You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 10th class students preparing for short questions biology 10th class chapter 1 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 10th biology
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
What is meant by arthritis ?
Answer: 1
1-133
Arthritis means inflammation in joints
Question: 2
What is chronic bronchitis?
Answer: 2
2-133
It usually lasts about three months to two years and it is develop by bronchi.
Question: 3
What are the major symptoms of arthritis ?
Answer: 3
3-133
Pin , stiffness , Swelling of joints
Question: 4
What is asthma?
Answer: 4
4-133
It is chronic inflammation of bronchi which results in swelling and narrowing of air passageways.
Question: 5
Name the longest bone in our body
Answer: 5
5-133
Thigh bone (femur)
Question: 6
What is pneumonia?
Answer: 6
6-133
It is an infection of lungs. If it effects both lungs is called double pneumonia.
Question: 7
Name the 2 disorders of skeletal system
Answer: 7
7-133
1: Osteoporosis
2: Arthritis
Question: 8
What is the effect of carbon monoxide present in tobacco smoke?
Answer: 8
8-133
CO in tobacco smoke decreases th O2 carrying capacity of hemoglobin.
Question: 9
Define skeleton . Write its function .
Answer: 9
9-133
Skeleton is framework of hard , articulated structures
Question: 10
What are the causes of osteoporosis ?
Answer: 10
10-133
1: Malnutrition
(lack of proteins and vitamins C )
2: Lack of physical activities
3: Deficiency of estrogen hormone
Question: 11
What is osteoporosis ?
Answer: 11
11-133
It is a bone disease in old men and women . There is decreased in density of bones due to loss of calcium and phosphorous
Question: 12
What is glottis?
Answer: 12
12-133
Glottis is a narrow opening at the floor of pharynx. Which leads into larynx.The air enters int the larynx through glottis.
Question: 13
What are causes of asthma?
Answer: 13
13-133
Allergens, Irritants
Question: 14
What is acute bronchitis?
Answer: 14
14-133
It usually lasts about two weeks . It has no permanent damage.
Question: 15
Different between bronchi and bronchioles.
Answer: 15
15-133
Trachea divided into two branches which are called bronthi. Each bronchus further divided in to fine tubes called bronchioles.
Question: 16
What are the types of arthritis ?
Answer: 16
16-133
1: Osteoarthritis
2: Rheumatoid arthritis
3: Gout
Question: 17
What is the effect of smoking on teeth?
Answer: 17
17-133
Smoking causes weakening and staining of teeth.The loss of teeth is 2-3 times higher in smokes than in non-smokers.
Question: 18
Differentiate between biceps and triceps
Answer: 18
18-133
Biceps : Biceps is a flexor muscle on the front of the upper arm bone it originate from 2 tendons
Question: 19
What are causes of bronchitis?
Answer: 19
19-133
It is caused by viruses, bacteria or exposure to chemical irritants.
Question: 20
What are treatments of arthritis?
Answer: 20
20-133
1: Pain killer
2: Anti-inflammatory medicines
Question: 21
How many carcinogens are found in cigarette smoke?
Answer: 21
21-133
over 50
Question: 22
What is rheumatoid arthritis ?
Answer: 22
22-133
It involves the inflammation of the membranes at joints . It symptoms are fatigue , low grade fever , pain and stiffness in joints
Question: 23
What is osteoarthritis?
Answer: 23
23-133
It is the types of arthritis due to degeneration in the cartilage present at joints or due to decreased lubricants production at joints . In this arthritis , fusion of bones at joint may occur and joints become totally immoveable
Question: 24
How many bones are present in axial skeleton ?
Answer: 24
24-133
80 bones
Question: 25
How many vertebrae are present in vertebral column ?
Answer: 25
25-133
33 vertebrae
Question: 26
How does binary fission occur in bacteria ?
Answer: 26
26-133
In bacteria , the DNA duplicates and forms two copies . Cell wall and membrane invaginates in centre and separates the cell into two . New cell wall is wall is deposited two cross membranes , which results in the formation of two daughter cell
Question: 27
What are the causes of cancer?
Answer: 27
27-133
i. Smoking ii. Ionizing radiation iii. Viral infection.
Question: 28
Does smoking effect only lungs?
