You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions biology 9th class chapter 6 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th biology
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
What are substrates?
Answer: 1
1-114
The molecules at which enzymes act are called substrates.
Question: 2
What is the main use of enzymes in paper industry?
Answer: 2
2-114
Paper industry: Enzyme break starch to lower its viscosity that aids in making paper.
Question: 3
How are enzymes classified?
Answer: 3
3-114
Enzymes are usually very specific for the type of reaction and for the nature of the substrates.
Question: 4
What is activation energy?
Answer: 4
4-114
All chemical reactions require activation energy . It is define das minimum energy required to start a reaction and to right direction.
Question: 5
Define active site.
Answer: 5
5-114
Only a small portion of enzyme molecules is directly involved in catalysis. This catalytic region is known as active site.
Question: 6
Describe any two properties of enzymes ?
Answer: 6
6-114
  1. Almost all enzymes are proteins i.e they are made up of amino acid
  2. Most enzymes reaction rates are millions of times fasterthan those of comparable uncatalyzed reaction.
Question: 7
What are enzymes?
Answer: 7
7-114
Enzymes are proteins that catalyze biochemical reactios and are not changed during the reaction. Example; Lipase which work on lipids.
Question: 8
Define Inhibitors.
Answer: 8
8-114
The substances, which stop or reduce the activity of enzymes are called inhibitors.
Question: 9
What are products.
Answer: 9
9-114
The molecules, which are produced after the action of enzymes on substrate molecules are called products.
Question: 10
Define Metabolism.
Answer: 10
10-114
The set of biochemical reactions that occur in living organism in order to maintain life is called metabolism Types: They are two types of metabolism. anabolism Catabolism
Question: 11
Name those industrial where enzymes are used ?
Answer: 11
11-114
Food Industry , Brewing industry and paper industry.
Question: 12
Differentiate between anabolism and catabolism
Answer: 12
12-114
Anabolism: Anabolism includes the biochemical reactions in which larger molecules are synthesized, Energy is utilized in anabolism. Example: Photosynthesis
Question: 13
Define cofactor and coenzyme.
Answer: 13
13-114
Cofactors. The none -protein molecules or ions, which are required by enzymes to show full activcity , are called cofactors . Cofactors may be inorganic . Co-enzymes; If organic co-factors are loosely atttached with enzymes, they are called co-enzymes.
Question: 14
Who first used the term enzymes?
Answer: 14
14-114
In 1878, German physiologist Winhelm Kuhne first used the term enzyme.
Question: 15
What is lock and key model/
Answer: 15
15-114
According to this model, both enzyme nand substrate possess specific shapes that fit exactly into one another. This model explains enzyme specificity.
Question: 16
Are all biocatalysts protein in nature?
Answer: 16
16-114
All biochemical catalysts are not protein, for example some RNA molecules also catalyze reaction.
Question: 17
Who put forward the Lock and Key Model?
Answer: 17
17-114
Lock and Key Model:
  1. In order to explain he mechanism of enzymes action a German chemist Emil Fichers, In 1894, proposed lock and key model.
  2. This model explain enzymes specified
  3. According to this model, both enzymes and subtracts posses specific shapes that fit exactly into one another.
Question: 18
Define optimum temperature.
Answer: 18
18-114
The specific temperature at which an enzyme works at its maximum rate is called as optimum temperature of that enzyme. Example; The Optimum temperature for the maximum working speed of human enzymes is 37 oC
Question: 19
Define Substrate and Product
Answer: 19
19-114
Substrates: The molecules at which enzymes act are called substrate called substrate
Question: 20
What is metabolic pathway?
Answer: 20
20-114
Several enzymes can work together in an specific order creating metabolic pathway, one enzymes takes the product of another enzymes as a substrate.
Question: 21
Write two industrial uses of enzyme.
Answer: 21
21-114
Food Industry: Enzymes that break starch into simple sugars are used in the production of white bread, buns etc. Brewing Industry: Enzymes break starch and proteins.The product are used by yeast for fermentation .
Question: 22
What is substrate ?
Answer: 22
22-114
The molecule at which enzymes act are called substrate.
Question: 23
What is metabolic pathways
Answer: 23
23-114
Several enzymes can work together in a specific order creating metabolic pathways In a metabolic pathway one enzyme takes the product of another enzyme as a substrate After the reaction the production is passed on to the nxt enzyme
Question: 24
Give example of intracellular ?
