You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions physics 9th class chapter 8 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th physics
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for physics Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
What is thermometer?
Answer: 1
1-116
A device which is used to measure the temperature of a body is called thermometer.
Question: 2
What is meant by linear thermal expansion.
Answer: 2
2-116
If length of solid changes with change in temperature is called linear thermal expansion.
Question: 3
Write a note on centigrade scale.
Answer: 3
3-116
On centigrade scale the interval between lower and upper fixed points is divided into 100 equal parts. i. Lower fixed point is 0 oC ii. Upper fiexed points is 100 oC
Question: 4
Give two uses of cooling affect by evaporation.
Answer: 4
4-116
Evaporation of perspiration helps to cool our bodies Cooling is produced in refrigerators by evaporation of liquefied gas.
Question: 5
What is the volumetric thermal expansion.
Answer: 5
5-116
The volume of solid changes with the change in temperature and is called volume thermal expansion or cubic thermal expansion.
Question: 6
What is meant by internal energy of a body?
Answer: 6
6-116
The sum of potential energy and kinetic energy associated with atoms, molecules and particles of a body is called its internal energy.
Question: 7
What is temperature?
Answer: 7
7-116
Temperature of a body is the degree of hotness or coldness of body. It change withe the flow of heat. Unit: Its SI unitis kelvin.
Question: 8
Define heat capacity of a body.
Answer: 8
8-116
Heat capacity of a body is amount of thermal energy absorbed by it for one kelvin rise in temperature. Heat capacity = mc Unit: Its unit is JK-1
Question: 9
Define coefficient of linear thermal expansion.
Answer: 9
9-116
Coefficient of linear thermal expansion can be defined as fraction increase in length per kelvin rise in temperature. Unit; Its unit is K-1
Question: 10
What is meant by thermal expansion?
Answer: 10
10-116
If change in temperature cause the change in length, or volume of a substance then it is called as thermal expansion of that substance.
Question: 11
What is Fahrenheit temperature scale?
Answer: 11
11-116
In fahrenheit scale the interval between lowere and upper fixed points is divided into 180 equal parts. i. Lower fixed point=32 oC ii. Upper fixed point = 212 oF
Question: 12
What is Kelvin scale of temperature.
Answer: 12
12-116
In kelvin scale, the interval between lower and upper fixed points is divided into 100 equal parts. i. Lower fixed point = 273 oK ii. Upper fixed point = 373 oK
Question: 13
Define heat
Answer: 13
13-116
Heat is the energy that is transferred from one body to the other in thermal contact with each other as a result of the difference of temperature between them
Question: 14
Define specific heat capacity.
Answer: 14
14-116
Specific heat capacity of a substance is define as the amount of heat required to raise temperature of one kg mass of that substances through 1 K
Question: 15
What is a relationship between the coefficient of linear and volume expansion.
Answer: 15
15-116
The coefficient of linear and volume expansion are related by the equation. Beta = 3a
Question: 16
What are the factors on which internal energy depends upon.
Answer: 16
16-116
i. Mass of body ii. Kinetic energy of a body iii Potential energy of a body.
Question: 17
What is meant by internal energy of a body
Answer: 17
17-116
The sum of potential energy and Kinetic energy associated with atoms, molecules and particles of a body is called its internal energy
Question: 18
Why gaps are left in railway tracks.
Answer: 18
18-116
Gaps are left in railway tracks to compensate thermal expansion during hot season. Because in summer railway tracks expand due to increase inteeperature.
Question: 19
Which flower is used as natrual thermometer?
Answer: 19
19-116
The crocus flower is a natural thermometer. It opens when temperature is precisely 23 oC and closes when temperature drops.
Question: 20
How does heating affect the motion of molecules of a gas
Answer: 20
20-116
When a gas is heated, the velocityh of the gas molecules increased due to this reason the motionn of molecules of molecules increased which increases the kinetic energy internal energy and temperature of a gas molecules.
Question: 21
Define specific heat capacity How would you find the specific heat of a solid
Answer: 21
21-116
Specific heat capacity of a substance is defined as the amount of heat required to raise temperature of one kg mass of that substance through
Question: 22
How many intervals are in Fahrenheit scale
Answer: 22
22-116
In Fahrenheit scale the interval between lower and upper fixed points is divided into 100 equal parts
Lower fixed point =32, Upper fixed point = 212
Question: 23
What is meant by fusion point?
Answer: 23
23-116
The temperature at which solid starts melting is called function point Example : The Fusion point of ice is 0 oC
Question: 24
What is temperature
Answer: 24
24-116
Temperature of a body is the degree of hotness or coldness of body It change with the flow of heat
Question: 25
Define latent heat of vaporization?
