You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 10th class students preparing for short questions physics 10th class chapter 9 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 10th physics
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for physics Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Define Atomic mass.
Answer: 1
1-25
It is equal to the number of nucleons in the nucleus.
Question: 2
What is daughter nucleus.
Answer: 2
2-25
Daughter nucleus will be an isotope of helium.
Question: 3
Difference between atomic number and atomic mass.
Answer: 3
3-25
Atomic number: 1. Atomic number os the number of neutrons present in nucleus.
2. It is represented by Z.
Question: 4
What is Leukemia:
Answer: 4
4-25
radiation also cause the cancer of blood cells.
Question: 5
Define protium.
Answer: 5
5-25
Protium contains one proton in the nucleus and one electron that resolved around the nucleus.
Question: 6
Define Deuterium.
Answer: 6
6-25
Deuterium contains one proton, one neutron and one electrons.
Question: 7
Define blindness.
Answer: 7
7-25
Radiations are also source of blindness.
Question: 8
Give some safety measures to become safe from radiations.
Answer: 8
8-25
1. The sources should only be handled with tongs and forceps.
ii. All radioactive sources should be stored in thick lead containers.
iii. Never point a radioactive source towards a person.
Question: 9
What is an isotope?
Answer: 9
9-25
Isotopes are atoms of an element which has same number of protons but different number of neutrons in their nuclei.
Question: 10
Define atomic number
Answer: 10
10-25
Atomic number: The atomic number is equal to the number of protons in the nucleus. It is represented by Z.
Question: 11
What is Natural radioactivity.
Answer: 11
11-25
In natural radioactivity a naturally unstable element spontaneously emit radiation to be stable.
Question: 12
What is genetic mutation.
Answer: 12
12-25
Radiation cause genetic mutation in both human and plants. some children are born with serious deformities due to genetic mutation.
Question: 13
What is Gamma radiations.
Answer: 13
13-25
the gamma rays can penetrate to a considerable thickness of concrete. It is due to their large speed and neutral nature.
Question: 14
Define alpha particle.
Answer: 14
14-25
Alpha particle has high mass due to this, its penetrating power is very short. It has large interacting and ionizing power. It is also the reason of its less penetrating power.
Question: 15
Define Tritium.
Answer: 15
15-25
Tritium contains one proton, two neutrons and one electron.
Question: 16
What is radioactive elements.
Answer: 16
16-25
the elements which emit radiations are called radioactive elements.
Question: 17
What do you mean by stable nucleus.
Answer: 17
17-25
The nucleus which don't emit radiations naturally are called stable nucleus.
Question: 18
what do you mean by unstable nucleus.
Answer: 18
18-25
the nucleus which emit radiations, all the time, and hence continuously change from one type of element to another are called unstable nucleus.
Question: 19
Write types of radiation .
Answer: 19
19-25
a. Alpha particles b. Beta particles c. Gamma particles.
Question: 20
Define cosmic radiation?
Answer: 20
20-25
The earth and all living thing on it receive radiation from outer space. This radiation is called comic radiations.
Question: 21
How half life can be calculated?
Answer: 21
21-25
Half life can be calculated by following formula.
Remaining atoms = original atoms x 1/2t
Question: 22
What is Beta particles.
Answer: 22
22-25
Beta radiation strongly interact with matter due to its charge and has a short range of penetrating as compared to gamma radiation.
Question: 23
What is nature of cosmic rays.
Answer: 23
23-25
i. Proton ii. Electron iii. Alpha particles iv. Some larger nuclei
Question: 24
Define Natural radioactivity.
Answer: 24
24-25
The spontaneous emission of radiation by unstable unclei is called natural radioactivity.
Question: 25
What do you mean by radioisotopes?
Answer: 25
25-25
Radioistope.the stable and non radioactive elements can also be changed into radioactive element by bombarding them with protons, neutrons or alpha particles, Such artificially produced radioactive element are called radioactive isotopes . or radio isotope