Answer: 28
28-133
No, smoking may also effect other organs of body e.g. kidneys, oral cavity, larynx, breast, bladder, pancrea etc.
Question: 29
How many bones are present in appendicular skeleton ?
Answer: 29
29-133
126 bones
Question: 30
Give example of animals in which binary fission occur ?
Answer: 30
30-133
This type of asexual reproduction is common in planaria and many echinoderm
Question: 31
Define cellular respiration ?
Answer: 31
31-133
Teh process in which the C-H bond of food is broken down into CO2 and H2O by using oxygen by oxidation reduction reaction is called cellular respiration.
Question: 32
Waht is stomata?
Answer: 32
32-133
Thesee are small opeing which are present in the leaves and young stem epidermis.These helps in exchange of gases
Question: 33
Define gaseous exchange?
Answer: 33
33-133
the process of taking oxygen in and given out CO2 is called gaseous exchange. It is 2 types Brething, celluar respiration
Question: 34
Define breathing?
Answer: 34
34-133
They physical movement associated with gaseous exchange is called breathing.
Question: 35
What trachea?
Answer: 35
35-133
It is called wind pipe . IT IS 12cm long.There are C-shaped cartilaginous ring present in the wall of trachea.The cartilage keep the trachea in position and prevent it from collapsing even there is no air in it.
Question: 36
What is cranium ?
Answer: 36
36-133
It is the part of the skull which enclose brain . It consists of 22 bones
Question: 37
What are symptoms of Asthma?
Answer: 37
37-133
Shortness of breath, Wheezing, Chronic cough, Tightness of chest.
Question: 38
Name the chest bone .
Answer: 38
38-133
Sternum
Question: 39
How many types of bronchitis?
Answer: 39
39-133
Bronchitis are of two type. i. Acute bronchitis ii. Chronic bronchitis.
Question: 40
What are bad effect of smoking?
Answer: 40
40-133
1. Smoking causes cancer in kidney oral Cavity, larynx, breast, bladder. 2. Smoking effect air passage way. iii. Smoking effect circulatory system iv. Smoking cause arteriosclerosis and narrowing the arteries.
Question: 41
What structure are responsible for gaseous exchange in leaves and young stems?
Answer: 41
41-133
Stomata and lenticels.
Question: 42
Why do organisms need energy?
Answer: 42
42-133
The organisms need energy in the form of ATP for their activities and processes.
Question: 43
What are stem tubers ? Give example .
Answer: 43
43-133
Stem tubers are the enlarged portions of an underground stem (rhizome) These are aggregations of tiny buds in the form of eyes along the surface of the tuber . Each bud develops into shoot that grows upward and also produces roots . Potatoes and yarms reproduce by tubers
Question: 44
Name some respiratory disorders.
Answer: 44
44-133
Bronchitis, Emphysema, Pneumonia, Asthma, Lungs cancer etc.
Question: 45
What are two phases of breathing.
Answer: 45
45-133
1. Inspiration ii. Expiration
Question: 46
What is diaphragm.
Answer: 46
46-133
It is thick muscular, dome shaped strucute present below the lungs. It helps in breathing.
Question: 47
What are allergens?
Answer: 47
47-133
Allergens are the chemical or substances that can irritate the respiratory tract are called allergens. For example pollens, fragrant particles, dust particle etc.
Question: 48
Define asexual reproduction ,name its types .
Answer: 48
48-133
Asexual reproduction does not involve the fusion of gametes
1: Binary fission
2: Fragmentation
3: Budding
4: Parthenogenesis
5: Vegetative propagation
6: Spore formation
Question: 49
What is bronchitis?
Answer: 49
49-133
It is the inflammation of the bronchi & bronchioles. It result i more secretions of mucous into these tubes. It leads to selling of tubes.
Question: 50
What are sucker ? Give example
Answer: 50
50-133
Suckers are lateral stems close to ground level . A sucker grows underground for some distance and then turns up producing the new plant . Mint and chrysanthemum reproduce in this way
Question: 51
What is treatment of Asthma?
Answer: 51
51-133
Bronchodilators ii. Antibiotics
Question: 52
What are causes of lungs cancer?
