You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 10th class students preparing for short questions biology 10th class chapter 7 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 10th biology
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Define population .
Answer: 1
1-104
A group of organisms of the same species inhabiting a specific geographical time is called a population
Question: 2
What is deforestation?
Answer: 2
2-104
Deforestation means the cutting of forest by natural causes of humans activity.
Question: 3
Define ecosystem . Give an example .
Answer: 3
3-104
A natural self-sufficient unit of an environment that is formed as a result of interaction between its biotic community and the abiotic components is known as ecosystem
Question: 4
What is green house effect?
Answer: 4
4-104
The term green house effect refers to the phenomenon in which certain gases called green house gases trap heat in atmosphere like the glass in greenhouse prevents rising warm air from escaping.
Question: 5
What are ectoparasites?
Answer: 5
5-104
Ectoparasite are live outside i.e. on the surface of host's body e.g. mosquitoes, ticks, lice etc.
Question: 6
What is community ?
Answer: 6
6-104
All the populations that live in a habitat and interact in various way with one another are collectively called a community
Question: 7
Name the types of parasite.
Answer: 7
7-104
i. Ectoparasites ii. Endoparasites.
Question: 8
Write a note on biosphere .
Answer: 8
8-104
All ecosystem of the world together form a biosphere
It includes all the ecosystem of the plant earth . In other words the biosphere consists of all organisms present on earth and all region of earths where they live . Biosphere range from the floor of oceans to the top of highest mountains . It is about 20 km thick
Question: 9
Define species .
Answer: 9
9-104
A species is a group of organisms which can interact freely in nature , to produce a fertile offspring
Question: 10
What are endoparasites?
Answer: 10
10-104
Endoparasites are parasite which live inside the body of host e.g. plasmodium, ascaris and entamoeba etc.
Question: 11
What are secondary Carnivores. give example
Answer: 11
11-104
Secondary carnivores (tertiary consumers ) feed on primary carnivores . Wolf and owls etc are secondary carnivores
Question: 12
Define ecology
Answer: 12
12-104
The study of interrelationship between organisms and their environments is called ecology
Question: 13
Define global warming?
Answer: 13
13-104
The addition of green house gases in atmosphere these gases increase the temperature of earth is called global warming.
Question: 14
What are the tertiary carnivores ? Give example .
Answer: 14
14-104
Tertiary carnivores are not eaten by any other animals . They are also called top carniovores
Question: 15
Write condition which influence that organism ?
Answer: 15
15-104
An organism environment is the sum of physical (abiotic) and biological (biotic) conditions which influence that organism
Question: 16
What is effect of global warming?
Answer: 16
16-104
Due to global warming, polar ice caps and glaciers are melting faster than the time taken for new ice layer. Due to melting glaciers, river overflow and cause flood.
Question: 17
What is species?
Answer: 17
17-104
A species is a group of organisms which can interbreed freely in nature to produce fertile off spring.
Question: 18
What are primary carnivores ?. Give example .
Answer: 18
18-104
Primary carnivores (Secondary consumer)feed on herbivores . Fox ,frog , birds , many fishes and snakes etc are primary carnivores
Question: 19
What are biotic component ?
Answer: 19
19-104
The biotic components comprises the living part (organism) of the ecosystem
Biotic components are further classified as producers , consumers and decomposers
Question: 20
What is community?
Answer: 20
20-104
All the populations that live in a habitat and interact in various ways with one another are collectively called a community
Question: 21
What are secondary carnivores . Give example .
Answer: 21
21-104
Secondary carnivore (tertiary consumer) feed on primary carnivores . Wolf and owls etc are secondary carnivores
Question: 22
Name the components of ecosystem .
Answer: 22
22-104
A ecosystem comprises of two basic components
1: Abiotic component
2: Biotic component
Question: 23
Define Ecology?
Answer: 23
23-104
The study of interrelationship between organisms and their environment is called ecology.
Question: 24
What are primary consumers ? Give example
Answer: 24
24-104
Herbivores are called as primary consumers . They feed directly from plants and product of plant e.g cattle , deer etc
Question: 25
Define population?
Answer: 25
25-104
A group of organisms of the same species inhabiting a specific geographical time is called is population.
Question: 26
What are producers ?
Answer: 26
26-104
Producers are the autotrophs present in an ecosystem
These include plants , algae , and photosynthesis bacteria , which synthesize complex organic compounds (Food) from inorganic raw material
Question: 27
What are carnivores . Give examples .
