You must sign in Login/Signup

New student? Register here

Dear students, prepare for biology class 10th chapter 1 long questions. These important long questions are carefully added to get you best preparation for your 10th class biology ch. 1 exams.
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Explain gaseous exchange in plants.
Answer: 1
1-45
Question: 2
Write a note on Human Respiratory system.
Answer: 2
2-45
Question: 3
Explain the mechanism of breathing.
Answer: 3
3-45
Question: 4
Write a note on Bronchitis.
Answer: 4
4-45
Question: 5
Write a note on emphysema.
Answer: 5
5-45
Question: 6
Write a note on Pneumonia.
Answer: 6
6-45
Question: 7
Write a note on asthma.
Answer: 7
7-45
Question: 8
Write a note on lungs cancer.
Answer: 8
8-45
Question: 9
Describe the bad effect of smoking.
Answer: 9
9-45
Question: 10
Q (6)<div>(a) what is breathing? How is it differenet from respiration?</div><div>(b) State the sings symptoms causes and treatment of bronchitis emphysema and pneumonia?</div>
Answer: 10
10-45
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;">Part (A) <o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;">Breathing the physical moments associated with the gaseous exchange are called breathing. They are two phases of breathing.During inspiration the rib muscle contract and rib are raised.Human breath 16___20 per minute in normal circumstances at rest. The rate ofbreathing is controlled by the respiratory center in the brain.The respiratory center is sensitive to the concentration of carbon dioxide in the blood when we do eur muscle exercise or do hard job our muscle cell carry out cellular respiration at great rate its result in the production of more carbon dioxide stimulate the respiratory center of brain. The respiratory center send of massage to the rib muscle and diaphragm to increase the rate of breathing.So that the excess carbon dioxide preasnt in blood can be removed out of body, during exercise hard physical works the breathing rate my increase upto 30_____ 40 time per minute.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Part (B)<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Bronchitis:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;"> Bronchitis is the inflammation of the brochi or brounchioles leading to the swelling to tublar walls and narrowing of tube.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Causes of Bronchitis:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;"> It is caused by rariuse bacteria or exposure to chemical irritants (e.g tobacco smoke)<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Symptoms of Bronchitis:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;"> Symptoms of Bronchitis include a cough mild wheezing,fever chills, and shortness of breath.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Emphysema:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;"> Emphysema is the distraction of the walls of the alvedi.It results in larger sacs but with less surface area gaseous exchange.The lungs do not come back to their original shape after exhalation.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Symptoms of Emphysema:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> </span></b><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;">The symptoms of emphysema include shortness of breath, fatigue, recurrent, respiratory infections and weight loss. The level of oxygen in blood may get so low that it causes serious complications.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Asthma:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;"> Asthma is a form of allergy, in which there is inflammation of the bronchi, more mucous production and narrowing of the airways.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b><span style="font-size:12.0pt; font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Symptoms of Asthma : <o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> The symptoms of asthma vary from person to person. The major symptoms include shortness of breath wheezing cough and chest tightness.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b><span style="font-size:12.0pt; font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Treatment of Asthma:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> The chemicals with ability to dilate the bronchi and bronchioles are used in the treatment of asthma.Such medicines are given in the form of inhalers.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b><span style="font-size:12.0pt; font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Cause of Asthma:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> Cause of asthma dust ,smoke, perfume, pollens etc.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b><span style="font-size:12.0pt; font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Pneumonia:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> Pneumonia is a infection of lungs if this affect both lungs it is called double Pneumonia.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b><span style="font-size:12.0pt; font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Cause:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> The most common cause of pneumonia is bacterium Streptococcus pneumonia. Same viral and fungal infection may also dead pneumonia.