Answer: 52
52-133
Carcinogens present in tobacco smoke ii. Ionizing radiations iii. Viral infection
Question: 53
What are endospores ?
Answer: 53
53-133
Spores formation also occur in bacteria such as clostridium and bacillus species . These bacterial spores are called endospores . They are thick walled and are formed under unfavorable conditions
Question: 54
What is lungs cancer.
Answer: 54
54-133
It is disease of uncontrolled cell divisions in tissue of lungs.
Question: 55
What is calyx? What is the function?
Answer: 55
55-133
Calyx is the outer most whorl and usually green in color. Its individual units are called sepals.. It protects the inner whorl at bud stage .
Question: 56
What is W.H.O.
Answer: 56
56-133
W.H.O means world Health Organization.
Question: 57
What is multiple fission ?
Answer: 57
57-133
Some unicellular (e.g amoeba ) form hard walls called cysts around them under unfavorable condition . When favorable conditions return . the nucleus of parent divides into many daughter nuclei of cytoplasm into several parts . Each new part of cytoplasm encloses one nucleus . So an number of daughter cells are formed from a single parent at the same time this kind of fission is known as multiple fission
Question: 58
What is passive smoking? What is its effect?
Answer: 58
58-133
Inhalation of smoke from another's smoking is known as passive smoking. It may cause lungs cancer.
Question: 59
What are rhizomes. Give example .
Answer: 59
59-133
Rhizomes are horizontal underground stems with scale leaves (rhizome ). These are enlarged portions called nodes on rhizomes . Buds are produced at nodes . The buds present on the upper surface of rhizome reproduce by rhizomes
Question: 60
Difference between inspiration and expiration.
Answer: 60
60-133
Intake of air from atmosphere into lungs is called inspiration and in expiration impure air is expelled out.
Question: 61
What is budding ? How does it occur in yeast
Answer: 61
61-133
In this type of asexual reproduction , a bud develops as a small outgrowth on parent body . In case of yeast ( a unicellular fungus ) a small bud is formed on one side of cell . The nucleus of cells divided and one of the daughter nuclei is passed into the bud of the parent cell mat form more than one bud at a time . Each bud enlarge and develops the characteristics of parent organism . The bud may separated from parent body
Question: 62
What is treatment of lungs cancer?
Answer: 62
62-133
Chemotherapy ii. Radiotherapy
Question: 63
What is corolla? What is its role ?
Answer: 63
63-133
Corolla is the inner to calyx. It is often colored brightly. Its individual units are called petal. The. serve to attract bees, birds, etc which are the agents of pollination.
Question: 64
What are preventive measures of lungs cancer?
Answer: 64
64-133
i. Elimination of tobacco smoking ii.Cessation of smoking.
Question: 65
Where is present hyoid bone ?
Answer: 65
65-133
It is present in neck
Question: 66
Briefly describe the technique of tissue culture?
Answer: 66
66-133
Tissues are taken from any part of plants and are put in a suitable nutrient medium . The tissues cells starts mitosis and produce masses of cells called calluses Calluses are transferred to other medium that contain different hormones for the formation of roots ,stem ,and leaves . These structure grows into small new plants are them planted in pots and then in fields.
Question: 67
How does budding occur in corals ?
Answer: 67
67-133
In corals , the bud do not detach from their parent body . By remaining attached to the main body these form big colonies
Question: 68
What is function of radical and plumule?
Answer: 68
68-133
the radical of embryo develops into new root while the plumule develops into new shoot.
Question: 69
Define reproduction .
Answer: 69
69-133
Reproduction is defined as the production of individuals of the same species i-e the next generation of species . It is of two types
1: Sexual reproduction
2: A sexual reproduction
Question: 70
How does bryophyllum reproduce vegetatively ?
Answer: 70
70-133
Vegetative propagation by leaves is not common and seen in plants such as bryophyllum (pather chut) . This plant has fleshy leaves adventitious buds when leaf falls on ground , the buds grows into new plants
Question: 71
Howe many pairs of ribs are present in human being ?
Answer: 71
71-133
12 pairs
Question: 72
Q.31. What is flower? What are its whorls?
Answer: 72
72-133
Flower is the reproductive structure in sporophyte generations the outermost two whorls in a flowers are the non-reproductive whirls while the inner two whorls are the reproductive whorls
Question: 73
Explain briefly the method of grafting?