Answer: 27
27-104
Carnivores feed on other animals e,g lion , dog , cat
Question: 28
What are phytoplankton ?
Answer: 28
28-104
In aquatic ecosystem , the main producers are floating photosynthetic organisms (Mainly algae) called phytoplanktonand shallow water rooted plants
Question: 29
What are herbivores ?
Answer: 29
29-104
Herbivores e.g cattle , deer , rabbit , grasshopper etc feed on plants . They are primary consumers . They feed directly from plant and products of plants
Question: 30
Define ecological pyramids .
Answer: 30
30-104
A representation of the number of individuals or amount of biomass or energy present in various tropic level of a food chain
Question: 31
What are tertiary carnivores? Give example.
Answer: 31
31-104
Tertiary carnivores e.g. lion, tiger etc feed on secondary carnivores.
Question: 32
What are top carnivores ?
Answer: 32
32-104
Tertiary carnivore are not eaten by any other animals . They are also called top carnivores
Question: 33
What are consumers ? What are their types ?
Answer: 33
33-104
The consumers are heterotrophs . They cannot synthesizes their food and so depend upon producers for food
Question: 34
Define number of pyramids .
Answer: 34
34-104
It is the graphical representation of no of individual present per unit area at different trophic level
Question: 35
What are tertiary carnivore ?
Answer: 35
35-104
Tertiary carnivore e.g lion , tiger etc feed on secondary carnivore
Question: 36
What are abiotic components?
Answer: 36
36-104
The abiotic components include non living factors are light, air, water, soil and basic elements and compounds.
Question: 37
What is food web ?
Answer: 37
37-104
A network of food chains which are inter connected at various tropic level
Question: 38
Define food chain . Give example .
Answer: 38
38-104
A food chain is a series of an organism within an ecosystem , in which each organism feed on the one before it and is fed by the one after it
Question: 39
Define pyramid of biomass.
Answer: 39
39-104
It is the graphical representation of biomass present per unit area at different trophic level
Question: 40
What are omnivores ? Give example .
Answer: 40
40-104
Omnivores are consumers that eat animal flesh as well as plants products and plants
For example : Man , crow , bear etc
Question: 41
How does material flow over in an ecosystem ?
Answer: 41
41-104
The material flow occur from one tropic level to the next by means of food chain and food web
Question: 42
What are decomposers ?
Answer: 42
42-104
An organism which decomposes the dead bodies and dead matters
Question: 43
Waht are omnivores. Give example.
Answer: 43
43-104
Omnivores are the consumers that eat animal flesh as well as plants products and plants. Example Man, Crow, Bear etc.
Question: 44
Define law of thermodynamics
Answer: 44
44-104
Energy neither be created nor destroyed but can be transferred from one form into another
Question: 45
What is ammonification ?
Answer: 45
45-104
Ammonification is the breakdown of the protein and dead organism and nitrogenous wastes (Urea, uric , acid etc ) to ammonia . It is done by many ammonifying bacteria e.g many bacillus species
Question: 46
Define ecosystem. Give an example.
Answer: 46
46-104
A natrual self sufficient unit of an environment that is formed as a result of interaction between its biotic community and the abiotic components is known as an ecosystem. Example: A pond a lake and a forest are example of natural ecosystem Ecosystem may also be artificial for example an aquarium.
Question: 47
What is the primary source of energy for all the ecosystem ?
Answer: 47
47-104
The sun is the primary source of energy for all ecosystem
Question: 48
What are secondary carnivores? Give example.
Answer: 48
48-104
Secondary carnivores feed on primary carnivores.Wolf and owls etc are secondary carnivores.
Question: 49
What is the significance of carbon atoms ?
Answer: 49
49-104
Carbon cycle is perfect cycle in the sense that carbon is returned to atmosphere as soon as it is removed
Question: 50
What is nitrification ?
Answer: 50
50-104
After the ammonia formation , it is converted into nitrites and nitrates . It is called as nitrification . It is nitrifying bacteria . e.g ( Nitrobacteria)
Question: 51
What are primary carnivores? Give example.
Answer: 51
51-104
Primary carnivores feed on herbivores. Fox, Frog, birds, many fishes and snakes ete are primary carnivores.
Question: 52
Define biochemical cycle .
Answer: 52
52-104
Biochemical cycle is a pathway through which material moves from environment to organism and back to environment
Question: 53
What are decomposers?
Answer: 53
53-104
An organism which decomposes the dead bodies and dead matters.
Question: 54
What is industrial nitrogen fixation ?