Answer: 24
24-114
Example of intracellular:Enzymes of glycolysis works in the cytoplasm.
Question: 25
What are peptide bonds.
Answer: 25
25-114
The forces of attraction, which hold amino acids to form proteins, are called peptide bonds.
Question: 26
Name the vitamin which acts as coenzyme.
Answer: 26
26-114
Some important vitamins riboflavin, thiamine and folic acid act as co-enzymes.
Question: 27
What is Denaturation of enzymes ?
Answer: 27
27-114
Maximum working speed of human enzyme is at 37 C . When temperature is raised well above the optimum temperature is raised well above the optimum temperature, heat energy increases the vibration of enzymes and the globular structure of enzymes is lost.
Question: 28
What is meant by Optimum temperature
Answer: 28
28-114
Enzymes works at its maximum rate at a specific temperature called optimum temperature The optimum temperature of Human enzymes is 37C
Question: 29
How many enzymes are known?
Answer: 29
29-114
There are over 2000 known enzymes, each of which is involved in one specific chemical reaction.
Question: 30
Write name of four enzymes ?
Answer: 30
30-114
  1. Amylase
  2. Lipase
  3. Protease
  4. Maltase
Question: 31
What is optimum pH?
Answer: 31
31-114
A narrow range of pH at which all enzymes work at their maximum rate is called optimum pH.
Question: 32
What is difference between alkaline and acidic medium?
Answer: 32
32-114
A solution which has pH 91-60 is acidic medium and one wiht pH 98-14) is alkaline medium.
Question: 33
write points of Amylase Enzymes ?
Answer: 33
33-114
  1. Amylase enzyme is specified for starch substrate
  2. Amylase enzymes is used in dish washing detergent to remove resistant resiude of starch.
Question: 34
Write two benifits of active site ?
Answer: 34
34-114
  1. Active site recognize the substrate
  2. It binds with substrate and carrier out reaction
Question: 35
Describe any two properties of enzyme
Answer: 35
35-114
Almost all enzymes are proteins i.e they are made up of amino acids
Most enzyme reaction rates are millions of times faster than those of comparable uncatalyzed reactions As with all catalysts, enzymes are not consumed by the reactions they catalyze
Question: 36
Define activators.
Answer: 36
36-114
The substance, which increase or speed up the activity of enzymes are called activators.
Question: 37
Name of the factors affecting the rate of enzyme action.
Answer: 37
37-114
1. Temperature 2. pH 3. Substrates concentration
Question: 38
Who first used the term enzyme?
Answer: 38
38-114
Enzyme that break starchinto simple sugars are used in the production of white bread bins etc.
Question: 39
What difference between anabolism and Catabolism
Answer: 39
39-114
Anabolism:Anabolism include all those biochemical reaction in which large molecules are formed from smaller molecules
Question: 40
What is meant by substrates ?
Answer: 40
40-114
The molecule at which enzymes act are called substrates.
Question: 41
What is difference between Anabolism and Catabolism
Answer: 41
41-114
Anabolism Anabolism include all those biochemical reaction in which larger molecules are formed from smaller molecules
Question: 42
Define Activate Energy ?
Answer: 42
42-114
It is define as minimum amount of energy required to start a reaction.Enzymes lower the activation energy in several ways. They may alter the shapes of substrate and reduce the requirement of energy for his change.
Question: 43
What id optimum temperature?
Answer: 43
43-114
The optimum temperature for the maximum working speed of human enzymes is 37.c
Question: 44
What is role of enzyme in paper industry
Answer: 44
44-114
Enzyme breakstarch to lower its viscosity that aids in making paper
Question: 45
Define Anabolism with example?
Answer: 45
45-114
Anabolism is a constructive process. Smaller simple molecules combine together in anabolism to form large, complex molecules. Energy is absorbed in anabolism
Example:Photosynthesis is an anabolic process.
Question: 46
What is use of enzymes in biological in biological detergents?
Answer: 46
46-114
  1. Protease enzymes are used for the removal of protein stain from clothes
  2. Amylase enzymes are used in dish washing to remove resistant strach residues
Question: 47
Define metabolism . Name its two type.
Answer: 47
47-114
The term of metabolism is derived from a Greek word meaning " Change " the concept of metabolism was first given by Ibn-e-Nafees, Who started that the body its parts are always under going change the sum of all bidy chemical reaction that occur in living organism to carry out life activities are called metabolism.