Answer: 73
73-133
In grafting, a piece of stem is cut from the plant and is inserted into another plant with established root system. After a while, after the vascular bundles of the stem and the host plants have been connected to each other, the stem and the plant begin to grow together. This method is used to propagate many rose, peach tree, plum trees etc.
Question: 74
What is the significance of reproduction ?
Answer: 74
74-133
Reproduction is thus essentials for the continuation of species . It ensures that the genetic material of one generation is transmitted to next
Question: 75
What is lacuna ?
Answer: 75
75-133
It is a fluid filled space in matrix of cartilage in which chondrocyte is present
Question: 76
Differentiate between epicotyls and hypocotyls?
Answer: 76
76-133
The embryonic stem above the point of attachment of cotyledon (s) is called epicotyls .The embryonic stem below the point of attachmentis called hypocotyls
Question: 77
What is sporangium ?
Answer: 77
77-133
It is generally seen in most fungi (e.g Rhizopus ) one of the cells enlarges and forms sporangium (spores sac ) in which spores are produced by meiosis
Question: 78
Define pollination. Name its types?
Answer: 78
78-133
Pollination is defined as the transfer of pollen grains from anther to stigma. Two types of pollination are recognized.(i) Self pollination(ii) Cross pollination
Question: 79
What is the advantages of vegetative propagation.
Answer: 79
79-133
The off springs produced through vegetative propagation are genetically identical. There- fore beneficial characteristics can be preserved.
Question: 80
What is semen ?
Answer: 80
80-133
Semen is the material containing sperms in a fluid . It consists of 10 % sperms and 90% fluids . As the sperms pass down the ducts from testes to urethra , the associated glands add various secretions
Question: 81
What are bulbs ? Give example .
Answer: 81
81-133
Bubs are short underground stems surrounded by thick , fleshy leaves that contain stored food . Roots merge under the base of bulb while shoots emerge from top of the base . Tulips, onion and lilies reproduce by bulbs
Question: 82
What is androceium?
Answer: 82
82-133
Third whorl of flower is androceium which is the male reproduction part of flower. Its units are called stamens
Question: 83
What is parthenogenesis ? Give example .
Answer: 83
83-133
Parthenogenesis is also considered as a asexual reproduction . In it , and unfertilized egg develops into new offspring ,some fishes ,frogs and insects reproduce by means of parthenogenesis
Question: 84
What are hilum and micropyele?
Answer: 84
84-133
A scar on seed coat is called hilum. It is where the seed is attached to ovary wall (fruit). At one end of hilum. there is micropyle. This is the same opening through which the pollen tube entered ovule and seed uses it for the absorption of water.
Question: 85
What are corns ? Give example .
Answer: 85
85-133
Corns are short and swollen underground stems contain stored food . Buds are present at the top of the corn . From a bud shoot grows and form a new plant . Dasheen and garlic reproduce by corns
Question: 86
What is gyenoecium?
Answer: 86
86-133
Fourth whorl of flower is gyenoecium which is the female reproductive part of flower. Its units are called carpals (or pistils)
Question: 87
Define vegetative propagation ? What are its types ?
Answer: 87
87-133
When vegetative parts of plants i-e roots, stem ,or leaves give rise to new plants , the process is called vegetative reproduction or vegetative propagation . It occurs naturally , and can also be brought about artificially
Question: 88
What is the role of seminal vesicles , prostate , and Cowper's glands ?
Answer: 88
88-133
Seminal vesicles produce secretions that provide nutrients for sperms . Prostate gland produces a secretion that neutralizes the acidity . Cowper's gland produce secretions that lubricate that ducts
Question: 89
What is the disadvantage of vegetative propagation?
Answer: 89
89-133
The plants do not have genetic variations. Specific diseases can attack and this can result in the destruction of an entire crop.
Question: 90
What arc the conditions for seed germination.
Answer: 90
90-133
Conditions for seed germination. Seed germination depends on both internal and external conditions. The internal conditions include a live embryo and sufficient food storage . The most important external conditions include water , oxygen and favorable temperature
Question: 91
Define double fertilization
Answer: 91
91-133
One sperm fusses with egg. This results in the formation of a diploid zygote. The other sperm fuse with diploid fusion nucleus present inside the female gametophyte. It results ,1 the formation of , triploid nucleus called endosperm nucleus. Since the process of fertilization involve two fusions. it i: called double fertilization.
