You must sign in Login/Signup

New student? Register here

Dear students, prepare for physics class 9th chapter 2 long questions. These important long questions are carefully added to get you best preparation for your 9th class physics ch. 2 exams.
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for physics Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Prove That S= Vit +1/2 at²
Answer: 1
1-17
Second Equation of Motion: The total distance S travelled by the body is equal to the total area OABD under the graph. That is Total OACD+ triangle ABC) Area of OACD = OA x OD = Vi xt Area of ABC = 1/2 ( ACxBC) =1/2 (tx at) Since Total area = Area of rectangle OACD + OABD area of triangle ABC putting values in the above equation , we get S = Vit + 1/2 t x at S= Vit +1/2 at²
Question: 2
Difference between scalars and vectors quantities.
Answer: 2
2-17
Scalars Quantities: " A scalar quantity by its magnitude only." Explanation: A physical quantity which can be completely described by its magnitude is called a scalar. The magnitude of a quantity means its numerical value with an appropriate unit such as 2.5 kg, 40s , 1.8m, etc. Examples: Examples of scalars are mass, length, time speed, volume, work and energy. Vectors Quantity: " A vector quantity is described completely by magnitude and direction." Explanation: A vector can be described completely by magnitude along with its direction. It would be meaningless to describe vectors without direction Examples: Distance of a place from reference point is insufficient to locate that place. The direction of that place from reference point is also necessary to locate it. Examples of vectors are velocity, displacement, force, momentum, torque etc.
Question: 3
A cricket ball is hit vertically upwards and returns to ground 6s later. Calculate 1- maximum height reached by the ball. 2- Initial velocity of the ball. Given Data: t=6s =6/2 =3s h= ? Vi = ? Vf =0 g = -10ms-²
Answer: 3
3-17
Solution: 2 Vf= Vi + gt Putting the values 0= Vi+(-10)(3) 0= Vi -30ms-¹ Vi=30ms-¹ 1 h= Vit + 1/2 gt² h=30(3) +1/2 (-10)(3)² = 90-90/4 = 90-45m h= 45m Ans'' ___
Question: 4
Differentiate between distance and displacement.
Answer: 4
4-17
Distance: Length of a path between two points is called the distance between those points. Explanation: Let S be the Length of the curved path between two points A and B on it. Then S is the distance between points A and B. Displacement: "Displacement is the shortest distance between two points which has magnitude and direction." Explanation: Consider a body that moves from Point A to point B along the curved path. Joint points A and B by a straight line. The straight line AB gives the distance which is the shortest between A and B. This shortest distanced in a particular direction is called displacement. It is a vector quantity and is represented by d.
Question: 5
Given Data: Vi =0 g = 10ms-² t = 5s S=h=? Vf=?
Answer: 5
5-17
Solution: h= Vit+ 1/2 gt² putting values h = 0x5+1/2(10)(5)² = 0+125 h=125m Vf²=2500m²s-² vVf² = v2500m²s-² eg.. ( root cut with power ²) Vf = 50ms-¹ Ans..
Question: 6
Define kinematics and explain rest and motion are relative
Answer: 6
6-17
Kinematics: kinematics is the branch of mechanics which related to study of motion of objects without discussing the cause of its motion.<div><br></div><div><br></div>
Question: 7
Explain the type of motion
Answer: 7
7-17
There are three types of motion<div>translatory motion, rotatory motion, vibratory motion</div>
Question: 8
What are scalars and vectors. How vectors are represented
Answer: 8
8-17
Scalers: physical quantities that can be described completely by its magnitude only are called as scaler quantity<div>Example: work, energy, mass, length, time and temperature etc</div>
Question: 9
Define the terms related to motion, position, distance, displacement
Answer: 9
9-17
Position: the term position describes the location of place or point with respect to some reference point called origin
Question: 10
Explain the term speed and velocity
Answer: 10
10-17
<div>Speed: Distance covered by an object in unit time is called its speed. It is represented by v.</div><div>Formula: speed=distance covered/time taken</div><div>v=s/t</div><div>s=vt</div><div>unit: speed is a scalar</div>
Question: 11
Describe uniform speed and uniform velocity
Answer: 11
11-17
Uniform speed: a body has uniform speed if it covers equal distance in equal interval of time however short the interval may be
Question: 12
Define and explain acceleration. also define uniform acceleration
Answer: 12
12-17
Acceleration: acceleration is defined as the rate of change of velocity of a body. it is represent by a<div>Formula: Acceleration=change in velocity/time taken</div><div>acceleration= final velocity- initial velocity/time taken</div><div>a=vf-vi/t</div><div>Unit: its S.I unit is meter per second square. it is a vector quantity</div>
Question: 13
what is graph. Explain the motion graphically
Answer: 13
13-17
Graph: graph is a pictorial way or presenting information about the relation between various quantities. The quantities between which a graph is plotted are called variables<div>There are two types of variables</div><div>Independent variables, Dependent variable</div><div>independent variables: The quantity which vary independently called as independent variables e.g. Time</div><div>Dependent variables: The quantity which varies with independent quantity is called dependent variables e.g. Velocity</div>
Question: 14
Explain the motion of freely falling bodies
Answer: 14
14-17
Motion of freely falling bodies: Galileo was the first scientist to notice that all the freely falling objects have the same acceleration independent of their masses
Question: 15
Derive first equation of motion. or prove that vf = vi+at
Answer: 15
15-17
consider a body moving with initial velocity vi in a straight line with uniform acceleration . Its velocity becomes vf after time t. The motion of body is described by speed time graph as shown in figure by line AB. The slope of line AB is acceleration a. speed time graph from the motion of a body is shown in figure<div>slope of line AB gives the acceleration of body</div>
Question: 16
Derive second equation of motion
Answer: 16
16-17
Consider a body moving with initial velocity vi in a straight line with uniform acceleration a . Its velocity becomes vf after time t. The motion of body is described by speed time graph by line AB. The slope of line Ab is acceleration a. The total distance covered by the body is shown by the shaded area under the line AB. Equations of motion can be obtained easily from this graph.<div>In speed time graph the total distance S travelled by the body is equal to the total area OABD under the graph. That is</div><div>Area of OABD= S</div><div>Total distance S= area of rectangle OACD+ triangle ABC</div><div>Area of rectangle OACD= OA*OD=(length)* (width)</div>
Question: 17
Derive third equation of motion
Answer: 17
17-17
Consider a body moving with initial velocity vi in a straight line with uniform acceleration a . Its velocity becomes vf after time t. The motion of body described by speed time graph by line AB. The slope of line AB is acceleration a. The total distance covere by the body is shown by the shaded area under the line AB. Third equation of motion can be obtained easily from the graph.<div>In speed time graph the total distance S travelled by the body is equal to the total area OABD under the graph. That is</div><div>Total distance covered by the object = Area of trapezium OABD</div><div>=1/2(sum of parallel sides)* Height</div><div>S= 1/2(OA+BD) * OD</div>