Answer: 54
54-104
In industrial nitrogen fixation hydrogen is combined with atmospheric nitrogen under high pressure and temperature . It produce ammonia which is converted into ammonium nitrate
Question: 55
What are biotic components?
Answer: 55
55-104
the biotic components comprise the living part of the ecosystem biotic components are further classified as producers, consumers and decomposers.
Question: 56
What are primary consumers? Gie example.
Answer: 56
56-104
Herbivores are called as primary consumers. They feed directly from plants and product of plants e.g. castle, deer etc.
Question: 57
What is biological nitrogen fixation?
Answer: 57
57-104
Some bacteria also have ability to transform gaseous nitrogen into nitrates . It is called as biological nitrogen fixation
Question: 58
What are consumers? What are their types.
Answer: 58
58-104
the consumers are the heterotrophs. They cannot synthesize their food and so depends upon producers for food. types: i. Herbivores ii. Carnivores.
Question: 59
Define denitrification ?
Answer: 59
59-104
It is a biological process in which nitrates and nitrites are reduced to nitrogen gas by denitrifying bacteria . By this process , nitrogen is retuned to atmosphere
Question: 60
How carbon from atmosphere is brought into living world ?
Answer: 60
60-104
The major process that brings carbon from atmosphere into living world is photosynthesis
Question: 61
What is atmospheric nitrogen fixation ?
Answer: 61
61-104
Thunderstorms and lighting convert atmospheric gases nitrogen to oxide of nitrogen . The oxides dissolved in water and form nitric acid . The acid in turn combine with other salt to produce nitrates . It is called as atmospheric nitrogen fixation
Question: 62
What are carnivores? Give examples.
Answer: 62
62-104
Carnivores feed on other animals eg lion, dog, cat etc.
Question: 63
Give three examples of carnivorous plants?
Answer: 63
63-104
Pitcher plants, sundew, venus fly trap etc.
Question: 64
What is the importance of nitrogen ?
Answer: 64
64-104
Nitrogen is an important and structural components of many necessary compounds like proteins and nuclei acid (DNA and RNA)
Question: 65
Define nitrogen fixation .How does it occur ?
Answer: 65
65-104
Conversion of nitrogen into nitrates is called nitrogen fixation . It occurs in following ways .
1: Atmospheric nitrogen fixation
2: Biological nitrogen fixation
3: Industrial nitrogen fixation
Question: 66
What are herbivores?
Answer: 66
66-104
Herbivores e.g. cattle, deer, rabbit, grass hopper etc feed on plants. They are primary consumers. They feed directly from plant and product of plants.
Question: 67
Define law of thermodynamics?
Answer: 67
67-104
Energy can neither be created nor destroyed but can be transformed from one form into another.
Question: 68
What is muatulism ?
Answer: 68
68-104
The type of symbiosis , in which both partner (of different species ) get benefit neither is harmed
Question: 69
Define symbiosis. Name its types.
Answer: 69
69-104
It is the long term relationship between members of different species.
types: Parasitism , Mutualism, Commensalisms.
Question: 70
Name different steps of nitrogen cycle .
Answer: 70
70-104
1: Nitrogen fixation
2: Ammonification
3: Assimilation
4: Denitrification
Question: 71
What is urbanization ?
Answer: 71
71-104
Urbanization means the growing of cities people more form rural areas to cities in search of better , Jobs , education , opportunities , higher standings of living organisms
Question: 72
What is the primary source of energy for all the ecosystem?
Answer: 72
72-104
the sun is the primary source of energy for all ecosystem.
Question: 73
How would you define fermentation with reference to biotechnology ?
Answer: 73
73-104
In biotechnology fermentation means the production of any product vy the mass culture of micro organisms is called fermentation
Question: 74
What is temporary parasitism ?
Answer: 74
74-104
In temporary parasitism the parasites spend most of his life cycle as independent . Only a part of its life spend as a parasites leech ,bed , bug , mosquito
Question: 75
Give example of predator?
Answer: 75
75-104
All carnivores animals are predator. For example frog prey upon redator like mosquito and fox prey upon on rabbit.
Question: 76
What are permanent parasitism ?
Answer: 76
76-104
In permanent parasitism the parasites spend their whole life as parasites e.g disease of bacteria and virus
Question: 77
Name different types of interaction in ecosystem ?
Answer: 77
77-104
1: Competition
2: Predation
3: Symbiosis
Question: 78
Name difference steps of nitrogen cycle.
Answer: 78
78-104
i. Nitrogen fixation ii. Ammonification iii. Assimilation
iv. Denitrification.