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b><span style="font-size:12.0pt; font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;">Treatment:<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> Vaccine are available to prevent pneumonia antibiotics are used in the treatment of pneumonia.<o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><b></b></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal;tab-stops: 150.75pt"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;; mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><b><span style="font-size:12.0pt;font-family: &quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family:&quot;Times New Roman&quot;"> </span></b><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;"><o:p></o:p></span></p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:5.25pt;line-height:normal"><span style="font-size:12.0pt;font-family:&quot;Times New Roman&quot;,&quot;serif&quot;;mso-fareast-font-family: &quot;Times New Roman&quot;"><o:p></o:p></span></p>
Question: 11
<div>Describe homeostasis in plants. which different mechanism are adopted</div><div>for homeostsis in plants?</div><div><br></div>
Answer: 11
11-45
<p class="MsoNormal"><b>(Part A)<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Homeostasis in plants:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">Plants store respond to environmental changes and keep their internal condition constant i.e homeostasis .They apply different mechanism for the homeostasis of water and other chemical ,oxygen carbon dioxide nitrogen’s materials ie.</p> <p class="MsoNormal"><b>Removal of extra carbon dioxide and oxygen:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">In day time the carbon dioxide dining cellular respiration is utilized in photosynthesis and hence it is not a waste product .At night , it is surplus because there is no utilization of carbon dioxide.</p> <p class="MsoNormal"><b>Oxygen:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">Oxygen is produced in mesophyll cells only during daytime, as a by product of photosynthesis .After its utilization in cellular respiration, the mesophyll cells remove the extra amount of oxygen through stomata<b>.<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Removal of extra water:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">We knows that plants obtain water from soil and it is also produced in the body during cellular respiration. Plants store larger amount of water in their cells for turgidity. Extra water is removed from plant body by transpiration<b>.<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Removal of other metabolic wastes:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Plants deposit many metabolic wastes in the bodies as harmless insoluble materials. For example:<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Calcium oxalate I deposited in the form of crystals in the leaves and stems of many plants e.g in tomato.<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p> <p class="MsoNormal"><b></b></p>
Question: 12
<p class="MsoNormal">What is trachea?</p>
Answer: 12
12-45
<p class="MsoNormal">The trachea is 12 cm long tube it lies in font of the esophagus it is also called as windpipe there are c shaped castilaginous nings in the wall of tracrtilaghea the cartilages keep the trachea from callapring even when there is no air in it.</p>
Question: 13
<p class="MsoNormal">Define nasal cavity?</p>
Answer: 13
13-45
<p class="MsoNormal">Nasal cavity is the hallow space in the through nostrils and divided into to positions by a wall.</p>
Question: 14
<p class="MsoNormal">Define nostrils?</p>
Answer: 14
14-45
<p class="MsoNormal">The nose enclose the nasal cavity it opens to the outside through the openings called the nostrils.</p>
Question: 15
<p class="MsoNormal">What lenticels describe their function?</p>
Answer: 15
15-45
<p class="MsoNormal">The woody stems and mature roots the entire surface is covered by bark which I impervious to gases or water however there are certain pores in the layer of bark these are called the lenticels the lenticels allow air to pass through them.</p>
Question: 16
<p class="MsoNormal">What is larynn?</p>
Answer: 16
16-45
<p class="MsoNormal">The larynn is a bon made of carti;age it is present between pharynn and trachea it is also called vaice bon two pairs of fibrous bands called vocal crods are stretched across the larynn.</p>
Question: 17
<p class="MsoNormal">Define exhalation?</p>
Answer: 17
17-45
<p class="MsoNormal">The phase of breathing in which air is expelled from the lungs is called exhalation.</p>
Question: 18
<p class="MsoNormal">What is gaseous exchange?</p>
Answer: 18
18-45
<p class="MsoNormal">The carbon dioxide produced during cellular respiration is taken out of the cells and ultimately from the body taking in oxygen and giving out of carbon dioxide is termed as gaseous exchange.</p>
Question: 19
<p class="MsoNormal">What is emphysema?</p>
Answer: 19
19-45
<p class="MsoNormal">Emphysema is the destruction of the walls of the aloveali it results in larger sacs but with less surface area for gaseous exchange as lung tissue break down the lung do not come back tho to their original shaped after exhalation.</p>
Question: 20
<p class="MsoNormal">Define diaphragm?</p>
Answer: 20
20-45