  1. Anabolism
  2. Catabolism
Question: 48
Write and explain the equation for the mechanism of exzyme action
Answer: 48
48-114
Enzyme action: When enzyme attaches with substrate a temporary enzyme substrate ES complex is formed Enzyme catalyzes the reaction and substrate is transformed into products After it the ES complex breaks and enzyme and products are released
Question: 49
Write down to benefits of biocatalysts ?
Answer: 49
49-114
  1. Biocatalysts are protein which speed up biochemical reaction.
  2. Biocatalysts are protein which do not damage itself during chemical reaction
Question: 50
Define Prosthetic group and Co-enzyme
Answer: 50
50-114
Prosthetic Group: If organic cofactors are tightly bound to enzyme they are called prosthetic groups
Question: 51
What is the function of Amylase and Lipase ?
Answer: 51
51-114
Amylase enzymes break starch lipase breaks only lipids.
Question: 52
What is meant by Co-enzymes ?
Answer: 52
52-114
Co-Enzymes:If organic cofactors are loosely attached with enzymes, they are called co-enzymes
Question: 53
What is meant by biocatalyst?
Answer: 53
53-114
Enzymes are protein that catalyze biochemical reaction during reaction and speed up reaction.Enzymes are also called biocatalysts.
Question: 54
Write propertiesof enzyme?

Answer: 54
54-114
1- Colloidal nature : Advertisements.
2- Substrate specificity
3- Catalytic properties
4- Turn over number 5 Sensitivity
Question: 55
Who first used the term enzyme
Answer: 55
55-114
In 1878 German Physiologist Winhelm Kuhne first used the term enzyme
Question: 56
Define Cofactor?
Answer: 56
56-114
Some enzymes do not need any addtional component to work. However, others require non-protein molecules or irons called cofactor
Question: 57
Define Optimum temperature ?
Answer: 57
57-114
Enzymes works at its maximum rate at a specific temperature called optimum temperature. the optimum temperature of human enzymes is 37o C.
Question: 58
What is Denaturation of enzyme
Answer: 58
58-114
Maximum working speed of human enzyme is at When temperature is raised well above the optimum temperature heat enery increases the vibrations of enzyme and the globular structure of envy me is lost It slows the activity of enzyme and it may be blocked completely Due to denaturation of enzyme
Question: 59
What is roe of enzymes in paper industry ?
Answer: 59
59-114
Enzymes break starch to lower its viscosity that aids in making papers .
Question: 60
Define Cofactors Also give example
Answer: 60
60-114
Some enzymes require non-protein molecules or ions called cofactors
Question: 61
What is enzyme action ?
Answer: 61
61-114
When enzyme attaches with substrate a temporary enzyme-substrate complex is formed is called enzyme action.
Question: 62
Define about lock and key model of enzyme?
Answer: 62
62-114
In order to explain the mechanism of enzyme action aGerman chemist Email fisher. .In 1894 proposed lock and key model.
Question: 63
What is meant by saturation of active sites ?
Answer: 63
63-114
If enzymes molecules are available in a reaction increases in substance concentration increases the rate of reaction if enzymes concentration is kept constant and amount of substance is increased a point is reached where any further increases in substrate does not increase in substance does not increase the rate of reaction any more.
Question: 64
Write down the name of industries where enzyme
Answer: 64
64-114
Paper enzyme:
Enzyme break starch to lower its viscosity that aids is making paper
Question: 65
What factor affect the rate of enzymes reaction ?Write name
Answer: 65
65-114
  1. Temperature
  2. Substrate concentration
  3. (pH)
Question: 66
How pH effects on enzymes action
Answer: 66
66-114
All enzymes work at their maximum rate at a narrow range of Ph, called as the optimum pH A slight change in this ph causes retardation in enzyme activity or blocks it completely Every enzymes has its specfic optimum pH value For example pepsin working in stomach is active intestine shows its activity in alkaline medium high pH Change in pH can effect the ionization of the amino acids at the active site
Question: 67
Which is called optimum pH?
Answer: 67
67-114
Every enzymes works at its maximum rate at a specific pH called as the optimum pH for that enzyme e.g pepsin work maximum at pH of 2.
Question: 68
What is food industry ?
Answer: 68
68-114
Enzymes that break starch and proteins the product are used by yeast for fermentation.
Question: 69
Write names of four enzymes
Answer: 69
69-114
Amylase, Lipase, Protease, Maltase
Question: 70
How pH effect on enzymes action?