Question: 79
Define food chain? Give example.
Answer: 79
79-104
A food chain is a sereis of an organism within an ecosystem, in which each organism feed on the one before it and is fed by the one after it.
Question: 80
Name any two industrial products made by fermentation
Answer: 80
80-104
1: Cereal products
2: Diary products
Question: 81
What is parasitism ?
Answer: 81
81-104
It is the type of symbiosis (between members of different species ) in which smaller partner (Parasite ) derived food and shelter from the body of larger partner (host ) and in return harm it
Question: 82
What is parasitism?
Answer: 82
82-104
It is the type of symbiosis in which smaller partner derived food and shelter from the body of larger partner and in return harm it.
Question: 83
What is important of nitrogen?
Answer: 83
83-104
Nitrogen is an important and structural component of many necessary compound like proteins and nucleic acid .
Question: 84
Define symbiosis . Name its types .
Answer: 84
84-104
It is the long term relationship between members of different species
Question: 85
What is food web?
Answer: 85
85-104
A network of food chains which are inter connected at various trophic level
Question: 86
For what source plants show competition ?
Answer: 86
86-104
Plans show competition for space , light , water and minerals
Question: 87
Why carbon cycle is called perfect cycle?
Answer: 87
87-104
Carbon cycle is a perfect cycle in the sense that carbon is returned to atmosphere as soon as it is removed.
Question: 88
What is deforestation ?
Answer: 88
88-104
Deforestation means the cutting of forests by natural causes or human activity
Question: 89
Name the types of parasites ?
Answer: 89
89-104
Parasites may be
1: Ectoparasite
2: Endoparasite
Question: 90
What is the significance of predation ?
Answer: 90
90-104
Predation keep prey population under check so as to maintain an ecological balance
Question: 91
Define ecological pyramids.
Answer: 91
91-104
A representation of the number of individuals or amount of biomass or energy present in various tropic level of a food chain.
Question: 92
What are acid rains ?
Answer: 92
92-104
When rainfall through polluted air , it comes across chemical such as oxides of sulphur and nitrogen . The chemicals interact with water vapour in the presence of sunlight to form sulphuric acid and nitric acid . Theses acid rains remain as vapour at high temperature
Question: 93
Define predation .
Answer: 93
93-104
It is an interaction between two animals of different species and between a plant and an animal . In predation one organism attacks , kills , and feed on other organisms
Question: 94
What is mutualism?
Answer: 94
94-104
the type of symbiosis , in which both partner get benefit neither is harmed.
Question: 95
How rhizobium bacteria from symbiotic association ?
Answer: 95
95-104
These bacteria obtain food and shelter from plants while in return they fix gaseous nitrogen into into nitrates for the plant which is required for growth
Question: 96
Give three examples of carnivorous plants

Answer: 96
96-104
1: Pitcher plants
2: Sundew
3: Venus fly trap etc
Question: 97
What are the products of the two types of carbohydrate fermentation?
Answer: 97
97-104
1: Acholic fermentation e.g Acetaldehyde is reduced to ethanol
2: Lactic acid fermentation e.g Production of various types of cheese by milk
Question: 98
What is green house effect ?
Answer: 98
98-104
The term green house effect refers to the phenomenon in which certain gases called green house gasses trap heat in atmosphere like the glass green house prevents rising warm air from escaping
Question: 99
Give example of predator .
Answer: 99
99-104
All carnivores animals are predator b. For example frog prey upon predator like mosquito and fox prey upon on rabbit
Question: 100
Define commensalism . Give example
Answer: 100
100-104
It is the part of symbiosis in which one partner is benefied while other is not benefied or not harmed . E.g sucker fish is attached with sucker with shark
Question: 101
What are endoparasites ?
Answer: 101
101-104
Ectoparasites are parasite which live inside the body of host i-e plasmodium , ascaris and entameoba etc
Question: 102
What are effects of global warming ?
Answer: 102
102-104
Due to global warming , polar ice caps and glaciers are melting faster than the time taken for new ice layer . Due to melting glaciers , river overflow and cause flood
Question: 103
Define global warming .
Answer: 103
103-104
The addition of green house gases (e.g carbon dioxide , methane , ozone ) in atmosphere these gases increase the temperature of earth is called global warming
Question: 104
Give an example how biotechnology is helping for better environment
Answer: 104
104-104
Biotechnology has produced Single-cell proteins which are produced by using industrial wastes as raw material for micro organisms . It is used in controlling pollution . The better use of biotechnology is helpful for the betterment of environment