<p class="MsoNormal">The muscular structure that form the floor of the chest cavity present below lungs .</p>
Question: 21
<p class="MsoNormal">Define bronchus?</p>
Answer: 21
21-45
<p class="MsoNormal">The part of air passage way formed by the division of the trachea.</p>
Question: 22
<p class="MsoNormal">Define breathing?</p>
Answer: 22
22-45
<p class="MsoNormal">The process through which animals take air in their bodies to get oxygen and then give out the air for getting rid of carbon dioxide.</p>
Question: 23
<p class="MsoNormal">What is asthma?</p>
Answer: 23
23-45
<p class="MsoNormal">Asthma an information of the bronchi that causes swelling and narrowing of the airways.</p>
Question: 24
<p class="MsoNormal">What are stomata?</p>
Answer: 24
24-45
<p class="MsoNormal">The leaves and young stems have stomata in their epidermis the gaseous exchange occur through these stomata the inner cells of leaves and stems also have air spaces among them which help in the exchange of gases.</p>
Question: 25
<p class="MsoNormal">What are alveolar ducts?</p>
Answer: 25
25-45
<p class="MsoNormal">Alvealor duct fine tubules at the end of bronchioles open into alveoli.</p>
Question: 26
<p class="MsoNormal">What are bronchioles?</p>
Answer: 26
26-45
<p class="MsoNormal">Within the lungs the bronchi divide into fine tubules called as bronchioles.</p>
Question: 27
<p class="MsoNormal">What is bronchitis?</p>
Answer: 27
27-45
<p class="MsoNormal">Inflamation in the bronchi are called bronchioles.</p>
Question: 28
<p class="MsoNormal">Define alveolus?</p>
Answer: 28
28-45
<p class="MsoNormal">A sac Like structure present next to the alveolar ducts in lungs.</p>
Question: 29
<p class="MsoNormal">What is cellular respiration?</p>
Answer: 29
29-45
<p class="MsoNormal">Organisms get the oxygen needed for cellular respiration from their environment and provide it totheir cells the carbon dioxide produce during cellular respiration taken out of the cell and ultimately from the body.</p>
Question: 30
<p class="MsoNormal">What is aerobic respiration?</p>
Answer: 30
30-45
<p class="MsoNormal">Aerobic respiration is the process of produce cellular energy involving oxygen cell break down food in the mito chondoia in a lung multi step process that produce roughly 36 ATP the first step in a giycolysis the second is the citric acid and third is the electron transport system.</p>
Question: 31
<p class="MsoNormal">What is glottis?</p>
Answer: 31
31-45
<p class="MsoNormal">Glottis is a narrow opening at the floor of pharynn which lead into larynn.</p>
Question: 32
<p class="MsoNormal">What are intercostals?</p>
Answer: 32
32-45
<p class="MsoNormal">Intercostals muscles the muscles located the ribs surrounding the lungs compairing the superficial enternal intercostals muscle and the deep internal intercostals muscle they play role in breathing.</p>
Question: 33
<p class="MsoNormal">Trace the path of air from the nasal cavity to the alveoli?</p>
Answer: 33
33-45
<p class="MsoNormal">The pathway air enter the nostrils through the glottis into the trachea into the right and left bronchi which bronchies and rebronches.</p>
Question: 34
<p class="MsoNormal">What is air passageway?</p>
Answer: 34
34-45
<p class="MsoNormal">The air pass away consist of the parts through which the out side air comes in the lungs and often the exchange of gases it goes out.</p>
Question: 35
<p class="MsoNormal">Difference between breathing and respiration?</p>
Answer: 35
35-45
<p class="MsoNormal">Taking in oxygen and giving out of carbon dioxide is termed as gaeous exchange respiration involves the mechanical and biochemical process whereas breathing is the mechanical or physical process of exchange of gases.</p>
Question: 36
Which careers can be adapted after studying biology ?
Answer: 36
36-45
Careers in biology : It is essential that students of today , who will occupy positions of leadership tomorrow , have the background of the modern and forward -looking branches of science . An accurate and modern knowledge of biology , will promote a comprehension of both science and scientific research projects . It will benefit the learners in diverse list of careers . The following are the reasons that a student of biology can plan to adopt<div><br></div><div>Medicine / Surgery : The profession of medicine deals with the diagnosis and treatment of diseases in human</div><div>In Surgery the parts of body may be repaired , replaced or removed</div><div>Example :By lithotripsy is used to remove kidney stone and transplantation of kidney liver, etc</div><div>When these professions are studied ?</div><div>Both these professions are studied in the same basic course (MBBS) abd then students go for specialization</div><div>Fisheries :Fisheries is the professional study of fish production there are departments in Pakistan where professionals of fisheries are employed</div><div><br></div><div>Importance : They severe for enhancing the quality and quantity of fish production</div>
Question: 37
What is the contribution of different muslim scientists in the field of biology ?
Answer: 37
37-45
Muslin scientists :<div>Muslin scientists have made great contribution to the study of science and we are aware of their success is different fields of science</div>
Question: 38
What are different levels of organization . Explain in detail ?
