You must sign in Login/Signup

New student? Register here

Dear students, prepare for chemistry class 10th chapter 1 long questions. These important long questions are carefully added to get you best preparation for your 10th class chemistry ch. 1 exams.
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for chemistry Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Q (6)<div>(A) Define salts types of salts and differentiate between normal acids and basic acid?</div><div>(B) Complete and balance the following equation?</div><div>1:Aluminium+ hydrochloride</div><div>2: Copper oxide+ sulphuric acid</div><div>3: farric chloride+ sodium hydroxide</div>
Answer: 1
1-28
<p class="MsoNormal">Part (A)</p> <p class="MsoNormal"><b>Salt:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Salts are ionic compound generally formed by the neutralization of an of acid with the base.</p> <p class="MsoNormal"><b>Types of salts:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> </b>Normal salta Acidic salts</p> <p class="MsoNormal"> Basic salts Double salts</p> <p class="MsoNormal"> Mixed salts Complex salts</p> <p class="MsoNormal">Normal Salts:</p> <p class="MsoNormal"> A salt form by the complete replacement of innizable -H- inn of an acid by a positive metal ion or NH4+ ion is called normal or neutral or litmus.</p> <p class="MsoNormal"><b>Chemical reaction</b>:</p> <p class="MsoNormal"> HCL +KOH _________ KCL+H2O</p> <p class="MsoNormal"> H² SO4 _________ ZnSO4+H2O</p> <p class="MsoNormal"> H3PO4+3NaOh _________ Na3PO4+3H2O</p> <p class="MsoNormal"> HNO3 +NH4OH _________ NH4NO³ +H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Acidic salts:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> These are formed by partical replacement of a replaceable H+ ion of an acid by a positive metal ion .</p> <p class="MsoNormal"><b>Reaction:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> H</b>²O4+KOH __________ KCL+H2O</p> <p class="MsoNormal"> H3PO4+ NaOH ___________ NaH2PO4+H2O</p> <p class="MsoNormal">These salts turn blue litmus red.Acidic salts react with bases to form normal salts.</p> <p class="MsoNormal"> KHSO4+KOH ___________ K2 SO4+H2O</p> <p class="MsoNormal"> Nah2+ PO4+2NaOH ___________ Na3PO4+2H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Basic salts:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Basic salts are formed by the incomplete neutralization of a polyhydroxy base by an acid.</p> <p class="MsoNormal"><b>Reaction:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b>AL (OH)3 + HCL __________ AL ( OH )2 CL+H2O</p> <p class="MsoNormal"> Pb (OH)2+ CH3COOH __________ PNb(OH) CH3COO+H2O</p> <p class="MsoNormal">Zn (OH)2+HNO3 __________ Zn (OH) NO3+H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Chemical reaction:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> These salts further react with acids to form normal salts.</p> <p class="MsoNormal"> AL (OH)2 CL+HCL _________ AL(OH)2 CL+H2O</p> <p class="MsoNormal">AL(OH) CL2+HCL _________ ALCL3+H2O</p> <p class="MsoNormal"> Pb (OH)CH3COO+CH3COOH _________ Pb(CH3COO)+H2O </p> <p class="MsoNormal"> Zn(OH) NO3+HNO3 _________ Zn (NO3)2+H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Part (B)<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> Aluminium+Hydrochloride:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Aluminium+ hydrochloride________ Aluminium chloride+hydrogen</p> <p class="MsoNormal"> 2AL+6HC ___________ 2ALCL3+3H2<b><o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Copper oxide+sulphuric acid:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">Copper oxide+ sulphuric acid _________ copper sulphate +water</p> <p class="MsoNormal">CuO+H2SO4 ___________ Cu SO4+H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Ferric Chloride + Sodium hydroxide:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b>Ferric+sodium hydroxide ___________ ferric hydroxide+sodium chloride</p> <p class="MsoNormal">FeCL3+3NaOH ___________ Fe (OH)3+3NaCL</p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"> <span style="font-family:&quot;MS Mincho&quot;;mso-bidi-font-family:&quot;MS Mincho&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p>
Question: 2
Q (6)<div>(A) Define salts types of salts and differentiate between normal acids and basic acid?</div><div>(B) Complete and balance the following equation?</div><div>1:Aluminium+ hydrochloride</div><div>2: Copper oxide+ sulphuric acid</div><div>3: farric chloride+ sodium hydroxide</div>
Answer: 2
2-28