Question: 92
Define karyotype .
Answer: 92
92-133
The entire chromosomes complement of an individual or cell is called karyotype
Question: 93
Define alternation of generations.
Answer: 93
93-133
The life cycle of major plants show an alternation between two phases (generations) i-e sporophytes and gametophyte generations. The phenomenon in which two different generations alternate with each other during life cycle is known as alternation of generations.
Question: 94
What is seed dormancy?
Answer: 94
94-133
Most seeds go through a period, during which there is no growth. This period is called the dormancy of the seed. Dormant seeds are ripe seed but do not germinate. Under favorable condition, the seed break dormancy and begin to germinate.
Question: 95
Write a sequence of underground stems for vegetative propagation in onion, ginger, potato and garlic?
Answer: 95
95-133
Bulb ,rhizome, stem tuber and corn
Question: 96
What lanticals. Describe their function?
Answer: 96
96-133
In woody stems and mature roots the entire surface is covered by bark which is impervious to gases or water.However there are certain pones in the layer of bark.These are called the lenticels. The lenticels allow air to pass through them.
Question: 97
What are parts of male reproduction system of rabbit ?
Answer: 97
97-133
The male reproductive system of rabbits consists of a pair of testes that produce sperms , the associated ducts that transport sperms to external genitalia and glands that add secretions to sperms
Question: 98
Define sporophyte generation?
Answer: 98
98-133
In most plant the sporophytes generation is dominant . It is diploid (2N) and produces haploid (1N) spores by meiosis
Question: 99
What is seed germination?
Answer: 99
99-133
Seed germination is a process by which a seed embryo develops into or seedling. During . germination. embryo soaks up with water which causes it to swell, splitting the seed coat. Root is the first structure that emerges from the radical present in seed. It grows rapidly and absorbs water and nutrients from soil. In the next phase, plumule develops into tiny shoot which elongates and comes out of soil.
Question: 100
What is genome ?
Answer: 100
100-133
The total amount of genetic material in a chromosomes set of an individual is called its genome
Question: 101
From what part seed and fruit develop?
Answer: 101
101-133
Ovule becomes seed and ovary changes into fruit. after the act of double fertilization.
Question: 102
What is sexual reproduction?
Answer: 102
102-133
Sexual reproduction involves the production and fusion of gametes. Special structures produce sperms and egg cells and there are various method in plants for bringing the sperm and egg nuclei together.
Question: 103
What are sexually transmitted disease ? Give example
Answer: 103
103-133
Sexually transmitted (STDS) are defined as diseases that are transmitted through sexual act e.g AIDS
Question: 104
What is epigeal germination?Give examples
Answer: 104
104-133
In epigeal germination, the hypocotyls elongates and forms hook, pulling the cotyledons above ground. Beans, cotton and papaya are examples of plants that germinate this way.
Question: 105
What are the parts of female reproductive system of rabbits ?
Answer: 105
105-133
The female reproductive system of rabbit consists of ovaries and associated ducts
Question: 106
Give examples of insect pollinated and wind pollinated flowers?
Answer: 106
106-133
(i) Examples of insect pollinated flowers are buttercups, roses, wallflowers, sunflower, orchids etc.
(ii) Examples of wind pollinated flowers are grasses, hazel, willow, corn etc
Question: 107
Define self pollination?
Answer: 107
107-133
Self pollination is defined as the transfer of pollen grain front the anther to stigma of the some iii flower or other flower of the same plant.
Question: 108
What is locus ?
Answer: 108
108-133
The position of a gene on the chromosomes is called locus
Question: 109
What is hypogeal germination? Give examples.
Answer: 109
109-133
In hypogeal germination, the epicotyls elongates and forms the hook. In this type of germination, the cotyledons stay underground. Pea, maize and coconut germinate this way.
Question: 110
What are different parts of angiosperm seeds?
Answer: 110
110-133
Angiosperm seeds consist of 3 distinct parts.
1: The embryo formed from zygote.
