to the survival of biodiversity Habitat loss is the greatest threat to biodiversity on Earth today
Question: 123
Write down the name of two organization who conservate the biodiversity ?
Answer: 123
123-137
  1. International union for the conservation of nature and Nature recourse
  2. World wildlife Fund-Pakistan
Question: 124
Write the name of national animal of Pakistan
Answer: 124
124-137
Markhor is the national animal of Pakistan
Question: 125
What is meant by Deforestation ?
Answer: 125
125-137
Deforestation means cutting down of trees for the conversion of a forest to non-forest land
Question: 126
On which four factors the diversity of organisms in a region depends upon
Answer: 126
126-137
Diversity of organisms depends upon following factorsTemperature, Altitude, Geography, Presence of other species
Question: 127
What are the effects of over hunting on animals
Answer: 127
127-137
Over hunting has been a significant cause of the extinction of hundreds of species and the endangerment of many more species
Question: 128
Write down two reason of Los of biodiversity?
Answer: 128
128-137
  1. Deforestation
  2. Over hunting
Question: 129
Write a short not about Houbara bustard ?
Answer: 129
129-137
Houbara bustard:This bird flies to pakistan in winter season from former Soviet territory and settles in cholistan and Thar deserts .
Question: 130
Write two effect of Deforestation?
Answer: 130
130-137
  1. Deforestation affect the amount of water in soil and mositure in atmosphere.
  2. Deforestation also contributes to decreased transpiration, which lessens cloud formation.
Question: 131
What are Extinct Species
Answer: 131
131-137
Extinct Species A species that no longer lives in an ecosystem is said to be extinct in that ecosystem When species of an ecosystem become extinct the stability of ecosystem is harmed
Question: 132
What are Extinct species ?
Answer: 132
132-137
A species that no longer lives in an ecosystem is said to be extinct in that ecosystem become extinct, the stability of ecosystem is harmed
Question: 133
What is difference between Extinct Species Endangered Species ?
Answer: 133
133-137
Extinct Species:In an ecosystem, a Species is called Extinct when there is no doubt that last individual of that species has died in that ecosystem.
Endangered Species:A species is called Endangered when it is at a risk of extinction in near future .
Question: 134
What is meant by Endangered Specie ?
Answer: 134
134-137
A Species is called endangered when, it is at risk of extinction in near future form an ecosystem, like Indus dolphin
Question: 135
Write the name of national animals of pakistan ?
Answer: 135
135-137
Markhor is the national animals of pakistan.
Question: 136
What do you know about Indus Dophin
Answer: 136
136-137
According to WWF-P ONLY 600 animals of the species of Indus dolphin are left today in the Indus River The population of this species declined due to water pollution poaching and destruction of habitat Now steps are taken by WWF-P for its conservation
Question: 137
Write name of two projects for conservation of biodiversity in pakistan?
Answer: 137
137-137
  1. Himalayan Jungle Project.
  2. Northern areas conservation project