<p class="MsoNormal">Part (A)</p> <p class="MsoNormal"><b>Salt:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Salts are ionic compound generally formed by the neutralization of an of acid with the base.</p> <p class="MsoNormal"><b>Types of salts:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> </b>Normal salta Acidic salts</p> <p class="MsoNormal"> Basic salts Double salts</p> <p class="MsoNormal"> Mixed salts Complex salts</p> <p class="MsoNormal">Normal Salts:</p> <p class="MsoNormal"> A salt form by the complete replacement of innizable -H- inn of an acid by a positive metal ion or NH4+ ion is called normal or neutral or litmus.</p> <p class="MsoNormal"><b>Chemical reaction</b>:</p> <p class="MsoNormal"> HCL +KOH _________ KCL+H2O</p> <p class="MsoNormal"> H² SO4 _________ ZnSO4+H2O</p> <p class="MsoNormal"> H3PO4+3NaOh _________ Na3PO4+3H2O</p> <p class="MsoNormal"> HNO3 +NH4OH _________ NH4NO³ +H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Acidic salts:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> These are formed by partical replacement of a replaceable H+ ion of an acid by a positive metal ion .</p> <p class="MsoNormal"><b>Reaction:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> H</b>²O4+KOH __________ KCL+H2O</p> <p class="MsoNormal"> H3PO4+ NaOH ___________ NaH2PO4+H2O</p> <p class="MsoNormal">These salts turn blue litmus red.Acidic salts react with bases to form normal salts.</p> <p class="MsoNormal"> KHSO4+KOH ___________ K2 SO4+H2O</p> <p class="MsoNormal"> Nah2+ PO4+2NaOH ___________ Na3PO4+2H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Basic salts:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Basic salts are formed by the incomplete neutralization of a polyhydroxy base by an acid.</p> <p class="MsoNormal"><b>Reaction:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b>AL (OH)3 + HCL __________ AL ( OH )2 CL+H2O</p> <p class="MsoNormal"> Pb (OH)2+ CH3COOH __________ PNb(OH) CH3COO+H2O</p> <p class="MsoNormal">Zn (OH)2+HNO3 __________ Zn (OH) NO3+H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Chemical reaction:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> These salts further react with acids to form normal salts.</p> <p class="MsoNormal"> AL (OH)2 CL+HCL _________ AL(OH)2 CL+H2O</p> <p class="MsoNormal">AL(OH) CL2+HCL _________ ALCL3+H2O</p> <p class="MsoNormal"> Pb (OH)CH3COO+CH3COOH _________ Pb(CH3COO)+H2O </p> <p class="MsoNormal"> Zn(OH) NO3+HNO3 _________ Zn (NO3)2+H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Part (B)<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> Aluminium+Hydrochloride:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Aluminium+ hydrochloride________ Aluminium chloride+hydrogen</p> <p class="MsoNormal"> 2AL+6HC ___________ 2ALCL3+3H2<b><o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Copper oxide+sulphuric acid:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">Copper oxide+ sulphuric acid _________ copper sulphate +water</p> <p class="MsoNormal">CuO+H2SO4 ___________ Cu SO4+H2O</p> <p class="MsoNormal"><b>Ferric Chloride + Sodium hydroxide:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b>Ferric+sodium hydroxide ___________ ferric hydroxide+sodium chloride</p> <p class="MsoNormal">FeCL3+3NaOH ___________ Fe (OH)3+3NaCL</p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"> <span style="font-family:&quot;MS Mincho&quot;;mso-bidi-font-family:&quot;MS Mincho&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p>
Question: 3
<div>Q (6)</div><div>(A) What is meant by ph.give its uses?</div><div>(B) Write a note on indicator?</div><div><br></div>
Answer: 3
3-28
<p class="MsoNormal"><b>Part (A)<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>PH of Solution:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b>The negative larger then of the hydrogen ion concentration of a solution is called Ph.’’mathemat</p> <p class="MsoNormal">Ically, ph cn be written as </p> <p class="MsoNormal"> Ph= log [H+]</p> <p class="MsoNormal"><b>Ph Scale: <o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> With reference to equation ph= log [H+] a scale developed according to moral concentration of hydrogen ion [H+] that is called ph scale (or)</p> <p class="MsoNormal">The scale on which the degree of acidity or alkalinity of an equeous solution is measured is called the ph scale. </p> <p class="MsoNormal"> Ph=-log[1.0*10-7]=7</p> <p class="MsoNormal"> Poh=-log[1.0*10-7]</p> <p class="MsoNormal"> Ph+poh =14</p> <p class="MsoNormal"><b>Uses of ph:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoListParagraphCxSpFirst" style="text-indent:-.25in;mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family: Symbol">·<span style="font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal; font-stretch: normal; font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"> </span></span><!--[endif]-->It is used to determine acidic or basic nature of a solution.</p> <p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="text-indent:-.25in;mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family: Symbol">·<span style="font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal; font-stretch: normal; font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"> </span></span><!--[endif]-->It is used to produce medicines culture at a microbiological particular, concentration of H+ ion.