2: The endosperms tissue formed from endosperm nucleus, and
3: The seed coat which develops from the wall of ovule (integument)
Question: 111
Define Nasal Cavity?
Answer: 111
111-133




















































































Nasal cavity is the hallow space in the nose open to the outside through nostrils and divided into two portions by a wall.
Question: 112
What is genotype ?
Answer: 112
112-133
It is the form of appearance of an individual is called genotype
Question: 113
What are the effect of summer on male-rabbits ?
Answer: 113
113-133
Male rabbits are sterile during the heat of summer months
Question: 114
What problems are associated with human over population ?
Answer: 114
114-133
Many problems are associated with human over population
Question: 115
What is linkage ?
Answer: 115
115-133
The phenomenon of staying together of all the genes of a chromosomes is called linkage
Question: 116
Define pollination . How its brought about
Answer: 116
116-133
Cross pollination is the transfer of pollen grain from the flower on one plant to the flower on the plant of same species. Cross pollination is brought about by various agencies like, wind, water, bees birds. bats and other animals including man.
Question: 117
What is the percentage of HIV infected people in Pakistan ?
Answer: 117
117-133
According to UNAIDS estimates , some 70,000 to 80,000 persons , or 0.1 percent of the adults population in Pakistan , are infected with HIV
Question: 118
Differentiate between spermatogenesis and oogenesis ?
Answer: 118
118-133
The production of sperms in tests is calledspermatogenesisand the production of eggs in ovaries calledoogenesis
Question: 119
Define fertilization . What are its types ?
Answer: 119
119-133
Fertilization is the process of union of male and female gametes to form zygote
Question: 120
What is optimum temperature for germination of seeds ?
Answer: 120
120-133
The optimum temperature for the germination of the seeds of most plants ranges from 25-30°C
Question: 121
Define alleles ?
Answer: 121
121-133
Patterns of gene pair is called alleles
Question: 122
Define crossing over .
Answer: 122
122-133
An exchange of segments between non-sister chromatids of homologous chromosomes occurs at the chiasmata . This process is called crossing over
Question: 123
Define multiple alleles.
Answer: 123
123-133
More than two alleles of a particular gene are called multiple alleles
Question: 124
Who discovered chromosomes ?
Answer: 124
124-133
Chromosomes was discovered by Waldeyar in 1876
Question: 125
Define gametogenesis .
Answer: 125
125-133
The formation of gametes is called gametogenesis . In this process , diploid (2N) gamete-mother cells undergo meiosis and differentiate to form mature haploid (1N) gametes
Question: 126
What is homologous pair of chromosomes ?
Answer: 126
126-133
The chromosomes , which are similar in their shape , size and position of centromere , make one homologous pair
Question: 127
How many NGOs are working in Pakistan ? What are their objectives
Answer: 127
127-133
According to the latest data by the world bank , at least 54 NGOs are working in Pakistan for HIV AIDS public awareness and for the cure and support of person living with HIV/AIDS
Question: 128
What is the composition of ribonucleotide ?
Answer: 128
128-133
1: Phosphate group
2: Ribose sugar
3: Nitrogenous base
Question: 129
State the law of segregation ?
Answer: 129
129-133
The two coexisting alleles of an individual for each trait segregate during gamete formation so that each gamete gets only one of the two alleles . This is called Mendel's law of segregation
Question: 130
What is the unit of DNA?
Answer: 130
130-133
Deoxyribonucleotide
Question: 131
What is trachea?
Answer: 131
131-133
The trachea is 12 cm long tube.It lies in front of the esophagus.It is also called as windpipe.These are C-shaped cartilaginous nings in the wall of trachea .The cartilages keep the trachea from collapsing even when there is no air in it.
Question: 132
Define genetics .
Answer: 132
132-133
The study of inheritance and genetic material is called genetics
Question: 133
What is the composition of deoxyribonucleotide ?
Answer: 133
133-133
It is composed of
1: Phosphate group
2: Deoxyribose nucleus
3: Nitrogenous base