You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions physics 9th class chapter 7 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th physics
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for physics Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
What is meant by Density? What is its SI unit.
Answer: 1
1-81
Density of substance is defined as the ratio of mass per unit volume. Formula: D=m/v
Question: 2
How Kinetic molecular model of matter is helpful in differentiating various states of matter
Answer: 2
2-81
Matter is made of particles called molecules.
Molecules remain in continuous motion
Molecules attract each other.
Question: 3
What is barometer?
Answer: 3
3-81
The instrument which is used to measure the atmospheric pressure is called barometer.
Question: 4
Define Elastic Limit
Answer: 4
4-81
The maximum stress which a body can bear without causing permanent deformation is called elastic limit.
Question: 5
Define stress with its unit.
Answer: 5
5-81
the force acting on unit area at the surface of the body is called stress. Formula: sTress= F/A Iti unit is Nm-2
Question: 6
What is meant by deforming force.
Answer: 6
6-81
The applied force which changes the shape, length and volume of substance is called the deforming force.
Question: 7
Difference between stress and strain
Answer: 7
7-81
Stress: Force acting on unit area at surface of body is called stress. formula: Stress = F/A Unit ; It unit is Nm-2
Question: 8
Define the term pressure.
Answer: 8
8-81
the force acting normally per unit area on the surface of a body is called pressure. Formula: P = F/A
Question: 9
Can we use a hydrometer to measure the density of milk
Answer: 9
9-81
Yes, We can use hydrometer to measure the density of milk, hydrometer is a glass tube with a scale marked on its stem immersed in the milk to find the density of milk
Question: 10
Does there exist a fourth state of matter
Answer: 10
10-81
Yes, Plasma is a fourth state of matter i.e At very high temperature, the collision between atoms and molecules tears off their electrons. Atoms become positive ions. This ionic state of matter is called plasma.
Question: 11
Define Young's modulus.
Answer: 11
11-81
The ration of stress to tensile strain is called Young's modulus. Formula: Young Modulus= Stress/Tensile strain
Question: 12
Define Atmosphere.
Answer: 12
12-81
Earth surrounded by cover of air is called atmosphere.
Question: 13
What changes are expected if barometer reading shows a sudden increase
Answer: 13
13-81
A rapid increase in atmospheric pressure means that it will soon be followed by a decrease in the atmospheric pressure indicating poor weather ahead.
Question: 14
Define Atmospheric pressure:
Answer: 14
14-81
Pressure exerted by atmosphere in downward direction is called atmospheric pressure.
Question: 15
What is meant by density
Answer: 15
15-81
Density of a substances is define as The ratio of mass per unit volume
Question: 16
Give three applications of Pascal's law.
Answer: 16
16-81
Hydraulic brake system ii. Hydraulic jack iii. Hydraulic press
Question: 17
What is the working principle of hydraulic press
Answer: 17
17-81
Hydraulic press is a machine which is used to lift heavy objects. It works on the principle of Pascal Law
Question: 18
State Pascal's law.
Answer: 18
18-81
Pressure applied at any point of a liquid enclosed in a container, is transmitted without loss to all other parts of the liquid e.g. Hydraulic press
Question: 19
What is the working principle of hydraulic press.
Answer: 19
19-81
Hydraulic press is a machine which is used to lift heavy objects. It works on the principle of Pascal' law.
Question: 20
State Archimedes principle
Answer: 20
20-81
When a body is totally and partially immersed in the liquid the upthrust on it equal to the weight of liquid it displace. Upthrust of liquid
Question: 21
Explain the principle of floatation?
Answer: 21
21-81
A floating object displaces a fluid having weight equal to weight of the object e.g. submarine and ships float in sea.
Question: 22
What does it mean when the atmospheric pressure at place fall suddenly
Answer: 22
22-81
When the atmospheric pressure at place falls suddenly it indicate the windy and showery condition it may rain or storm at this place
Question: 23
What is Hook's law? What is meant by elastic limit?