</p> <p class="MsoListParagraphCxSpLast" style="text-indent:-.25in;mso-list:l0 level1 lfo1"><!--[if !supportLists]--><span style="font-family:Symbol;mso-fareast-font-family:Symbol;mso-bidi-font-family: Symbol">·<span style="font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal; font-stretch: normal; font-size: 7pt; line-height: normal; font-family: &quot;Times New Roman&quot;;"> </span></span><!--[endif]-->It is used to prepare solutions of required concentration necessary for certain biological reactions.</p> <p class="MsoNormal"><b>Part (B)<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Indicators:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Indicators are the organic compounds. These compounds indicators the completion of a in titration by the change in its colour.These help in determining the acidic, basic and neutral nature of solution.</p> <p class="MsoNormal"><b>Explanation:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"> Indicators have different colours in acidic and alkaline solutions. There are different types of indicators. </p> <p class="MsoNormal">Some of indicators are given below .</p> <p class="MsoNormal">Litmus , Phenolphthalein, Methyl orange</p> <p class="MsoNormal"><b>Litmus:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">Blue litmus turns into red in acidic solution. </p> <p class="MsoNormal">Red litmus turns into blue in alkaline solution.</p> <p class="MsoNormal"><b>Phenolphthalein:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">It is colourless in strongly acidic solution. </p> <p class="MsoNormal">It is red in strongly alkaline solution.</p> <p class="MsoNormal">It changes colour at a ph about 9.</p> <p class="MsoNormal">Phenalphthalien is colourless in solution with ph less then 9.</p> <p class="MsoNormal"><b>Mathyl orange: <o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">It gives red colour at ph 4.</p> <p class="MsoNormal">It gives yellow colour from ph 4.</p> <p class="MsoNormal">Few commonly used indicators in titration are given tables below<b><o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> <o:p></o:p></b></p> <table class="MsoTableGrid" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border: none;"> <tbody><tr> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border:solid black 1.0pt; mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Indicators <o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border:solid black 1.0pt; mso-border-themecolor:text1;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Colour in strongly acid solution<o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border:solid black 1.0pt; mso-border-themecolor:text1;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Ph at which colour changes <o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border:solid black 1.0pt; mso-border-themecolor:text1;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Colour in strongly alkaline solution<o:p></o:p></b></p> </td> </tr> <tr style="mso-yfti-irow:1;height:16.15pt"> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border:solid black 1.0pt; mso-border-themecolor:text1;border-top:none;mso-border-top-alt:solid black .5pt; mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt;height:16.15pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Methyl orange<o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt;height:16.15pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Red <o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt;height:16.15pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>4<o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt;height:16.15pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>yellow<o:p></o:p></b></p> </td> </tr> <tr> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border:solid black 1.0pt; mso-border-themecolor:text1;border-top:none;mso-border-top-alt:solid black .5pt; mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>litmus<o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Red <o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>7<o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Blue <o:p></o:p></b></p> </td> </tr> <tr> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border:solid black 1.0pt; mso-border-themecolor:text1;border-top:none;mso-border-top-alt:solid black .5pt; mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Phenolphthalein <o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>Colourless<o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>9<o:p></o:p></b></p> </td> <td width="160" valign="top" style="width:119.7pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black 1.0pt;mso-border-bottom-themecolor:text1; border-right:solid black 1.0pt;mso-border-right-themecolor:text1;mso-border-top-alt: solid black .5pt;mso-border-top-themecolor:text1;mso-border-left-alt:solid black .5pt; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-alt:solid black .5pt;mso-border-themecolor: text1;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt"> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0in;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal;tab-stops:100.5pt"><b>red<o:p></o:p></b></p> </td> </tr> </tbody></table> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><b> <o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> <o:p></o:p></b></p>