Answer: 25
25-116
The quantity of heat the changes unit mass of a liquid completely into gas at its boiling point without any change in its temperature is called latent heat of vaporization.
Question: 26
Define latent heat of fusion.
Answer: 26
26-116
Heat energy required to change unit mass of a substance from solid to liquid state at its melting point without change in its temperature is called its latent heat of fusion.
Question: 27
How many intervals are in Kelvin scale
Answer: 27
27-116
In Kelvin scale the interval between lower and upper fixed points is divided into 100 equal parts.
Lower fixed point = 273
Upper fixed point = 373
Question: 28
What meant by evaporation?
Answer: 28
28-116
Evaporation is a changing of a liquid in to vapours from surface of liquid without heating .
Question: 29
Which flower is used as natural thermometer
Answer: 29
29-116
The crocus flower is a natural thermometer It opens when temperature is precisely 23 and closes Ehen temperature drops
Question: 30
Write formula for heat capacity.
Answer: 30
30-116
Formula for heat capacity is. Heat capacity = mc
Question: 31
Define Lower fixed point.
Answer: 31
31-116
Lower fixed point is marked to show position of liquid in thermometer when it is placed in ice.
Question: 32
Define latent heat of fusion
Answer: 32
32-116
Heat energy required to change unit mass of a substance from solid to liquid state at its meliting point without change in its temperature is clled it latent heat of fusion
Question: 33
Define upper and lower fixed points of a thermometer.
Answer: 33
33-116
Upper fixed point is marked to shw position of liquid in thermometer when it is placed in steam at standard pressure above boiling water.
Question: 34
What is meant by fusion point
Answer: 34
34-116
The temperature at which solid starts melting is called fusion point
Question: 35
What is the volumetric thermal expansion
Answer: 35
35-116
The volume of solid changes with the change in temperature and is called volume thermal expansion or cubic thermal expansion
Question: 36
Write equation of conversion from Kelvin scale to Celsius scle
Answer: 36
36-116
The equation of conversion from Kelvin scale to Celsius scale is given below
C=t(k
Question: 37
Why does heat flow from hot body to cold body
Answer: 37
37-116
Heat flows from hot body to cold body due to difference of temperature between them . The temperature of hot body decreases because it loses heat. Cold body gains this heat and its temperature increases. The transfer of heat energy continues till both the bodies have same temperature.
Question: 38
What is thermometer
Answer: 38
38-116
A device which is used to measure the temperature of a body is called thermometer
Question: 39
Write formula for heat capacity
Answer: 39
39-116
Formula for heat capacity is
Heat capacity = mc
Question: 40
Define latent heat of vaporization
Answer: 40
40-116
The quantity of heat that changes unit mass of a liquid completely into gas at its boiling point without any change in its temperature is called latent heat of vaporization
Question: 41
How specific heat differs from heat capacity
Answer: 41
41-116
Specific heat: Specific heat of substance is amount of heat require to raise temperature of 1 kg of threat substances mass of that substance through 1k
Question: 42
What are the factors on which internal energy depends upon
Answer: 42
42-116
Internal energy of a body depends upon
Mass of body
Kinetic energyh of a body
Potential energy of a body
Question: 43
Write a note on centigrade scale
Answer: 43
43-116
On centigrade scale the interval between lower and upper fixed pints is divided into 100 equal part
Lower fixed point, upper fixed point is 100
Question: 44
What is meant by evaporation
Answer: 44
44-116
Evaporation is a changing of aa liquid into apours from surface of liquid without heating
Question: 45
What is meant by thermal expansion
Answer: 45
45-116
Thermal Expansion: If change in temperature cause the change in length, or volume of a substance then it is called as thermal expansion of that substance.
Question: 46
Why heat is transferred from hot body to cold body
Answer: 46
46-116
Take two bodies having different temperature Bring them in contact with each other The temperature of hot body falls It losses energy The engery enters the cold body at lower temperature hus energy transfers from hot body to cold body in the form of heat
Question: 47
Define upper and lower fixed points of a thermometer
Answer: 47
47-116
Upper fixed Point: Upper fixed point is marked toi show position of liquid in thermometer when it is placed in steam at standard pressure above boiling water.
Question: 48
Write the properties of thermometric substance
Answer: 48
48-116
Thermometric substance should be visible have low freezing point high melting point good conductor of heat and small specific heat capacity
Question: 49
How evaporation differs from vaporization
Answer: 49
49-116
Evaporation is differs from vaporization because evaporation takes places from the surface of liquid at all temperatures. But vaporization takes place at a fixed temperature or boiling point
Question: 50
Why temperature of lnd near water remains moderate
Answer: 50
50-116
The presence of large water reservoirs such as lakes and seas keep the climate moderate due to large heat capacity of their reservoirs.