Answer: 23
23-81
The strain produce in body is directly proportional to applied stress with in elastic limit. Constant = Stress/Strain
Question: 24
What is meant by elasticity
Answer: 24
24-81
The property of a body to restore its original size and shape as deforming force ceases to act is called elasticity
Question: 25
Why woodmen block block float on water
Answer: 25
25-81
A wooden block float on water because the weight of an equal volume of displaced water is greater than the weight of wooden block. An upthrust force acts upward
Question: 26
Give three applications of Pascal law
Answer: 26
26-81
Hydraulic brake system
Hydraulic jack
Hydraulic press
Question: 27
What is meant by elasticity?
Answer: 27
27-81
The property of a body to restore its original size and shape as deforming force ceases to act is called elasticity
Question: 28
Define the term pressure
Answer: 28
28-81
The force acting normally per unit area on the surface of a body is called pressure
Question: 29
State Archimedes principle.
Answer: 29
29-81
When a body is totally and partially immersed in the liquid the upthrust on it equal to the weight of liquid it displaces. Upthrust of liquid = pgV
Question: 30
Show that atmosphere exerts pressure
Answer: 30
30-81
The atmosphere of Earth consists of gases, vapor and dust particles. All these are material particles. Due to the force of gravity of these particles, they exert pressure. So any object inside the atmosphere experience pressure which is called the atmospheric pressure.
Question: 31
Differentiate between stree and strain
Answer: 31
31-81
Stress: Force acting on unit area at surface of body is called stress
Formula: Stress=F/A

Question: 32
Why water is not suitable to be used in a barometer
Answer: 32
32-81
Water is lighter than mercury To measure atmospheric pressure at sea level a glass tube more than 10m long is required to make a water barometer, which is difficult to a handle.
Question: 33
Define Young modulus
Answer: 33
33-81
The ration of stress to tensile strain is called Young Modulus
Question: 34
Why does the atmosp9heric pressure vary with height
Answer: 34
34-81
Atmospheric pressure decrease with the increase of height Because as we move from sea level to at some height the density of air is going on the reduce.
Question: 35
What is meant by deforming force
Answer: 35
35-81
The applied force which changes the shape, length and volume of substance is called the deforming force
Question: 36
What does it represent when the atmospheric pressure at a place falls suddenly
Answer: 36
36-81
The atmospheric pressure at a place falls down suddenly represent the accompanied by rain and typhoon to occur in few hours time
Question: 37
What makes a sucker pressed on a smooth wall sticks to it
Answer: 37
37-81
Sucker pressed on a smooth wall due to atmospheric pressure Sucker pressed on a smooth wall sticks to it because sucker pump the air out In this way pressure outside the sucker is greater than inside of ti.
Question: 38
It is easy to fill air in a balloon but it is difficult to remove air from a glass bottle.
Answer: 38
38-81
It is easy to fill are in a balloon we can enter air until pressure inside the balloon is equal to the atmospheric pressure. But it is difficult to remove air from glass bottle because inside the glass bottle air pressure is low and atmospheric pressure is high
Question: 39
What is meant by Atmospheric pressure
Answer: 39
39-81
Atmospheric Pressure: The pressure exerted by the gases that covers the Earth surrounding is called atmospheric pressure
Question: 40
What is upthrust
Answer: 40
40-81
Upthrust: Upthrust is force act on a body upward when immersed in fluid is equal to the weight of dispaced water
Question: 41
Explain how a submarine moves up the waters surface and down into water
Answer: 41
41-81
Submarine can also travel over and under water, when weight of water equal to its volume is greater than its weight. Submarine has a system of tanks. When tanks are filled of sea water, weight of submarine increases, As soon as weight of submarine become greater than upthrust of water, it dives into water and remains under water
Question: 42
Why does atmospheric pressure vary with height
Answer: 42
42-81
Air is a mixture of gases. The density of air in the atmospheric is not uniform. It decreases continuously as we go up Thats why the atmospheric pressure varies with height
Question: 43
How does vacum cleaner work
Answer: 43
43-81
The fan in a vacuum cleaner lowers air pressure in its bucket The air from outside enters into it quickly carrying dust particles. In this way dust particles are collected at the bottom of the bucket.