Answer: 70
70-114
All enzymes work at their maximum rate at a narrow range of pH, called as the optimum pH .
Question: 71
Define Anabolism with example
Answer: 71
71-114
Anabolism: Anabolism is a constructive process Smaller simples molecules combine together in anabolism to form larger complexes molecules Energy is absorbed in Anabolism
Question: 72
How is the activity of an enzyme effected
Answer: 72
72-114
Enzymes may also lower activation energy by bringing substrate in the correct orientation to react.
Question: 73
What is meant by Biocatalyst
Answer: 73
73-114
Enzymes are proteins that catalyze biochemical reaction during reaction and speed up reaction Enzymes are also called biocatalysts
Question: 74
Who gave the concept of metabolism
Answer: 74
74-114
The term metabolism is derivedfrom a Greek word meaning change.
The concept of metabolism was first of all give
Question: 75
In which medium pepsin an trypsin enzymes work ?
Answer: 75
75-114
  1. Pepsin enzyme works in Acidic medium
  2. Trypsin enzyme works in alkaline medium
Question: 76
Define Cofactor and Co-enzyme
Answer: 76
76-114
Cofactor: Some enzymes do not need any additional component to work additional component to work However others require non-protein molecules or ions called cofactors
Question: 77
Define protease enzyme ?
Answer: 77
77-114
Protease enzyme is specified fro protein substrate. protease enzymes is used in cloth washing detergents to remove protein stains from cloths

Question: 78
Write down the name of Enzymes that act on protein and starch ?
Answer: 78
78-114
Starch and break , by amylase. protein break b enzymes protease .
Question: 79
What is meant by saturation of active sites
Answer: 79
79-114
If enzyme molecules are available in a reaction increase in substrate concentration increase the rate of reaction If enzymes concentration is kept constant and amount of substrate is increased a point is reachesd where any further increase in substrate does not increase the rate of reaction any more When the active sites of all enzymes are occupied any more substrate molecules do not find free active sites This state is called saturation of active sites and reaction rate does not increase
Question: 80
Are all Biocatalysts protein in nature
Answer: 80
80-114
All biochemical catalysts are not proteins for example some RNA molecules also catalyze reactions
Question: 81
Give example of intracellular and Extracellular Enzyme
Answer: 81
81-114
Enzyme can be categorized on the basis of the site where they work
Question: 82
Write down to benefits of Biocatalysts
Answer: 82
82-114
Biocatalysts are proteins which speed up catalyze biochemical reactions
Biocatalysts are proteins which do not damage itself during chemical reaction
Question: 83
Differentiate between Protease enzyme
Answer: 83
83-114
Protease Enzyme: Protease enzyme is specified for protein substrate
Protease enzyme is used in cloth washing detergents to remove protein stains from clothes
Question: 84
What are cofactors
Answer: 84
84-114
Some enzymes require non-protein molecules or ions called cofactors
Question: 85
Explain Activation Energy
Answer: 85
85-114
It is defined as minimum amount of energy required to start a reaction Enzymes lower the activation energy in several ways They may alter the shape of substrate and reduce the requirement of energy for this change Some enzymes do so by disrupting the charge distribution on substrates Enzymes may also lower activation energy by bringing substrates in the correct orientation to react
Question: 86
Define substrateand product
Answer: 86
86-114
The molecules at which enzymes act are called substrates
Question: 87
Write note on specification OF ENZYME
Answer: 87
87-114
Enzymes are also substrate specific The enzyme protease is used to breaks peptide bonds in proteins and will not work on starch Starch is broken down by an enzyme amylase Lipase enzyme acts only on lipids and digests them into fatty acids and glycerol
Question: 88
What is meant by specification of enzyme?
Answer: 88
88-114
There are over 2000 known enzymes.Each of which is involved in one specific chemical reaction Enzyme are also substrate specific.
Question: 89
What is the main use of food industry
Answer: 89
89-114
Food industry:
Enzyme that break starchinto simple sugars are used in the production of white bread burns etc.
Question: 90
Who give the concept of Metabolism
Answer: 90
90-114
The term of metabolism is derived from a Greek word meaning change The concept of metabolism was first given by Ibn-e-Nafees who started that the body and its parts are always undergoing change The sum of all bio chemical reactions that occurs in living organisms to carry out life captivities are called metabolism
Anabolism, Catabolism
Question: 91
Describe the effect of temperature on speed
Answer: 91
91-114
Increase in temperature speeds up the rate of enzyme catalyzed reaction but only to a paint.