Question: 51
What is meant by conduction?
Answer: 51
51-116
The mole of transfer of heat by vibrating atoms and free electrons in solids from a hot to cold parts of a body is called conduction of heat.
Question: 52
Define heat capacity of a body
Answer: 52
52-116
Heat capacity of a body is amount of thermal energy absorbed by it for one Kelvin rise in temperature.
Question: 53
On what factors, radiation depends?
Answer: 53
53-116
upon various factors such as
1- Colour and texture of the surface
2- Surface temperature
3- Surface area
Question: 54
What is a relationship between the coefficient of linear and bolume expansion
Answer: 54
54-116
The coefficient of linear and volume expansion are related by the equation
B=3a
Question: 55
What is meant by freezing point
Answer: 55
55-116
The temperature at which a substance changes from liquid to solid state is called its freezing point
Question: 56
Explain anomalous expansion of water
Answer: 56
56-116
Water on cooling below 4 C begins to expand until it reaches 0 C On further cooling its volume increases suddenly as it changes into ice at 0 C When ice is cooled below 0 C it contract i.e its volume decreases like solids. This unusual expansion of water is called anomalous expansion of water
Question: 57
Write the scales of temperature?
Answer: 57
57-116
Mercury in glass thermometers are widely used in laboratories clinics and house to measure temperature in the range from -10°c to 150°c.
Question: 58
Why gaps are left in railways tracks
Answer: 58
58-116
Gaps are left in railway tracks to compensate thermal expansion during hot season Because in summer railway tracks expand due to increase in temperature.
Question: 59
How does heating, affect the motioin of molecules of a gas
Answer: 59
59-116
By heating a gas the molecules vibrate here and there berry fast speed and decreasing the amount of heat the speed reduce.
Question: 60
How cooling is produced in refrigerator
Answer: 60
60-116
Cooling is produced in refrigerators by evaporation of a liquefied gas. This produce cooling effect. Freon, a CFC, was used as a refrigerant gas. Bus its use has been forbidden when it was known that CFC is the cause of ozone depletion in the upper atmosphere which results increase in amount of UV rays from the Sun. The rays are harm ful to all living matter Freon gas is now replaced by Ammonia and other substances which are not harmful to the environment
Question: 61
Write two charactersticws of the liquid used in thermometer
Answer: 61
61-116
Common thermometers are generally made using some suitable liquids as thermometric material A thermometric liquid should have following characteristics
It should be visible
It should have same heat temperature
It should have low freezing point and high boiling point
Question: 62
How temperature affects evaporation
Answer: 62
62-116
As temperature increases rate of evaporation also increases because on increasing temperature average kinetic energy of liquid molecules increases and there are more chances for molecules to escape out of liquid surface.
Question: 63
What is clinicl thermometer
Answer: 63
63-116
A clinical thermometer is used toi measure the temperature of human body It has a narrow range from 35 C to 42 C It has constriction that prevents the mercury to return Thus its reading does not change until reset
Question: 64
Define coefficient of linear thermal expansion
Answer: 64
64-116
Coefficient of linear thermal expansion can be defined as fractional increase in length per kelvin rise in temperature.
Question: 65
Differentiate between heat and Internal energy
Answer: 65
65-116
Heat: Heat is form of energy which transferred from one body to the other in thermal contact with each other as a result of difference of temperature between them
Question: 66
Write names of two scales of measuring temperature
Answer: 66
66-116
There are three scales of measuring temperature.
Celsius scale
Fahrenheit scale
Question: 67
Why our clothes dry up more quickly in summer than in winter
Answer: 67
67-116
Clothes dry up more quickly in summer than in winter because in summers temperature is high which inreases the rate of evaporation.
Question: 68
Define Evaporation
Answer: 68
68-116
Evaporation is the changing of a liquid into vapors (gaseous start) from the surface of the loiquid without heating it
Question: 69
Define Latent Heat of fusion?
Answer: 69
69-116
Heat energy required to change unit mass of a substance from solid to liquid state at it's melting point without change in the temperature is called latent heat of fusion.