Question: 4
<p class="MsoNormal">How direction of a reaction can be predicted?</p>
Answer: 4
4-28
<p class="MsoNormal">Direction of chemical reaction at any particular moment can be predict knowing the numerical values of equilibrium constant of a chemical reaction and comparing this with reaction quotient.</p>
Question: 5
<p class="MsoNormal">What is relationship between active mass and rate of reaction?</p>
Answer: 5
5-28
<p class="MsoNormal">The rate of reaction is directly proportional to the active mass of a substance generally active mass is concentration having units of mole dm-3 expressed as square brackets[ ].</p>
Question: 6
<p class="MsoNormal">Define chemical equilibrium state?</p>
Answer: 6
6-28
<p class="MsoNormal">When the rate of forward reaction takes place at the rate of reverse reaction the composition of reaction mixture remains constant it is called chemical equilibrium state.</p>
Question: 7
<p class="MsoNormal">.</p> <p class="MsoNormal">How is dynamic equilibrium established?</p>
Answer: 7
7-28
<p class="MsoNormal">If a reversible reaction is allowed to continue for considerable time without changing the conditions and rates of forward reaction and rate of reverse reaction becomes equal but take place in opposite directions this is called dynamic equilibrium.</p>
Question: 8
<p class="MsoNormal">What is large numerical value of Kc?</p>
Answer: 8
8-28
<p class="MsoNormal">The large numerical value of Kc indicates that at equilibrium position the reaction mixture consists of almost all products and reactions are negligible.</p> <p class="MsoNormal"><b>2CO+O2_________2CO2<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Kc = 2.2*10/22<o:p></o:p></b></p>
Question: 9
<p class="MsoNormal">Compare microscopic properties of forward reaction and reverse reaction?</p>
Answer: 9
9-28
<p class="MsoNormal">It slows down gradually it takes place from loft to right.</p>
Question: 10
<p class="MsoNormal">Define irreversible reaction with examples?</p>
Answer: 10
10-28
<p class="MsoNormal">The reactions in which products do not recombine to form reactants are called irreversible reations.</p> <p class="MsoNormal">For example: <b>2H2+O2________-2H2O<o:p></o:p></b></p>
Question: 11
<p class="MsoNormal"><b>Define reversible reactions with example?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 11
11-28
<p class="MsoNormal"><b>The reactions in which products can recombine to form reactions are called reversible reactions?<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>For example:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b> H2+I2_____2HI , f2+3H2_____ 2NH3<o:p></o:p></b></p>
Question: 12
<p class="MsoNormal"><b>Write any five parts of the following ?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 12
12-28
<p class="MsoNormal"><b>Nitrogen can be used to replace air and eliminate oxidation of materials it most important use is in creating ammonia which turn is used to make fertilizers and explosives.<o:p></o:p></b></p>
Question: 13
<p class="MsoNormal"><b>How can u know that a reaction has achieved on equilibrium state?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 13
13-28
<p class="MsoNormal"><b>If the value of forward becomes equal to reverse the reaction is said to in equilibrium state thus QC=Kc such reactions have comparable amounts of reactants and products at equilibrium position another indication is free energy change is zero.<o:p></o:p></b></p>
Question: 14
<p class="MsoNormal"><b>Define dynamic equilibrium state?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 14
14-28
<p class="MsoNormal"><b>The state at which reaction does not stop only the rate of forward and reverse reactions become equal to each other but takes place in opposite direction it is called dynamic equilibrium state.<o:p></o:p></b></p>
Question: 15
<p class="MsoNormal"><b>Why at equilibrium state reaction does not too?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 15
15-28
<p class="MsoNormal"><b>At equilibrium state reaction does not stop because forward and reverse reactions keep on taking place at the same rate but in opposite direction.<o:p></o:p></b></p>
Question: 16
<p class="MsoNormal"><b>Derive equilibrium constant expression for the synthesis of ammonia from nitrogen and hydrogen?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 16
16-28
<p class="MsoNormal"><b>The reaction for synthesis of ammonia is as;<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>N23H2_____2NH3<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Rf= Kf [N] [H2]3<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Rf = Kr [ NH3]2<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>The expression for equilibrium constant of reaction is :<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Kc = [NH3]2/[N2] [H2]3<o:p></o:p></b></p>