Answer: 38
38-45
In order to understand the various phenomena of life , organization at different levels , which are follows<div><br></div><div>1: Sub-atomic sand atomic level :</div><div>Atoms</div><div>All type of matter are made up of element and each element contains a single kind of atoms</div><div> Or</div><div>All living and non-living things are formed of simple units called atoms</div><div>The atoms are actually made up of many sub-atomic particles which are electrons , Protons , neutrons</div><div><br></div><div>Element : The living substances are formed of a large number of elements</div><div> Or</div><div>The substances which have single kind of item is called of element</div><div>There are about 92 element that occur in nature 16 elements out of 92 naturally occurring element are called bio-element . These take part in making the body parts of living organisms</div><div>Only six (O,C,H,N,Ca and P )make 99% of the total mass . Other ten (K ,S,Cl. Na,Mg, Fe, Cu,Mn ,Zn ,I) collectively make 01% of the total mass</div>
Question: 39
What is cellular organizations? Explain its types .
Answer: 39
39-45
Cellular organizations: the ways in which cells are organized to form complete organisms are called cellular organization<div>There are mainly three types of cells on the basis of the presence or absence of nucleus</div><div>Example : Prokaryotic and Eukaryotic cells</div><div>All organisms have been divided into five major groups :</div><div>1: Prokaryotes</div><div>2: Protists</div><div>3: Fungi</div><div>4: Plants</div><div>5: Animals</div><div>Types of cellular organization :There are mainly three ways in which the cells organize to make the bodies of living organisms</div><div>These include</div><div>1: Unicellular organization 2: Colonial organization 3: Multicellular organization</div>
Question: 40
What is biological method ?Describe the steps involved in biological method<div><br></div>
Answer: 40
40-45
Biological method : The scientific method in which biological problems are solved , in terms as biological method .<div>Biological method has played an important part in scientific research for almost 500 years . From Galileo's experiment (in the 1590's )to current research , the biological method has contributed to the advancement in medicine , ecology , technology etc</div><div>Biological method comprises the steps a biological adopt to solve a biological problem</div><div>Steps involved in biological method :</div><div>In solving a biological problem , biology makes following steps</div><div>1: Recognition of biological problem 2: Observation 3: Hypothesis formulation</div><div>4: Deductions 5 : Experimentation 6 Summarization of results 7 : Reporting the results</div>
Question: 41
Explain the history of malaria .
Answer: 41
41-45
History of malaria : We know the malaria is common disease in many countries including Pakistan . In ancient times (more than 2000 years ago ) physicians were familiar with malaria . They described it as a disease of chills and fever with recurring attacks . They also observed that the disease was more common among people living in low marshy areas . It was thought that stagnant water of marshes poison the air and as the result of breathing in this bad air people got malaria . This belief led to the name of this disease<div><br></div>
Question: 42
What is the cause of malaria ? Solve this problem with the help of biological method
Answer: 42
42-45
History of disease : We will go through the history of these diseases to know how biologists solved the biological problems concerning the cause and transmission of malaria<div><br></div><div>Symptoms of malaria : In ancient times (more than 2000 years ago ) , physicians were familiar with malaria . They described it as a disease of chills and fever with recurring attacks</div><div><br></div>
Question: 43
Is plasmodium the cause of malaria ?
Answer: 43
43-45
1: Recognition of biological problem :<div>How plasmodium transmits into Blood of man<div><div>2: Observations:</div><div>There are following observations</div><div>- Malaria and marshy areas have some relation</div><div>- Quinine is an effective drug for treating malaria</div></div></div><div>- Drinking the water of marshes does not cause malaria</div><div>- Plasmodium is seen in the blood of material patients</div>
Question: 44
How plasmodium transmit into the blood of man ? Solved this problem in biological method<div><br></div>
Answer: 44
44-45
1:Recognition of biological problem<div>How plasmodium transmits into the blood of man</div><div>2: Observations:</div><div>There are following observations :</div><div>-Malaria and marshy areas have some relation</div><div>-Drinking the water of marshes does not cause malaria</div><div>According to A.F.A King :</div><div>In 1883 , a physician A.F.A King listed 20 observations some important observations of king were as below</div><div>- People who slept outdoors were more likely to get malaria than those who slept indoors</div><div>-People who slept under fine nets were less likely to get malaria then those who did not use such nets</div><div>-Individuals who slept near a smoky fire usually did not get malaria</div>
Question: 45
Explain theory ,law, principle<div><br></div>
Answer: 45
45-45
Theory :<div>A hypothesis tested experimentally again and again is called theory</div><div>When the hypothesis is given a repeated exposure to experimentation and are not falsified . It increase biologists confidence is hypothesis . Such well supported hypothesis may be used as basis for formulating further hypothesis which are again proved by experimental results , then it became theory it is well supported by a great deal of evidence</div>