Question: 70
Why liquids expand on heating
Answer: 70
70-116
On heating a liquid average amplitude of vibration of molecules increases molecules push each other and need more space to occupy Thus causes the expansion of liquids on eating
Question: 71
What will be heat capacity of 5kg water
Answer: 71
71-116
Heat capacity of 1kg water is 4200jkg
Heat capacity of 5kg water 5=5*4200
21000jkg
Question: 72
Does water nd spirit evaporate at same rate
Answer: 72
72-116
As nature of liquid affect evaporation So answer is no rate of evaporation for spirit is greater than water due to its weak intermolecular forces. While rate of evaporation for water is relatively slow due to strong hydrogen bonding
Question: 73
What is meant by specific heat
Answer: 73
73-116
Heat capacity: Heat capacity of a body is the quantity of a thermal energy absorbed by it for one kelvin increase in its temperature.
Question: 74
What is meant by linear thermal expansion
Answer: 74
74-116
If length of solid changes with change in temperature is called linear thermal expansion
Question: 75
Write down the values of coefficient of Gold and Silver
Answer: 75
75-116
Co-efficient of = God 1.3*10k
Co-efficient of = Silver 1.93*10
Question: 76
Write names of types of thermal volume expansion for liquids
Answer: 76
76-116
Types of thermal volume expansion for liquids are
Real volume eapansion,
Apparent volume expansion
Question: 77
What is difference between temperature and heat
Answer: 77
77-116
Heat: Heat is form of energy which transferred from one body to the other in thermal contact with each other as a result of difference of temperature between them
Question: 78
How temperature determines the direction of flow of heat
Answer: 78
78-116
Temperature determines the direction of flow of heat as it flows from a hot body to a cold body until thermal equilibrium is reached
Question: 79
Define thermal expansion
Answer: 79
79-116
Thermal expansion: Expansion due to heating is called thermal expension
Question: 80
Why water is used in cooling system of vehicles
Answer: 80
80-116
Due too large specific heat capacity of water it is very useful in storing and caring thermal energy So it is used in cooling system of vehicles to carry large amount of thermal energy
Question: 81
Define internal energy
Answer: 81
81-116
Internal Energy: The sum of kinetic energy and potential energy associated with the atoms molecules and particles of a body is called its internal energy
Question: 82
Write the use and range of chemical thermometer?
Answer: 82
82-116
A clinical thermometer is used to measure the temperature of human body.
Question: 83
Differentiate between freezing and melting point
Answer: 83
83-116
Freezing point: In liquids the point of temperature which liquids starts to become solids
Freezing point is that point which liquids starts to become solids
Water starts to become ice at temperature.
Question: 84

Define convection?

Answer: 84
84-116


Transfer of heat by actual movement of moleculer from hot place to a cold place is known as convection.

Question: 85
Why is ehat called as the energy in trans it
Answer: 85
85-116
Heat is the energy that is transferred from one body to the other in thermal contact with each other as result of the difference of temperature between them The transfer of energy continues till both the bodies have the same temperature Heat is therefore called as the energy in trans it
Question: 86
We near white and light colored clothes in summer why?
Answer: 86
86-116
During summer most of people preferto wear awhite dress because white reflects lights. So its order to keep your body temperature normal it,s better to wear awhite dress
Question: 87
Define thermal equilibrium
Answer: 87
87-116
Temperatures are brought close to each other the heat is released by hot body and is absorbed by cold body which brings them at equal temperature This is called thermal equilibrium
Question: 88
Does water and spirit evaporate at the same rate
Answer: 88
88-116
Evaporation rate of different liquids are different Water and spirit evaporate at different temperature. Form example put a few drops of spirit on hand Drops of spirit will evaporate quickly and the same action will not happen with water The reason is this that the boiling point of spirit lesser than the boiling point of water That is why both spirit water do not evaporate at the same rate
Question: 89
Why bottoms of cooking pots are made black?
Answer: 89
89-116
The bottoms ofcoking pots are made black to increase the absorption of heat from life
Question: 90
Define lower and upper fixed points
Answer: 90
90-116
Lower fixed point: The lower fixed point is marked to show the position of liquid in the mometer when it is placed in ice.
Question: 91
What are Kelvin scale and Fahrenheit scale
Answer: 91
91-116
Fahrenheit scale: On Fahrenheit scale, the interval between lower and upper fixed points is divided into 180 equal parts Its lower and upper fixed points are and respectively
Question: 92
What is absolute zero
Answer: 92
92-116
Absolute zero: Absolute zero is equal to 273c The change in temperature is equal in =
Question: 93
Difference between conductor and nonconductor?
Answer: 93
93-116
Conductors can pass the heat and electricity, but non conductors are not capable of doing this
Question: 94
How wind affects evaporation
Answer: 94
94-116
Wind blowing over the surface of a liquid sweeps away the liquid molecules that have just escaped out it thus stops these molecules from returning to the liquid which increases vaporization
Question: 95
Define temperature
Answer: 95
95-116
Temperature: Temperature of a body is the degree of hotness or coldness of the temperature is a scalar quantity
Question: 96
Define thermometer and write its types
Answer: 96
96-116
Thermometer: A thermometer is a device which is used to measure the temperature of a body Mercury is preferred as a thermometric substance due to following properties.
