You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions chemistry 9th class chapter 7 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th chemistry
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for chemistry Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Define Electrochemistry
Answer: 1
1-35
"Electrochemistry is the branch of chemistry which deals with the relationship between electricity and chemical reactions."
Question: 2
Why steel is plated with nickel before the electroplating of chromium?
Answer: 2
2-35
The steel is usually plated first with nickel on copper and then by chromium because it does not adhere well on the steel surface, Moreover, it allows moisture to pass thrugh it and metal is striped off. The nickel or copper provides adhesion and then chromium deposited over the adhesive layer of copper lasts longer.This type of electroplating resists corrosion and gives a bright silvery appearance to the object.
Question: 3
Name the product produced in Nelson's Cell?
Answer: 3
3-35
The chlorine and hydrogen gas are produce as by product i Nelson's Cell
Question: 4
Which solution is used as an electrolyte in Nelson Cell?
Answer: 4
4-35
Aqueous solution of NaCl called brine is used as an electrolyte.
Question: 5
Which type of chemical reaction takes place in electrolytic cell?
Answer: 5
5-35
In electrolytic cell non spontaneous reaction take place.
Question: 6
Define oxidation state?
Answer: 6
6-35
"Oxidation state is the apparent charge assisgned to an atom of an element in a molecule or ion.
Question: 7
What Is the shape of cathode in Nelson's cell? Why is it perforated?
Answer: 7
7-35
In Nelson's cell cathode is made of iron and have U-Shaped. It is perforated because extra brine or NaOH can be easily separated.
Question: 8
What is meant by oxidizing agent?
Answer: 8
8-35
The substance which help the oxidation to occur are called oxidizing agent or oxidants.
Question: 9
How the half cells of a galvanic cell are connected? What is function of salt -bridge?
Answer: 9
9-35
The two half cell of the galvanic cell ae connected by salt bridge salt bridge is used to maintain the flow of ionic current and the electric neutrality.
Question: 10
What is meant by Redox?
Answer: 10
10-35
A chemical reaction in which oxidation and reduction reaction involved simultaneously is called Oxidation-Reduction reaction or redoxreaction.
Question: 11
What is redox reaction?
Answer: 11
11-35
The reaction in which simultaneously oxidation and reduction takes place is called redox reaction.
Question: 12
Anode of downs cell in made up of non-metal, what is its name? What is the function of this anode?
Answer: 12
12-35
Anode of downs cell is made of non-metal its name is graphite. The Cl ion are oxidized to give Cl2 gas at anode.
Question: 13
Which force drives the non-spontancous reaction to take place?
Answer: 13
13-35
Non-spontaneous reactions are those which take place i the presence of an external agent. Those external agents are electrons that cause electricity , So electric energy helps the non spontaneous reaction to proceed.
Question: 14
Where does the sodium metal is collected in Downs cell?
Answer: 14
14-35
Na Reduced at cathode and molten Na metal floats on dense molten salt mixture from where it is collected in a side tube.
Question: 15
Define Electroplating?
Answer: 15
15-35
Electroplating is depositing of one metal over the other by means of electrolysis.
Question: 16
What is meant by electrochemical cell?
Answer: 16
16-35
It is a system in which two electrodes are dipped in the solution of an electrolyte which are connected to the battery
Question: 17
Which ions are discharged at cathode in Nelson's cell and what is produced at cathode?
Answer: 17
17-35
The H+ ions are discharge at cathode in nelson's cell . At cathode sodium hydroxide and hydrogen are produced.
Question: 18
Difference between Cathode and Anode?
Answer: 18
18-35
Cathode:
The electrode connected to negative terminal of battery is called Cathode
Question: 19
What do you mean by galvanizing?
Answer: 19
19-35
The process of coating a thin layer of zinc on iron is called galvanizing.
Question: 20
Difference between Cation and Anion?
Answer: 20
20-35
Cations and anions are both ions. The difference between a cation and an anion is the net electrical charge of the ion. Cation examples are silver (9Ag+) , hydronium(H3O+) andexamples of anion are hydeoxideanion (OH-) etc
Question: 21
State the best method for protection of metal from corrusion.
Answer: 21
21-35
The best method for protection against the corrosion of metals exposed to acidic conditions is coating the metal with other metal. Corrosion resistant metals like Zn,Sn and Cr are coated on the surface of iron to protect it from corrosion.
Question: 22
What is meant by electrolytic cell?
Answer: 22
22-35
The type of electrochemical cell in which a non-spontaneous chemical reaction takes place when electric current is passed through the solution is called electrolytic cell.
Question: 23
What is Rusting?
Answer: 23
23-35
Corrosion of iron is called rusting.rustingis the continuous process. It is also redox reaction.
Question: 24
Explain oxidation and Reduction Oxidation:
Answer: 24
24-35
Oxidation :
The process in which loss of electrons take place from an atom or ion is called as oxidation
Question: 25
Which material is used to make cathode in electroplating?
Answer: 25
25-35
The cathode is made of the objects tht is to be electroplated e.g. sheet of iron.
Question: 26
Difference between strong and weak electrolytes?
Answer: 26
26-35
Strong Electrolytes.
The electrolytes which ionize completely in solution and produce more ions are called strong electrolytes
Question: 27
How electroplating of zinc is carried out?
Answer: 27
27-35
The zinc is deposited on the metal by immersing it in a chemical bath containing electrolyte zinc sulphate. A current is applied, which results in depositing of zinc on the largest metal i.e. cathode.
Question: 28
What is meant by Valency and Oxidation state?
Answer: 28
28-35
Oxidation state is the apparent charge assigned to an atom of an element in a molecule in an ion.
Valency the apparent charge of an atom, ion or molecules which are called Valency
Question: 29
Difference between Electrolyte and Galvanic cell?
Answer: 29
29-35
Electrolyte
1- It consists of one complete cell, connected to a battery
2- Anode has positive charge while cathode has negative charge.
Question: 30
What is spontaneous reactions.
Answer: 30
30-35
Spontaneous reactions are those which take place on their own without any external agent
Question: 31
Difference Electrolytic or voltaic cell?
Answer: 31
31-35
Voltaic cell
The electrochemical cell in which a spontaneous chemical reaction take place and generateselectric current is called galvanic cell
Question: 32
What is Corrosion.
Answer: 32
32-35
Corrosion is the general term used for all the metal.Corrosion of some metals may be stopped.It is redox reaction.
Question: 33
Write construction of Down's cell?
Answer: 33
33-35
On the industrial scale molten sodium metal is obtained by the electrolysis of fuse and NaClin the Down's cell
Question: 34
What is non-spontaneous reactions.
Answer: 34
34-35
Non-spontaneous reactions are those which take place in the presence of an external agent.
Question: 35
What is meant by salt bridge?
Answer: 35
35-35
Salt bridge is a U-shape and glass tube .
It consists of saturated solution of strong electrolyte supported in jelly type material