Question: 44
Write the term of pressure and write the factors on which it depends
Answer: 44
44-81
Pressure: The force acting normally per unit area on the surface of a body is called pressure
Pressure depend on Pressure depend on the force and area of the surface
Question: 45
What is hydrometer
Answer: 45
45-81
Hydrometer is a glass tube with a scale marked on its stem and heavyweight on the bottom It is use to measure density of fluid
Question: 46
Define elasticity and stress
Answer: 46
46-81
Density: Density of a substance is defined as its mass per unit volume.
Unit: SI unit of density is kilogram per cubic metre
Question: 47
What is a barometer
Answer: 47
47-81
Barometer: An instrument used to measure the atmospheric pressure by determining the height of the mercury column known as barometer
Question: 48
Write one difference and one Similarity between ships and submarines
Answer: 48
48-81
Ships: Ships can not travel under water
Ships can sink into the water
Sub marines: Submarines can travel under water
Submarines can not sink in to the water.

Question: 49
What is barometer
Answer: 49
49-81
The instrument which is used to measure the atmospheric pressure is called barometer Mercury varmeter is used commonly to measure the atmospheric pressure.
Question: 50
What is meant by atmospheric ressure
Answer: 50
50-81
Atmosphere: Earth surrounded by a cover of air called atmosphere
Question: 51
Why does a piece of stone sink in water bt a ship with a huge
Answer: 51
51-81
A piece of stone sink a in water because the upthrust displaced water is less than the weight of stone but in ship the upthrust of displace water is grater than the weight of ship that is why ship floats in water.
Question: 52
Why air become thinner and thinner as we go up
Answer: 52
52-81
ir decrease with with height and force of gravity also decreases with height so air become thinner and thinner as we go up
Question: 53
Define stress with its unit
Answer: 53
53-81
The force acting on unit area at the surface of the body is called stress
Question: 54
Write two rules of oxidation number?
Answer: 54
54-81
The oxidation number of all elements in the free state is zero
In ions, the algebraicsum of oxidation number equals the charge on the ion
Question: 55
Write two differences between solid and gas stated of Matter
Answer: 55
55-81
Gas: Gases have no fixed shape or volume They can be filled in any container of any shape
Their molecules havd randommotion and move random motion and move with very high velocities.
Gases are much lighter than solids
Air is example of gases.
Question: 56
Explain how a submarine moves up the water surface and down into water
Answer: 56
56-81
Submarine floats over water when the weight of the water equal to its volume is greater than its weight Under this condition it is similar to a ship and remain partially above water level When the tanks of submarine are filled the weight of the submarine increases. As soon as its weight becomes greater than the upthrust, it dives into water and remains under water To comes up on the surface the tanks re emptied from seawater.
Question: 57
Differentiate between strain and tensile srain.
Answer: 57
57-81
Tensile strain: A comparison of a change caused by the stress with original length is called tensile strain. The ratio of change in length to original length is called tensile strain.
Question: 58
What is meant by Reducing agent? Give examples.
Answer: 58
58-81
The substance which help the reduction to occur are called reducing agents.
Examples:
1- Almost all metals are good raducals
2- CO,SO, H2, K1 are good reductants.
Question: 59
Write two properties of liquids.
Answer: 59
59-81
The distance between the molecules of liquid are more than in solids Thus attractive forces between them are ewaker
Like solids molecules of a liquid also vibrate about their mean position but are not rigidly held with each other
Liquid attains the shape of a container to which it is put Such as water attain the shape of that glass in which water.
Question: 60
On what factors pressure of a liquid depends
Answer: 60
60-81
The pressure of a liquid depends upon density and depth of liquid
Question: 61
Which law is used in braking system of cars and buses
Answer: 61
61-81
Law used in braking system of cars and buses
Pascals law is used in braking system of cars and buses.
Question: 62
How vacuumcleaner works?