Question: 97
What is the effect of surface area on the evaporation
Answer: 97
97-116
The rate of evaporation is affected by surface area that larger is the surface area of liquid greater number of molecules escape from its surface therefore, water evaporates faster when spread over larger area and the process become fast.
Question: 98
How can Celsius scale be converted into Kelvin and Fahrenheit scales
Answer: 98
98-116
Celsius to Fahrenheit scale: The temperate T on Kelvin scale be obtained by adding 273 in the temperature C on Celsius scale Thus
Question: 99
What is the effect of temperature on evaporation.
Answer: 99
99-116
At high temperature more molecules of a liquid are moving with high velocities. Thus more molecules are escaping from its surface The evaporation is faster at high temperature than at low temperature.
Question: 100
What is the thermos flask?
Answer: 100
100-116
A thermos flask consists of a double-walled glass vessel.
Question: 101
Write two factors on which evaporation dpends
Answer: 101
101-116
Factors;
Temperature: At hewer temperature, more molecules of a liquid are moving with high velocities Evaporation is faster at high temperature then at low temperature.

Question: 102
Why gaps are left in railway tracks
Answer: 102
102-116
Gaps are left in railway tracks to compensate thermal expansion during hot season otherwise they will break due to expansion.
Question: 103
What is the difference between linear thermal expansion and volume thermal expansion
Answer: 103
103-116
Linear Thermal Expansion: The increase in the length of a solid on heating is called linear thermal expansion
The co-efficient of linear thermal expansion is and its value is
In any solid material or body the value of a is one third of that b
Question: 104
Write the value of latent heat of fusion not aluminum and copper
Answer: 104
104-116
Latent heat of fusion of Aluminum is 39.7 kg kg of leant heat of fusion of copper is
Question: 105
Write the use and range of clinical thermometer
Answer: 105
105-116
Clinical thermometer: A clinical thermometer is used to measure the temperature of human body It has a narrow range from
Question: 106
Describe relation between heat capacity and quantity of substance
Answer: 106
106-116
Relation: Heat Capacity mass
Larger is the quantity of a substance larger will be its heat capacity
Question: 107
Why wet clothes dry up more quickly in summer then winter
Answer: 107
107-116
Wet clothes dry up more quickly in summer then winter because there is high temperature in summer due to which process of evaporation becomes speedy which process of evaporation becomes speedy
Question: 108
Write the names of types of thermal volume pension for liquids
Answer: 108
108-116
There are two types of thermal volume
Appearing volume expansion, Real volume expansion.
Question: 109
What is meant by anomalous expansion of water
Answer: 109
109-116
Water on cooling below 4c begins to expand until it reaches further cooling its volume increases suddenly as it changes into ice at When ice is cooled below it contracts i.e. its volume decreases like solids. This unusual expansion of water is called the anomalous expansion of water
Question: 110
What is the use of thermometer
Answer: 110
110-116
Thermometer: A thermometer is a device which is used to measure the temperature of a body mercury is preferred as a thermometric substance due to following properties.
It is easily visible
It has uniform thermal expansion
It has low freezing point and ight boiling point
It has a small specific heat capacity.
Question: 111
Define Coefficient of linear thermal expansion and what is its SI unit
Answer: 111
111-116
Co-efficient of linear thermal: Co-efficient of linear thermal expansion of substance can be defined and fractional increase in its length per Kelvin rise in temperature.
Question: 112
Give the names of factors on which evaporation of a liquid depends
Answer: 112
112-116
The rate of evaporation is affected by following factors
Temperature, Surface area, wind , nature of liquid
Question: 113
Write any two uses of thermal expansion in our daily life
Answer: 113
113-116
Expansion of railway track: Railway tracks buckled on a hot summer day due to expansion if gaps are not left between sectioins
Question: 114
What is meant by latent heat of fusion
Answer: 114
114-116
Latent heat of fusion: Heat energy required to change unit mass of a substance from solid to liquid stte at its melting point without change it its temperature is called its latent heat of fusion denoted by
Question: 115
Define volume thermal expansion and temperature co-efficient of volume expansion
Answer: 115
115-116
Volume thermal expansion: Solid material expend in volume when heated. This process is called volume thermal expansion.
Question: 116
What is meant by bimetallic strip
Answer: 116
116-116
Bimetallic strip: Bimetallic strip is strip which is consists of two different metals, usually brass and iron.