Question: 92
What is use of enzymes in biological
Answer: 92
92-114
Protease enzymes are used for the removal of protein stains from clothes
Amylase enzymes are used in dish washing to remove resistant starch residues
Question: 93
What is difference between substrate and active site
Answer: 93
93-114
Substrate: The molecule at which enzymes act are called substrate Enzymes converts the substrate into different
Question: 94
In which medium pepsin and trypsin enzymes work
Answer: 94
94-114
Pepsin enzyme works in Acidic medium
Trypsin enzyme works in alkaline medium
Question: 95
What factors affect the rate of enzyme reaction
Answer: 95
95-114
Following factors can affect the rate of enzyme activity
Temperature, Ph. Substrate concentration
Question: 96
Write names of important vitamins those acts as Co-enzymes
Answer: 96
96-114
Co-enzyme If organic cofactors are loosely attached with enzyme they are called coenzymes
Riboflavin, Thiamine, Folic acid
Question: 97
What is differenceAnabolism
Answer: 97
97-114
Anabolism include the biochemical reaction in which longer molecules are synthesized
Question: 98
What is meant by Action site
Answer: 98
98-114
Active Sit: During catalysis, only a small portion of enzyme smolecule is directly involve in the chemical reaction and this catalytic region is known as active sites
Question: 99
Who put forward the Lock and Key Model
Answer: 99
99-114
Lock and key Model: In order to explain the mechanism of enzyme action a German chemist Emil Fischer in 1894 proposed lock and key model
According to this model, both enzyme and substrate posses specific shapes that fit exactly into one another This model explain enzyme specificity
Question: 100
Difference between Extracellular and intracellular enzymes?
Answer: 100
100-114
Intracellular :
Enzymes of glycolysisworking in the cytoplasm
Question: 101
Define induced fit model
Answer: 101
101-114
Induced fit model: In 1958, an American biologist Daniel Kushan suggested a modification to lock and key model and proposed induced fit model
Induced fit model is more acceptable than lock and key model of enzyme action
According to this model active site is not a rigid structure rather it is molded into the required shape to perform its function
In this model Daniel Koshland suggested that Enzymes are flexible particles and when their active sites bind with substrate they change their shapes
Question: 102
Write down the name of Enzymes that act on protein and starch
Answer: 102
102-114
Starch break by amylase Protein Break by enzyme protease
Question: 103
Define metabolism
Answer: 103
103-114
Metabolism is the set of biochemical reaction that biochemical reaction that occur in living organisms in order to maintain life.
Question: 104
Which is called optimum ph
Answer: 104
104-114
Every enzyme works at its maximum rate at a specific ph called as the optimum pH for that enzyme e.g pepsin work maximum at pH to 2
Question: 105
What is the function of Amylase and Lipase
Answer: 105
105-114
Amylase enzymes breaks starch Lipase breaks only Lipids
Question: 106
What is calledoptimumPh?
Answer: 106
106-114
All enzyme work at their maximum rate at narrow range of PH called as optimum
Question: 107
Difference between protease enzyme and Amylase anzyme?
Answer: 107
107-114
Protease enzyme:
Protease enzyme are usedfor the removal of protein stains from clothes
Question: 108
Define prosthetic group
Answer: 108
108-114
If organic cofactor are tightly bound to enzyme they are called prosthetic chin up
Question: 109
Write down benefits of Biolotalysts?
Answer: 109
109-114
Enzymes are crucial to metabolism because they act as bio catalystsand speed up and regulate metabolicpathway.
Question: 110
Define coenzyme name vitaminwhich act as
Answer: 110
110-114
If organic cofactor are looslyattached with enzyme they are called coenzyme
Question: 111
What do you know about activesite of enzyme.
Answer: 111
111-114
Only a small protein of enzyme molecule is directly involvedin catalysis. This catalytic region is known as active site.
Question: 112
Define enzyme
Answer: 112
112-114
Enzyme are protein that catalyze biochemical reaction and are not changed during the reaction.
Question: 113
Define inhibitor?
Answer: 113
113-114
Enzyme production can be enhanced or diminishedby a cell according to need. Enzyme activity can also be regulated by inhibitor.
Question: 114
Define specific enzyme
Answer: 114
114-114
Define enzyme:
Enzyme are very specific for the type of reaction and for the nature of their substrates.