Answer: 62
62-81
All vacuum cleaner work on the same principle of creating negative pressure of creating negative pressure using a fan, trapping the sucked up dirt, cleaning exhaust air and then releasing it
Question: 63
Define plasma
Answer: 63
63-81
Plasma: At very high temperature the matter assumes the state of ions and electrons This state is called plasma This state is called plasma This is the fourth state of matter
In plasma gas occurs in its ionic state
Posititive ionis and electrons get separated in the presence of electric of magnetic fields in plasma
The neutral particals are also present in plasma
Its temperature is very high
Question: 64
Define density and write down its mathematical form and unit
Answer: 64
64-81
Density:
Densityof a substance is defined as its mass per unit volume unit of density is kilogram per cubic meter (kgm-3)
Density = mass of a substance / volume of that substance
Question: 65
A wooden block floats on water why
Answer: 65
65-81
A wooden block floats on water
Question: 66
Define deforming force
Answer: 66
66-81
The force which changes the dimension of the object such as length volume or which changes the shape of substance is known as deforming force
Question: 67
What is atmospheric pressure? How can we measure the atmospheric pressure?
Answer: 67
67-81
Atmospheric Pressure:
The earth is surrounded by a cover of air is called atmosphere. It extends to a few hundred kilometers above sea level. Just as certain sea creature live at the bottom of ocean, we live at the bottom of a huge ocean of air.Air is the mixture of gases.
The density of air in the atmosphere is not uniform . It decreases continuously as we go up.
Question: 68
State the principal of floatation Principal of Floatation:
Answer: 68
68-81
A floating object displaces a fluid having weight equal to weight of the object.
Question: 69
Why does a piece of stone sink in water but a ship with a huge weight floats.
Answer: 69
69-81
Ships and boats float on water because the weight of an equal volume of water is greater than the weight of ships and boats. A stone sinks in water because the weight of an equal bolume of water is smaller than the weight of stone.
Question: 70
Define matter and write name of its three states
Answer: 70
70-81
Matter: Every thing that has weight and occupies some space is called matter
Question: 71
Define stress and write its formula and unit.
Answer: 71
71-81
Stress:
The force acting on unit area at the surface of a body is called stress
Stress = Force/Area = F/A
AI unit of stress is Nm-2
Question: 72
What is Hook's law
Answer: 72
72-81
The strain produce in body is directly proportional to applied stree with in elastic limit
Constant= stress/Strain
Question: 73
On which principle ships and submarines float on surface of water and why
Answer: 73
73-81
Ships and submarines float on surface of water on the principle of flotation It floats over water when the weight of water equal to its volume is greater than its weight
Question: 74
State Hooke's law
Answer: 74
74-81
Hooke's Law
The strain produced in a body by the stress applied to it stress within the elastic limit of the body
Question: 75
Write two examples of Applications of Pascal law
Answer: 75
75-81
Pascal's law find numerous applications in our daily life such as automobiles, hydraulic brake system, hydraulic jack hydraulic press and other hydraulic machines.
Question: 76
Can we use a hydrometer to measure the density of milk?
Answer: 76
76-81
Hydrometer is a device which is used to measure the density of liquids. So it can be used to measure the density of milk.
Question: 77
How the working of Hydraulic press?
Answer: 77
77-81
Hydralic press is a machine which works on pascal's law.
The force F2 that acts on the larger piston is greater than the force Fq acting on the smaller piston. Hydraulic systems working in this way are known as force multipliers.
Question: 78
Define pressure and write its formula.

Answer: 78
78-81
Pressure :
The force acting normally per unit area on the surface of a body is called pressure.
SI unit of pressure is Nn-2 also called pascal (Pa).
Question: 79
Write some important features of kinetic molecular model of matter
Answer: 79
79-81
Kinetic Molecular Model of Matter
Matter is made up of particles called molecules
The molecule's remain in continuous motion'
Molecules attract each other
Question: 80
What is up thrust
Answer: 80
80-81
Up thrust force: There is an up ward force which acts on an object kept inside a liquid This upward force acting on the object is called the up thrust force of the liquid
Question: 81
Write the application of Archimedes principles
Answer: 81
81-81
Archimedes principle is used in designing ships and submarines. The floating of a big ship is based on Archimedes Principle.