You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 10th class students preparing for short questions biology 10th class chapter 4 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 10th biology
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
What are osteocytes ?
Answer: 1
1-49
The mature bone cells are called osteocytes
Question: 2
What are the divisions of human skeleton
Answer: 2
2-49
1: Axial skeleton
2: Appendicular skeleton
Question: 3
Who is Andreas Vesalius ? What is its contribution ?
Answer: 3
3-49
Andreas vesalius (1514-1564) was born in Brussels , Belgium , He made many discoveries in anatomy
Question: 4
Name of the three types of cartilage .
Answer: 4
4-49
1: Hyaline cartilage
2: Elastic cartilage
3:Fibrous cartilage
Question: 5
Where is found elastic cartilage ?
Answer: 5
5-49
It is found in epiglottis and pinna
Question: 6
What are the types of skeleton ?
Answer: 6
6-49
1: Exoskeleton : The skeleton which is present outside the body is called exoskeleton
e.g : arthopods (Invertebrates )
Question: 7
Differentiate between compact bone and spongy bone
Answer: 7
7-49
Compact bone is hard outer layer of bone while the spongy bone is interior of bone which contains blood vessels and bone marrow
Question: 8
What is bone ? What is its function ?
Answer: 8
8-49
It is very hard connective tissues
1: It protects the various parts of body
2: It products red and white blood cells
3: It stores minerals
Question: 9
Where is found fibrous cartilage ?
Answer: 9
9-49
It is found in intervertebral discs
Question: 10
What is cartilage ?
Answer: 10
10-49
It is a dense , clear blue-white firm connective tissues . The cells of cartilage are called chondrocytes . The matrix of cartilage contains collagen fibers . Blood vessels do not enter the cartilage
Question: 11
Which point of attachment is pulled when a muscle contracts ?
Answer: 11
11-49
Insertion
Question: 12
What is the roll of skull , vertebral column and ribs ?
Answer: 12
12-49
1: Skull protects brain
2: Vertebral column protects spinal cord
3: Ribs protect the lungs , heart and kidneys
Question: 13
What are ligaments ? What is their role ?
Answer: 13
13-49
Ligaments are strong but flexible bands . They join one bone with another and prevents dislocation of bones at joints
Question: 14
Difference between compact bone and spongy bone.
Answer: 14
14-49
Compact bone is hard outer layer of bone while the spongy bone is interior of bone which contains blood vessels and bone marrow.
Question: 15
What are tendons ? What is their role ?
Answer: 15
15-49
Tendons are tough non elastic bands of connective tissues these attach muscles to bones
Question: 16
Which point of attachment is pulled when a muscle contracts?
Answer: 16
16-49
Insertion.
Question: 17
Differentiate between upper jaw and lower jaw .
Answer: 17
17-49
Upper jaw : Upper jaw is fixed with skull and is composed of two bones
Question: 18
How many vertebrae are present in vertebral column?
Answer: 18
18-49
33 vertebrae
Question: 19
Name longest bone in our body.
Answer: 19
19-49
Thigh bone.
Question: 20
What are fixed joints ? Give example .
Answer: 20
20-49
Theses joints allow no movement e.g the joints between the skull bones
Question: 21
What are hinge joints? Give example.
Answer: 21
21-49
Hinge joint move back and forth and allow movements in one plane ony e.g. knee joint, elbow joint.
Question: 22
What are tendons and ligaments ?
Answer: 22
22-49
These are bands of connective tissues (made of collagen )
Question: 23
What is bone? What is its function?
Answer: 23
23-49
It is very hard connective tissue. i. It protects the various parts of body ii. It products red and white blood cells. iii. It stores minerals.
Question: 24
What are the parts of axial skeleton?
Answer: 24
24-49
1: Skull
2: Middle ear ossicles
#: Vertebral column
4: Sternum and ribs
Question: 25
What is meant by arthritis?
Answer: 25
25-49
Arthritis means inflammation is joints.
Question: 26
What are ball and socket joints ? Give example .
Answer: 26
26-49
Ball and socket joints allow movement in all directions e.g Hip joint , shoulder joint
Question: 27
What are slightly moveable joints ? Give example .
Answer: 27
27-49
The joints allow a variety of movement
Types :
1: Hinge joints
2: Ball and socket joints
Question: 28
What are the types of skeletons?
Answer: 28
28-49
i) Exoskeleton: The skeleton which is present outside the body is called exoskeleton e.g. arthropods . ii) Endoskeleton: The skeleton which is present inside the body is called endoskeleton e.g. vertebrates.
Question: 29
Define a joint ? What are their roles ?
Answer: 29
29-49
A joint is the location at which two or more bones make contact
Role :
Joints allow no movement and provide mechanical support
Question: 30
Differentiate between the terms movement and locomotion.
Answer: 30
30-49
Movement:Movement in a general term meaning act of changing place or position by entire body or by its body parts.
Question: 31
Name two disorders of skeletal system.
Answer: 31
31-49
i. Osteoporosis ii. Arthritis.
Question: 32
What is flexor and flexion.
Answer: 32
32-49
When a muscle contracts and blends the joint. It is known as flexor and the movement is called flexion.
Question: 33
How many bones are present in new born babies and in adults ?
Answer: 33
33-49
Babies = 300 bones
Adults 206 bones
Question: 34
What are moveable joints? name their types.
Answer: 34
34-49
1. Hinge joints 2. Ball and socket joints.
Question: 35
What are the hinge joints ? Name their types
Answer: 35
35-49
Hinge joints move back and forth and allow movements in one place only e.g knee joint , elbow joint
Question: 36
What are the parts of appendicular skeleton ?
Answer: 36
36-49
1: Pectoral girdles
2: Pelvic girdle
3: Legs and feet
4: Arms and hands
Question: 37
Define flexor and flexion
Answer: 37
37-49
When a muscle contracts and blends the joint , it is known as flexor and the movement is called flexion
Question: 38
Define skeleton.Write its functions.
Answer: 38
38-49
Skeleton is framework of hard, articulated structures. Function: i. Protection of vital organs. ii. Support to body mass. iii. Movements.
Question: 39
Differentiate between origin and insertion
Answer: 39
39-49
Origin : The end of muscle attached to immoveable bone is called origin
Question: 40
What are slightly moveable joints. Give example.
Answer: 40
40-49
The joints allow slight movement e.g. joints between the vertebrate.
Question: 41
Define extensor and extension?
Answer: 41
41-49
When a muscle contracts and straightens the joints, it is known as extensor and the movements is called extension.
Question: 42
Differentiate between upper jaw and lower jaw.
Answer: 42
42-49
Upper jaw: Upper jaw is fixed with skull and is composed of two bones.
Question: 43
Define extensor and extension
Answer: 43
43-49
When a muscle contracts and straightens the joints ,it is known as extensor and the movements is called extension
Question: 44
How many bones are present in axial skeleton?
Answer: 44
44-49
126 bones.
Question: 45
What are fixed joints? Give example.
Answer: 45
45-49
These joints allow no movement e.g. the joints between the skull bones.
Question: 46
Name the chest bones.
Answer: 46
46-49
Sternum.
Question: 47
Define antagonism .
Answer: 47
47-49
The phenomenan when pairs of muscles work in opposite way , one contracts , other is relaxed or vice versa is called antagonism
Question: 48
Define a joint? What is their role?
Answer: 48
48-49
A joint is the location at which two or more bones make contact. Role: Joints allow movements and provide mechanical support.
Question: 49
Where is present hyoid bone?
Answer: 49
49-49
It is present in neck