You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions physics 9th class chapter 2 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th physics
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for physics Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
What is velocity?
Answer: 1
1-120
The rate of change of displacement of a body is known as its velocity . It is a vector quantity . Formula: V= d/t
Question: 2
Define axis:
Answer: 2
2-120
An axis is a line around which a body rotates.
Question: 3
What is rotatory motion? Give example.
Answer: 3
3-120
The spinning motion of a body about its axis is called rotatory motion. Example: The Motion of wheel about its axis. Earth revolves around its geographical axis that causes day and night.
Question: 4
Define acceleration.
Answer: 4
4-120
Rate of change of velocity of a body in caused it acceleration, it is a vector quantity. Formula: a= Vf-Vi/t Unit is ms-2 or Kmh-2
Question: 5
Define Rest.
Answer: 5
5-120
A body is said to be at rest, if it is not changing its position with respect to its surroundings . Example: A tree with respect to a platform is at rest because it does not change it position.
Question: 6
What is a vector quantity?
Answer: 6
6-120
Vector quantity described completely by magnitude and direction . Example: Weight, force, momentum etc.
Question: 7
Define uniform speed.
Answer: 7
7-120
A body has uniform speed if it covers equal distance in equal intervals of time however the short interval may be .
Question: 8
What is the equation of motion
Answer: 8
8-120
Equation of Motion:
Equations of motion for uniformly acceleratedmotion are
Vf= Vi +at
S= Vit +1/2at²
2aS =Vf²-Vi²

Question: 9
Define vibratory motion.
Answer: 9
9-120
To and fro motion of a body about its mean position is known as vibratory motion Example: Pendulum of clock has vibratory motion.
Question: 10
Define speed.
Answer: 10
10-120
Distance moved by an object in unit time is called speed. Formula: its formula is v=s/t its unitis ms-1
Question: 11
Define gravitationalacceleration .
Answer: 11
11-120
The accelerationof freely falling bodies is called gravitationalacceleration. Its value is 10ms-²
Question: 12
What is scalar quantity and also give example.
Answer: 12
12-120
A quantity which can be described by its magnitude only is called scalar quantity Example: Distance, work,power etc.
Question: 13
Define circular motion . With example
Answer: 13
13-120
Circular Motion:
The motion of a object in a circular path is known as circular motion of ceiling fan.
Question: 14
Define Motion.
Answer: 14
14-120
A body is said to be in motion, if it changes its position with respect to its surroundings. Example: A train is changing its position with respect of platform so it is in motion .
Question: 15
Differentiate between translator motion and circular motion.
Answer: 15
15-120
Translators motion: In translational motion, a body moves along a line without any rotation. the lines may be straight or curved. Example. i. Motion of the side in ferris wheel. ii. Motion of a car along a straight line.
Question: 16
Define kinematics
Answer: 16
16-120
Kinematics:
The study of motion of objects without discussing the cause of motion is called kinematics.
Question: 17
Define circular motion.
Answer: 17
17-120
Motion of a body in a circular path is called circular motion. in circular motion a point around which body moves lies outside the body
Question: 18
Define circular motion. With example.
Answer: 18
18-120
Circular Motion:
The motion of a object in a circularpath is known as circular motion.
Example :
Motion of earth around sun.
Question: 19
Differentiate between distance and displacemnt.
Answer: 19
19-120
1.Distance: Length of path between two points is called distance between those points. 2.Distance is scalar quantity and its symbol is S. 3.Its units is metere.
Question: 20
Write types of motion types of Motion:
Answer: 20
20-120
There are three types of motion.
1- Translatory motion
2- Rotatory motion
3- Vibratory motion.
Question: 21
Define rest
Answer: 21
21-120
A body is said to be at rest, if it is not changing its position with respect to its surroundings.
Question: 22
Define uniform acceleration.
Answer: 22
22-120
A body as uniform acceleration if it has equal changes in velocity in equal intervals of time however short interval may be.
Question: 23
Define rotatory motion. With example.
Answer: 23
23-120
Rotatory Motion:
The spinning motion of a body about its axis is called rotatory motion.
Examples:
Motion of top, motion of ceiling fan.
Question: 24
Differentiate between distance and displacement.

