You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 10th class students preparing for short questions chemistry 10th class chapter 1 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 10th chemistry
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for chemistry Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
If a reaction has large value of Kcwill it go to completion and why ?
Answer: 1
1-31
The large values of Kcindicate that at equilibrium state reaction mixture consists of almost all product and reactants are negligible . It also shows that reaction has almost gone to completion reaction
Question: 2
What is law of mass action ?
Answer: 2
2-31
The rate at which a substance react is directly proportional to active mass and the rate of reaction is directly proportional to the product of the active mass of of the reacting substance
Question: 3
why reversible reactions never complete?
Answer: 3
3-31
As reversible reactions are those in which reactants combine to form product and product recombine to form the reactants that is why they never complete.
Question: 4
How the active mass is represented ?
Answer: 4
4-31
Active mass is represented by square brackets { }
Question: 5
Define chemical equilibrium state
Answer: 5
5-31
When the rate of forward reaction take place at the rate of reverse reactions , the composition of the reaction mixture remain constant , it is called chemical equilibrium
Question: 6
What is law of mass action?
Answer: 6
6-31
The rate at which a substance react is directly proportional to active mass and the rate of reaction is directly proportional to the product of the active masses of the reacting substance.
Question: 7
Give the characteristics of reversible reaction
Answer: 7
7-31
The reactions in which products recombine to product the reactants are called reversible reactions
Question: 8
How the active mass is represented.
Answer: 8
8-31
Active mass is represented by square brackets [ ]
Question: 9
What is meant by extent of reaction ?
Answer: 9
9-31
It indicates how much reactants are converted into products and how far a reaction proceeds before reactant form the products
Question: 10
What us state equilibrium .explain with example
Answer: 10
10-31
When reactions ceases to proceed it is called static equilibrium
Question: 11
Why amount if reactants and products do not change in reversible reaction ?
Answer: 11
11-31
In dynamic equilibrium rate of forward reaction is always equal to rate of reverse reaction as in reversible reaction by dynamic equilibrium condition is appear that is why the amount will not change
Question: 12
Why reversible reaction never complete ?
Answer: 12
12-31
As reversible reactions are those in which reactions combine to form product and product recombine to form the reactants that us why they never complete

Question: 13
How dynamic equilibrium is established ?
Answer: 13
13-31
When the forward reaction become equal to the reverse reaction then equilibrium state is established
Question: 14
What do you mean by equilibrium constant?
Answer: 14
14-31
Ratio of the product of concentration of product raised to the power of the coefficient to the product of concentration of reactants raised to the power of co-efficient in a balance chemical equation.
Question: 15
Which types of reactions do not go to completion ?
Answer: 15
15-31
Reversible reaction never go to completion . Because in it products recombine to form the reactants
Question: 16
What is static equilibrium, explain with example.
Answer: 16
16-31
When reaction ceases to proceed it is called static equilibrium. Example: A building remains standing rather than falling down because all of forces acting upon it are balanced.
Question: 17
Why the reversible reactions do not go to completion ?
Answer: 17
17-31
It is because in reversible reactions products re-combine to form the reactants in a same rate as the reactants from the product
Question: 18
What are the characteristics of a reaction that established equilibrium state at once?
Answer: 18
18-31
If a reaction has very small value of Kcwill attain the equilibrium state at once
Question: 19
How dynamic equilibrium is established?
Answer: 19
19-31
When the forward reaction become equal to the reverse reaction then equilibrium state is established Rate of forward reaction = Rate of Reverse reactions.
Question: 20
Write down the component of atmosphere and its percentage
Answer: 20
20-31
The two major components of atmosphere are nitrogen and oxygen gases constitute 99% of the atmosphere
Question: 21
Write down the component of atmosphere and its % age?
Answer: 21
21-31
The two major components of atmosphere are nitrogen and oxygen gases constitute 99% of the atmosphere.
Question: 22
Write down the uses of nitrogen .
Answer: 22
22-31
These gases are being used to manufacture chemicals since the advent of 20th century
Question: 23
Write down the use of Nitrogen.
Answer: 23
23-31
These gases ae being used to manufacture chemicals since the advent of 20th century.
Question: 24
How direction of a reaction can be predicted ?
Answer: 24
24-31
The direction of a reaction can be predicted by inserting the concentration of the reactants and products at the particular moment in the equilibrium expression
Question: 25
Define chemical equilibrium state.
Answer: 25
25-31
When The rate of forward reaction take place at the rate of reverse reaction, the composition of the reaction mixture remains constant, it is called chemical equilibrium.
Question: 26
How can you know that a reaction has achieved an equilibrium state ?
Answer: 26
26-31
By knowing the value of Kcwe can predict the equilibrium state . If the value of Qcis equal to Kcthen indicate that a reaction has achieved an equilibrium state
Question: 27
What is direction of reversible reaction?
Answer: 27
27-31
These reactions proceed in both direction. Forward direction Reverse direction.
Question: 28
Why at equilibrium state reaction does not stop ?
Answer: 28
28-31
It is because the forward reaction take place at the same reaction as of reverse but in opposite direction . So reactants convert into product and products into reactants
Question: 29
What are irreversible reaction?
Answer: 29
29-31
The reactions in which the product do not recombine to form the reactants.
Question: 30
Write down the use of oxygen .
Answer: 30
30-31
Oxygen is used to prepare sulphur dioxide which is further used to manufacture king of chemicals sulphuric acid
Question: 31
Write down the use of oxygen?
Answer: 31
31-31
Oxygen is used to prepare sulphur dioxide which is further used to manufacture king of chemicals sulphuric acid.