Question: 17
<p class="MsoNormal"><b>Define equilibrium constant ?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 17
17-28
<p class="MsoNormal"><b>Equilibrium constant is a ratio of the product of concentration of products raised to the power of coeffient to the products of concentration of reactants raised to the power of coefficient as expressed in the balanced chemical equation.products of concentration of products <o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Kc = raised to the power of coefficients ,Products of concentration and reactants raised to the power of coefficients.<o:p></o:p></b></p>
Question: 18
<p class="MsoNormal"><b>Derive equilibrium constant expression for ionization of hydrochloric acid?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 18
18-28
<p class="MsoNormal"><b>Hydrocholoric acid ionizes in equeous solution as :<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>HCL______ H+CL-<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Kc = [H+] [ CL-]/ [ HCL]<o:p></o:p></b></p>
Question: 19
<p class="MsoNormal"><b>Define law of mass action?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 19
19-28
<p class="MsoNormal"><b>Accordnig to this law the rate of which a substance reacts is directly proportional to the product active masses of the reacting substances.<o:p></o:p></b></p>
Question: 20
<p class="MsoNormal"><b>Write two characteristics dynamic equilibrium?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 20
20-28
<p class="MsoNormal"><b>An equilibrium is achievable only in closed system an equilibrium state is attainable from either way i.e starting from reactant on form products.<o:p></o:p></b></p>
Question: 21
<p class="MsoNormal"><b>If reaction quotient Qc of reaction is more than Kc what will be the direction of the reacting?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 21
21-28
<p class="MsoNormal"><b>If reaction quotient qc is large than equilibrium the reaction will go from right to left .<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>(Qc/ large) <u>reverse</u> (kc /small)<o:p></o:p></b></p>
Question: 22
<p class="MsoNormal"><b>Write down the use of oxygen?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 22
22-28
<p class="MsoNormal"><b>Oxygen is used to prepare sulphur dioxide sulphur dioxide is used in preparation of sulphur acid ( H2SO4)<o:p></o:p></b></p>
Question: 23
<p class="MsoNormal"><b>How the active mass is represented?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 23
23-28
<p class="MsoNormal"><b>Active mass is considered molar concentration it has a unit of mole dm-3 and expressed as square brackets [ ]<o:p></o:p></b></p>
Question: 24
<p class="MsoNormal"><b>Write down the component of atmosphere and its % age?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 24
24-28
<p class="MsoNormal"><b>The major components of atmosphere are nitrogen and oxygen gases both of these gases constitute 99% of the atmosphere.<o:p></o:p></b></p>
Question: 25
<p class="MsoNormal"><b>Why is equilibrium state attainable from either why ?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 25
25-28
<p class="MsoNormal"><b>The concentration of specie at equilibrium stage attain the same values whether we start the reaction in the vessel in the forward direction or backward direction.<o:p></o:p></b></p>
Question: 26
<p class="MsoNormal"><b>An industry was established based on reversible reaction it failed to achieve products on commercial scale can you point basic reason of its failure being a chemist?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 26
26-28
<p class="MsoNormal"><b>There are following certain reasons of failure of reaction reaction is reversible so products recombine to form reactants and dynamic equilibrium is established reaction condition like temperature pressure and catalyst are not satisfied .<o:p></o:p></b></p>
Question: 27
<p class="MsoNormal"><b>If a reaction has large value of kc will it go to completion and why?<o:p></o:p></b></p>
Answer: 27
27-28
<p class="MsoNormal"><b>These reactions that have large kc,value proceed almost forward so required to attain equilibrium.<o:p></o:p></b></p>
Question: 28
Define chemical equilibrium in terms of a reversible reaction .
Answer: 28
28-28
Chemical equilibrium :<div>Definition : When the rate of forward reaction takes place at the rate of reverse reaction , the composition of the reaction mixture remain constant . it is called chemical equilibrium state</div><div>Reactants : In a chemical reaction , the substances that combine are called reactants</div><div>Products : The new substances formed in a chemical reaction are called products</div><div>Example : (Reactants ) 2H2O + O2→2H2O(Products)</div>