Answer: 24
24-120
Distance:
Length of a path between two points is called the distance between those points.
Question: 25
What is graph?
Answer: 25
25-120
Graph is a pictorial way of presenting information about relation between various quantities.The quantities are dependent and independent.
Question: 26
Define circular motion
Answer: 26
26-120
Circular Motion: Motion of a body in a circular path is called circular motion. In circular motion a point around which body moves lies outside the body.
Question: 27
Define uniform velocity:
Answer: 27
27-120
If a body covers equal displacement in equal intervals of time however short the interval may be is known as uniform velocity.
Question: 28
How is a vector represented?
Answer: 28
28-120
Graphically a vector can be represented by a line segment with a arrow head which represents its direction and the length of line segment gives its magnitude according to selected scale.
Question: 29
Define Brownian motion.
Answer: 29
29-120
Random motion of gas molecules is called brownian motion.
Question: 30
Sketch a distance-time graph for a body starting from rest. How will you determine speed of body from this graph
Answer: 30
30-120
Distance-time graph for a body starting from rest are of two types.
When speed is constant speed can be determined by slope of line
When speed is variable speed can be find out by slope of tangent line at any point
Question: 31
Differentiate between Rest and motion.
Answer: 31
31-120
Rest: A body is said to be at rest , if it is not changing its position with respect to its surroundings. Examples: A wall ii. A chair
Question: 32
What is meant by positive and negative acceleration?
Answer: 32
32-120
Positive acceleration:
Acceleration of a body is positive if its velocity increases with time.
Question: 33
How are vector quantities important to us in our daily life.
Answer: 33
33-120
With the help of vectors we can locate or point out the position of any object Action and reaction forces can also be explain in terms of vectors.
Question: 34
Define variable.
Answer: 34
34-120
The quantities among which the graph is plotted are called variables.
Question: 35
Why vector quantities cannot be added and subtracted like scalar quantities.
Answer: 35
35-120
Vectors cannot be added like scalars because in scalars we have only magnitude so scalars are added by ordinary algebra while in vectors direction is also important so, they can be added using head to tail rule.
Question: 36
Define vibratory motion and give example.
Answer: 36
36-120
Vibratory Motion:
To and fro motion of a body aboutsits mean position is known as vibratory motion.
Example:
Motion of a see-saw.
Question: 37
Does speedometer of a car measure its velocity.
Answer: 37
37-120
No, speedometer only measure the speed of the car, because it can not indicate the direction of motion of the car.
Question: 38
Define vibratory motion
Answer: 38
38-120
To and Fro motion of a body about its mean position is known as vibratory motion
Question: 39
Define random motion and give example.
Answer: 39
39-120
Random Motion:
The disordered or irregular motion of an object is called random motion for example, the motion of insects and birds.
Question: 40
When doses the acceleration of a body is positive and negative.
Answer: 40
40-120
When the velocity of a moving body is increasing with time its acceleration is positive When the velocity of a moving body is decreasing with time its acceleration is taken as negative it is also called retardation or deceleration,
Question: 41
How a vector can be represented graphically
Answer: 41
41-120
Graphically a vector can be represented by a line segment with an arrow head.
Example: In figure, a line AB write arrow head on one side. The length of line shows the magnitude of vector and the arrow head shows its direction.
Question: 42
Define rest and motion.
Answer: 42
42-120
Rest:
A body is said to be at rest if it does not change its position with respect to its surroundings.
Motion:
A body is said to be in motion if it changes its position with respect to its surroundings.
Question: 43
Can a body moving at a constant speed have acceleration
Answer: 43
43-120
No because there is no change in its speed. While change in speed is a necessary condition for acceleration, fso acceleration will be zero But except in a circular path.
Question: 44
Difference between scalar and vector.
Answer: 44
44-120
Scalar:
1- A scalar quantity is described completely by its magnitude only.
2- Mass, length, time etc are examples of scalars.
Question: 45
Define variable
Answer: 45
45-120
The quantities among which the graph is plotted are called variables
Question: 46
A car starts from rest. Its velocity becomes 20ms-¹ in 8s.
Find the acceleration.
Answer: 46
46-120
Vi = 0ms-¹
Vf= 20ms-¹
t= 8s
a = ?
We know that
a =Vf - Vi/t
putting values, we get
a= 2=-0/8
a=20/8 =2.5
a= 2.5ms-² ans
Question: 47
Which of the following can be obtained from speed-time graph of a body
Answer: 47
47-120
Initial speed, Final speed. Distance covered,
Using speed time graph of a body we can find all of above quantitites as distance covered can be find out by the area under line curve and acceleration can be find out by the slope of line.
Question: 48
What do you know about position?
Answer: 48
48-120
Position:
The term position describes the location of a place or a point with respect to some reference point called origin.
Question: 49
Define dependent and independent quantities.
Answer: 49
49-120
The quantitiy which can vary with our wish is called independent quantity
Dependent The quantity whose value according to the changes in independent quantity dependent quantity.
Question: 50
Convert 50kmh-¹ speed of a body into ms-¹
Answer: 50
50-120
Speed of the body= 50kmh-¹
50 x 1000/3600 ms-¹
Question: 51
how can we convert 1ms into kmh
Answer: 51
51-120
The given speed in ms is multiplied by 3.6 to get speed in kilometer per hour
Question: 52
A body is moving with uniform speed
Answer: 52
52-120
Velocity of a body has magnitude as well as direction. For a body to more with uniformvelocity it speeds as well as its direction should remain the same Thus it can only me possible if a body is moving in a straight line with constant speed, then its velocity will also be uniform i.e if a body does not change its direction.
Question: 53
Can a body moving at a constant speed have acceleration?
Answer: 53
53-120
Yes, When a body move along circular path with constant speed it has acceleration due to centripetal force
Question: 54
What is graph
Answer: 54
54-120
Graph is pictorial way of presenting information about relation between various quantities The quantities re dependent and independent
Question: 55
Define acceleration and write its formula.

