You must sign in Login/Signup

New student? Register here

Dear students, prepare for chemistry class 10th chapter 2 long questions. These important long questions are carefully added to get you best preparation for your 10th class chemistry ch. 2 exams.
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for chemistry Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
<p class="MsoNormal">Define a base and explain all alkalines are bases but all bases are not alkanes?</p>
Answer: 1
1-24
<p class="MsoNormal">A species that release OH in squeous solution accept a proton donate electron pair called base.</p> <p class="MsoNormal">A soluble base called alkali it gives hydroxide ions in solutions all alkalis are bases but all bases not alkalis.</p>
Question: 2
<p class="MsoNormal">Which kind of bond forms between lewis acid and a base?</p>
Answer: 2
2-24
<p class="MsoNormal">A coordinate bond is formed between lewis acid and base in this type of bond shared pair of electrons donated by only one atom to other.</p>
Question: 3
<p class="MsoNormal">Name two acids used in the manufacture of fertilizers?</p>
Answer: 3
3-24
<p class="MsoNormal">Nitric acid (NHO3) and sulphuric acid (H2SO4) are used in manufacture of fertilizers.</p>
Question: 4
<p class="MsoNormal">Define bronsted lowry base and explain with an example that water is a bronsted lowry base ?</p>
Answer: 4
4-24
<p class="MsoNormal">According to bronsted lowry concept:</p> <p class="MsoNormal">Acid: Proton donor species are known as bases.</p> <p class="MsoNormal">Example: HCL + H2O_____ H3O+ CL- </p> <p class="MsoNormal"> Acid base_____ conjugate acid , conjugate base</p> <p class="MsoNormal">O water accept proton from hydrochloric to form hydronium ion called bronsted lowry base.</p>
Question: 5
<p class="MsoNormal">Define PH what is the ph of pure water?</p>
Answer: 5
5-24
<p class="MsoNormal">It is negative logarithm of hydrogen ion Ph = log [H+] Ph of water is 7</p>
Question: 6
<p class="MsoNormal">Why H+ ion as a lewis acid?</p>
Answer: 6
6-24
<p class="MsoNormal">H+ is an electron deficient it has empty orbital it completes its volence shell with electrons so it is an electrophiles .</p>
Question: 7
<p class="MsoNormal">Name an acid used in the preservation of food?</p>
Answer: 7
7-24
<p class="MsoNormal">Benzoic acid ( C6 H5 COOH )</p> <p class="MsoNormal">Acetic acid ( CH3 COOH)</p>
Question: 8
<p class="MsoNormal">How are the insoluble salts prepared?</p>
Answer: 8
8-24
<p class="MsoNormal">Insoluble salts are prepared by mixing solutions of soluble salts during this reaction exchange of redicals take place to produce new salts o insoluble salt is precipitataes out it is shown as: </p> <p class="MsoNormal">AgNo3+ Nacl_______Ag Cl + Na NO3</p> <p class="MsoNormal">Na2 Co3+CuSO4______ Cu CO3+Na2SO4</p>
Question: 9
<p class="MsoNormal">Write any five parts of the following ?</p>
Answer: 9
9-24
<p class="MsoNormal">Salts are ionic compound found in crystalline form they have high melting and boiling points salts are neutral compounds.</p>
Question: 10
<p class="MsoNormal">How many times a solution of Ph1 will be stronger then that a solution having Ph2?</p>
Answer: 10
10-24
<p class="MsoNormal">A solution of Ph1 10 time higher concentration of H+ than that of a solution of Ph2.</p>
Question: 11
<p class="MsoNormal">Define normal salts and basic salts?</p>
Answer: 11
11-24
<p class="MsoNormal">A salt formed by total replacement of ionizable H+ ions of an acid by a positive metal ion is called normolar neutral salt for example:</p> <p class="MsoNormal">Basic salts: Basic salts are formed by the incomplete neutralization of poly hydroxyl base by an acid for example: Pn( OH )2 +HNO3_______Pb (OH) NO3 + H2O</p>
Question: 12
<p class="MsoNormal">How can you justify that Pb(OH) NO3 is a basic salti?</p>
Answer: 12
12-24
<p class="MsoNormal">Pb(OH) NO3 has replacable hydroxe ion which is a indication of basic salt this hydroxide ion is neutral by an acid such as: </p> <p class="MsoNormal">Pb(OH) NO3 + HNO3________Pb( NO3) + H2O</p>