Answer: 55
55-120

Acceleration:

The rate of change of velocity ofbodyis called acceleration.

Formula:

=Vf-Vi/t

Question: 56
Define uniform speed
Answer: 56
56-120
A body has uniform speed if it covers equal distance in equal intevals of time however the short interval may be
Question: 57
Why does the velocity of a thrown up body become zero at the highest point
Answer: 57
57-120
When a body is thrown vertically upward it moves under gravity against the force of attraction of Earth So after every second the velocity of the body decreases by 9.8 and ultimately becomes zero at the highest point That is why the velocity of a body becomes zero at the highest point
Question: 58
Define vector and write the name of two methods of vector,quantities, representation,
Answer: 58
58-120
Vector:
A vector quantity is described completely by magnitude and direction
There are two methods of vector representation.
1- Symbolic representation
2-Graphical representation
Question: 59
Under what conditions the value of g is positive/negative
Answer: 59
59-120
Positive value When the body is moving vertically downward the value of g is positive
Question: 60
When body are moving in upward direction
Answer: 60
60-120
Final velocity vf of the body will be zero
Gravitational acceleraton will be negative
Question: 61
Write equations of motion
Answer: 61
61-120
Equations of motion due to gravity are as
Question: 62
What would be shape of speed-time graph of a body moving with variable speed.
Answer: 62
62-120
Shape of a speed-time graph of an object moving with variable speed will always be a curve. It would never be a straight line.
Question: 63
What is rotatory motion
Answer: 63
63-120
The spinning motion of a body about its axis is called rotatory motion
Question: 64
Define Brownain motion
Answer: 64
64-120
Define Brownian motion
Question: 65
How do riders in a ferris wheel possess translatory motion but not rotatory motion
Answer: 65
65-120
Riders of Ferris wheel possess translatory motion because they move in circular track without spinning while the itself motion of Ferris wheel is rotatory.
Question: 66
When bodies are moving in downward direction
Answer: 66
66-120
Initial velocity v of the freely faling body will be zero
Gravitational acceleration will be positive.
Question: 67
Define Kinematic
Answer: 67
67-120
Kinematics: Kinematics is the study of motion of an objects without discussing the casuse of motion.
Question: 68
What are the points to be kept in mind when bodies are moving freely under gravity
Answer: 68
68-120
While using equatins of motion for bodies falling freely, it should be kept in mind that
Question: 69
Sketch a speed time graph of on object moving with uniform
Answer: 69
69-120
If a body is moving uniform changing speed its speed time graph is straight line
Question: 70
Define scalar quantity and also give example
Answer: 70
70-120
A quantity which can be discribed by its magnitude only is called scalar quantity
Question: 71
In the absence of air resistance during the free fall motion, which body ground first light or heavy
Answer: 71
71-120
As the gravitational acceleration is independent of the mass of the body so if we neglect air resistance all the bodies fall to the ground at the same time.
Question: 72
Define Motion also write its types.
Answer: 72
72-120
Motion: A body is said to be motion, if it changes its postion with respect to tis surrounding.
Example: Moving car on road
Question: 73
Define axis.
Answer: 73
73-120
An axis is a line around which a body rotates.
Question: 74
What is velocity
Answer: 74
74-120
The rate of change of displacement of a body is know as its velocity. it is a vector quantity
Question: 75
Define gravitational acceleration
Answer: 75
75-120
The acceleration of a body when it moves vertically upward or downward freely is called gravitational acceleration
It is denoted by g
Its magnitude is 10ms at earth
Question: 76
How vector quantities are representation
Answer: 76
76-120
Graphically a vector can be represented by a line segment with an arrow head which represents its direction and the length of line segment gives its magnitude according to selected scale. AB is length of vector V and its diectioin is from A to B
Question: 77
What is meant by position
Answer: 77
77-120
The term position describe the location of a place or point with respect to some reference point is called origin.
Question: 78
Define speed and write its unit.
Answer: 78
78-120
Speed The distance covered by an object in unit time is called its speed Speed is scalar quantity
Question: 79
A sprin'er complete its 100m race 12s, Find its average speed
Answer: 79
79-120
Total distance=100m
Average speed= Displacement/Time Taken
Question: 80
Define uniform acceleration
Answer: 80
80-120
A body as uniform acceleration if it has equal changes velocity in equal interval of time. however short interval may be
Question: 81
Differentiate distance and displacement.
Answer: 81
81-120
Distance: Length of a path between two points is called the distance between those points.
It is a scalar quantity.
Distance represented by S
Distance can be find by the formula
In picture dotted line shows distance.
Question: 82
Different between distance and displacement.
Answer: 82
82-120
The difference b/w distance and displacement is following.

Question: 83
Convert 20ms speed in kmh
Answer: 83
83-120
Speed in ms = 20ms
Question: 84
How can we convert kmh into ms
Answer: 84
84-120
The given speed in kmh is divided by 3.6 to the speed in ms
Question: 85
Define terminal velocity
Answer: 85
85-120
When an object moves vertically downward nd it attains uniform velocity. Then its uniform velocity is called terminal velocity.
Question: 86
Differentiate speed and velocity.
Answer: 86
86-120
Speed Rate of change of distance is called speed.
It is a scalar quantity
Its unit is ms
It is drived by following formula.

Question: 87
A player coves 80m distance in 10 second
Answer: 87
87-120
Required: Average speed =vav

Question: 88
Does speedometer of a car measure its velocity
Answer: 88
88-120
No speedometer only measures the speed of the car because it can indicate the direction of motion of the car.
Question: 89
Cheeta can run at a speed of 70 kmh convert this speed
Answer: 89
89-120
speed of Cheetah =v= 70kmh
Question: 90
What is LIDAR
Answer: 90
90-120
A motorway speed camera. A LIDAR gun is light detection and ranging speed gun It uses the time taken by laser pulse to make a series of measurements of a vehicle distance from the gun The data is then used to calculate the vehicle's speed
Question: 91
When a body falls freely, which quantity remains the same and which increases
Answer: 91
91-120
During the free fall motion, acceleration is independent of the mass of the body remains the same throughout the motion and velocity of the body increases continuously.
Question: 92
Define position and give exmple.
Answer: 92
92-120
Position means the location of a certain place or object from a reference point
Examples: In figure the point P represents the positive of the body with respect to origin O
Question: 93
Write down the formula and unit to find Acceleration.
Answer: 93
93-120
Formula: Acceleration can be found out by given formula
Acceleration = Change in velocity/time taken
Question: 94
Define velocity and rite its equation
Answer: 94
94-120
Velocity: The rate of change of displacement is called velocity
Question: 95
Give an example of a body that is at rest and is in motion at the same time.
Answer: 95
95-120
A passenger sitting in a moving bus is at rest because he/she is not changing his/her position with respect to other passenger or objects in the bus. But to an observer outside the bus, the passengers and the objects inside the bus are in motion
Question: 96
Writer four examples of vectors.
Answer: 96
96-120
Scalar: The quantities which are described completely by its magnitude only is called scalar quantities.
Examples: Mass, length, time speed and volume.
Question: 97
Differentiate between rest and motion
Answer: 97
97-120
Rest A body is said to be at rest, if is not changing its position with respect to its surroundings.
A wall, A chair
Question: 98
A train moves with a uniform velocity of 36 kmh for 10s
Answer: 98
98-120
velocity of train = v = 36kmh
Question: 99
Differentiate between translator motion and circular motion
Answer: 99
99-120
In translational motion, a body moves along a line without any rotation., The lines may be straight or curved
Example Motion of the sides in Ferris wheel.
Motion of a car long a straight line.
Question: 100
Who noticed about all freely falling objects fall with same acceleration
Answer: 100
100-120
Galileo was the first scientist who noticed about all freely falling objects fall with same acceleration g
Question: 101
How ms2 converted into kmh2
Answer: 101
101-120
To convert acceleration form ms to kmh we multiply it with 12960
Question: 102
Define Average Velocity and write its formula.
Answer: 102
102-120
Average Velocity: The change in total is displacement with respect to total time is called average velocity
Average Velocity: Total displacement/total time.
Question: 103
Write types of motion
Answer: 103
103-120
There are three types of motion.
Translatory motion linear random and circular motion
Rotatory motion, Vibratory motion.
Question: 104
Define uniform velocity
Answer: 104
104-120
A body has uniform speed if it covers equal distance in equal intervals of time however short to interval may be.
Question: 105
Why vector quantities cannot be added and subtracted like scalar quantities
Answer: 105
105-120
The quantities having direction cannot be added and subtracted like scalar quantities because scalar quantities have no any direction but the vector quantities have direction.
Question: 106
How is a vector represented
Answer: 106
106-120
There are two methods to represent a vector
Question: 107
A sprinter completes its 100 meter race in 12 Find his average speed
Answer: 107
107-120
Total distance = 100m
Total time taken = 12s
Average speed= Total distence covered/Total time taken