Question: 13
<p class="MsoNormal">How can you justify that Pb(OH) NO3 is a basic salti?</p>
Answer: 13
13-24
<p class="MsoNormal">Pb(OH) NO3 has replacable hydroxe ion which is a indication of basic salt this hydroxide ion is neutral by an acid such as: </p> <p class="MsoNormal">Pb(OH) NO3 + HNO3________Pb( NO3) + H2O</p>
Question: 14
<p class="MsoNormal">Which salt is used to prepare plaster of paris?</p>
Answer: 14
14-24
<p class="MsoNormal">Calcium sulphate or gypsum ( Ca SO4 2H2O) is used to prepare plaster of paris.</p>
Question: 15
<p class="MsoNormal">You are in a used of an acid salt how can you prepare it?</p>
Answer: 15
15-24
<p class="MsoNormal">Acidic salt is prepared by partial neutralization of an acid with a base:</p> <p class="MsoNormal">KOH +H2SO4_____ KHSO4 +H2O</p> <p class="MsoNormal">So, KHSO4 is acidic salt it has replaceable hydrogen ion.</p>
Question: 16
<p class="MsoNormal">Na2SO4 is a neutral salt while NaHSO4 is an acid salt justify?</p>
Answer: 16
16-24
<p class="MsoNormal">Na2SO4 is formed by complete replacement of H+ ions from an acid while NaHSO4 is formed by partial replacement of H+ ions of an acid.Example:</p> <p class="MsoNormal">2 NaOH +H2SO4______ Na2SO4 + H2O</p> <p class="MsoNormal">Na OH + H2SO4_______ NaHSO4+H2O</p> <p class="MsoNormal">So, NaHSO4 is a acidic salt it has replaceable hydrogen ion:</p> <p class="MsoNormal">Na HSO4+NaOH_______Na SO4+H2O</p>
Question: 17
<p class="MsoNormal">Write two uses of base?</p>
Answer: 17
17-24
<p class="MsoNormal">Sodium hydroxide:</p> <p class="MsoNormal">Sodium hydroxide is used for manufacturing of soap</p> <p class="MsoNormal">Potassium hydroxide: </p> <p class="MsoNormal">Potassium hydroxide is used in alkaline batteries.</p>
Question: 18
<p class="MsoNormal">Write any five parts of the following?</p>
Answer: 18
18-24
<p class="MsoNormal">Amphoteric: A substance that can behave as an acid as well as a base is called amphoteric water is an specie.</p>
Question: 19
<p class="MsoNormal">What is the difference between Arrhenius base bronsted lowry base?</p>
Answer: 19
19-24
<p class="MsoNormal">Arrhenius base: Base is substance which dissociates in equeous solution to give hydroxide ions for example:NaOH </p> <p class="MsoNormal">Broonsted lowry base: Base is a substance that cn accept a protom (H+) from another substance for example: NH3</p>
Question: 20
<p class="MsoNormal">What is the function of HCL in stomach?</p>
Answer: 20
20-24
<p class="MsoNormal">We all have a little concentration of hydrochloric acid in our stomach which help to break down the food.</p>
Question: 21
<p class="MsoNormal">Write two uses of Ph use of PH?</p>
Answer: 21
21-24
<p class="MsoNormal">It is used to determine acidic or basic nature of a solution it is ul parsed to prepare medicine culture at microbiological particular concentration of H+ ion.</p> <p class="MsoNormal">Define indicator:</p> <p class="MsoNormal">Indicators are the organic compounds they have different colours in acidic and alkaline solutions litmus is a common indicator.</p>
Question: 22
<p class="MsoNormal">Define salt and two uses of salt?</p>
Answer: 22
22-24
<p class="MsoNormal">Salt: salts are ionic compounds generally formed by the neutralization of an acid with a base.</p> <p class="MsoNormal">Uses of salt: Sodium chloride is used as table salt and for cooking purposes sodium sulphate is used for the manufacture of glass paper and detergents.</p>
Question: 23
<p class="MsoNormal">Write down two natural acid and their sources?</p>
Answer: 23
23-24
<p class="MsoNormal">Natural acids: Citric acid, lactic acid </p> <p class="MsoNormal">Sources </p> <p class="MsoNormal">Citrus fruits</p> <p class="MsoNormal">Sour milk</p>
Question: 24
<p class="MsoNormal">Differentiate between ‘’p’’ and ‘’ph’’?</p>
Answer: 24
24-24
<p class="MsoNormal">Ph is negative logarithm of concentration of H+ ion i.e , Ph = -log [H+] while ‘’p’’ scale is the conversion of very small figures into positive figures by taking common logarithm of small figure and multiply it with 1.</p>