Question: 108
Wha is significance of graph in daily life
Answer: 108
108-120
A graph may also be used in everyday life such as to show year wise growth decline of export month-wise rain fall, a patients temperature record or runs per over scored by a team.
Question: 109
Mention the type of motion in each of the following
Answer: 109
109-120
A ball moving vertically upward: If a ball is moving vertically upward then its motion is linear
Question: 110
Define uniform speed and uniform velocity.
Answer: 110
110-120
Uniform speed: A body has uniform speed if it covers equal distance in equal intervals of time however short the interval may be
Question: 111
Define terminal velocity.
Answer: 111
111-120
Terminal velocity: The uniform velocity of free falling objects attains is called terminal velocity.
Example A paratrooper attains a uniform velocity called terminal velocity with which comes to ground
Question: 112
Define gravitational acceleration.
Answer: 112
112-120
The acceleration of a freely falling bodies is cled gravitational acceleration. It is denoted by g Its value is

Question: 113
What is retardation
Answer: 113
113-120
The acceleration of a body whose velocity decreases is called retardation It is also called negative acceleration of body
Question: 114
How are vector quantities important to use in our daily
Answer: 114
114-120
Vector quantities are important to us in our daily life in engineering, building and drawing diffferent techniques. If we want find direction of moving object then we can do with help of vector quantities.
Question: 115
Define two types of motion.
Answer: 115
115-120
Linear Motion: Straight line motion of a body is know as its linear motion.
Example Car moving on straight line.
Question: 116
Write three equations of motion for bodies moving under gravity.
Answer: 116
116-120
Following are the equations of motion under gravitation.
First equation of motion vf= vi+gt
Question: 117
What is Lidar gun
Answer: 117
117-120
A Lidar gun is light detection and ranging speed gun It uses the time taken by laser pulse to make a series of measurements of a vehicles distance from the gun. The data is then used to calculate the vehicles speed
Question: 118
Differentiate between variable and uniform speed
Answer: 118
118-120
Variable speed: A body has variable speed if does not cover equal distance in equal intervals of time. however short the interval may be.
Question: 119
What is difference between positive acceleration and negative acceleration
Answer: 119
119-120
Negative acceleration: Acceleration of body is negative if velocity of the body decreases with time The negative acceleration is also called deceleration or retardation.
When moving bodies stops it gives retardation
The direction of negative acceleration is opposite to the direction in which the body in moving.
Question: 120
What would be the shape of a speed time graph of a body moving with variable speed.
Answer: 120
120-120
When a body is moving with variable speed the shape of its speed time graph is not a straight line It is always a curved path.