You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions biology 9th class chapter 7 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th biology
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
How is water taken in by plants for photosynthesis.
Answer: 1
1-147
Water, present in soil, is absorbed by roots and root hairs through osmosis. This water is eventually transported to leaves through eylem vessels.
Question: 2
Define bioenergetics.
Answer: 2
2-147
The study of energy relationships and energy transformations in living organisms is called bioenergetics.
Question: 3
Define Light reaction.
Answer: 3
3-147
During this phase light energy is captured and is used to make high energy molecules ATP AND NADPH these reactions take place on the thylakoid membranes of chloroplasts
Question: 4
What are pigments?
Answer: 4
4-147
Pigments are the substances that absorb visible light. Different pigments absorb light of different wavelengths.
Question: 5
Define ATP aand who discovered ATP.
Answer: 5
5-147
The major energy currency of all cells is a nucleotide called adenosine triphosphate ,ATP was discovered in 1929 by Karl Lohmann.
Question: 6
What is the importance of anaerobic respiration.
Answer: 6
6-147
i.Source of energy for anaerobic organisms. ii. Source of energy for aerobic organisms in short supply of O2 iii. Source of many product.
Question: 7
What is a nucleotide?
Answer: 7
7-147
A nucleotide is a large molecule formed joining ribose sugar + Phosphate nitrogenous base.
Question: 8
What is NAD?
Answer: 8
8-147
NAD is a coenzyme that takes electrons and hydrogen ions and is thus reduced to NADH. One form of this coenzyme also carries phosphate with it so is called NADP.
Question: 9
Who proposed ATP as main energy transfer molecule in the cells?
Answer: 9
9-147
the Nobel prize winner, Fritz Lipmann in 1941 proposed ATP as main energy transfer molecule.
Question: 10
What are the functions of these processes in organisms.
Answer: 10
10-147
These process ensure the maintenance, growth and reproduction of organisms.
Question: 11
What is redox reactions.
Answer: 11
11-147
The oxidation and reduction reactions always run simultaneously and are called redox reaction. Redox reactions are direct source of energy for all life processes. Redox reactions involve exchage of electrons between atoms.
Question: 12
Which type of bond is present between 'p' group of ATP.
Answer: 12
12-147
The covalent bond connecting two phosphates is a high energy bond and is indicated by tilde.
Question: 13
Who discovered Krebs cycele?
Answer: 13
13-147
A British biochemist, Sir Hans Krebs discovered this Krebs cycle.
Question: 14
Explain the electrons can be source of energy during oxidation and reduction reaction?
Answer: 14
14-147
Electrons as a source of energy release:Electron can be an energy source. it depend upon their location and arrangement in atoms.
Question: 15
Who discovered dark reactions?
Answer: 15
15-147
Dark reactions were discovered by Malvin and his colleagues at university of california.the series of dark reactios is called Calvin cycle.
Question: 16
What is Z-Scheme?
Answer: 16
16-147
The whole series of light reactions is called as Z-scheme due to its Z-shaped flow chart.
Question: 17
What is photolysis?
Answer: 17
17-147
light energy splits one molecules of water As a result oxygen is released it is known as photolysis of water .
Question: 18
How many stomata are present on a leaf?
Answer: 18
18-147
Stomata cover only 1-2% of the leaf surface but they allow much air to pass through them.
Question: 19
Define ATP?
Answer: 19
19-147
ATP was discoverd in 1929 by Kari lohmann, and was proposed to be the main energy-transfer molecule in the cell by the noble prize winner, fritz Lipmann in 1944
Question: 20
Define Photosynthesis?
Answer: 20
20-147
Photosynthesis is the manufacturing of glucose form carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyll,with oxygen as a by product.
Question: 21
Wrote the names of different types of respiration?
Answer: 21
21-147
There are two types of respiration i. Aerobic ii. Anaerobic
Question: 22
Whart are stomata?
Answer: 22
22-147
The tiny openings present in the epidermis of leaf through which gases enter or leave the cells are called stomata. It consists of two bean shaped cells called guard cells.
Question: 23
Name the compound produced during respiration ?
Answer: 23
23-147
Carbon dioxide, Water and energy is obtain during respiration.
Question: 24
Define aerobic respiration.
Answer: 24
24-147
The cellular respiration occurring in the presence of oxygen is called aerobic respiration.
Question: 25
Define two type of energy in living organisms?
Answer: 25
25-147
  1. Kinetic energy
  2. Potential energy
Question: 26
What are the main stages of aerobic respiration.
Answer: 26
26-147
Aerobic respiration is divided into three main stages. i. Glycolysis ii. Krebs cycle iii. Electron transport chain
Question: 27
What is meant by photosystem ?
Answer: 27
27-147
Photosynthetic pigments lie on thylakoid membrane of chloroplasts in cluster from called photosystem.
Question: 28
What is the role of light in photosynthesis ?
Answer: 28
28-147
Light energy excites the electron of chlorophyll which after forms ATP and are used in reduction of carbon dioxide in this way light energy is stored in the chemical bonds of glucose as chemical energy .
Question: 29
What are different phases of anaerobic respiration or fermentation?
Answer: 29
29-147
The first phase is like aerobic respiration, and two molecules of pyruvic acid are formed by one molecule of glucose.
Question: 30
Why oxidation-reduction reaction is called Redor ?
Answer: 30
30-147
  1. Exchange of electron between atoms take place during redox reaction
  2. Loss or removal of electron from an atom is called oxidation where as gain or addition of electron to an atom is called reduction.
ATP+H2O ADP+Pi+Energy (7.3Kcal / mol)
Question: 31
What is the most common fuel to get energy.
Answer: 31
31-147
The most common fuel used by the cell to get energy by cellular respiration is glucose.
Question: 32
Write down the three subunits of ATP ?
Answer: 32
32-147
  1. Adenine-a doubled-ringed nitrogenous base
  2. A ribose-a five carbon sugar
  3. three phosphate groups in a linear chain
Question: 33
What is epidermis.
Answer: 33
33-147
the single layer of cells on leaves is thin.it is called epidermis it is covered by cuticle.
Question: 34
What is meant by Anaerobes ?
Answer: 34
34-147
Anaerobes:Some organisms get their energy form Anaerobic respiration instead of availability of free oxygen such organisms are known as Anaerobes.
Question: 35
What is Krebs Cycle?
Answer: 35
35-147
In Krebs cycle, the pyruvic acid molecules are completely oxidized, along with the formation of ATP, NADH, and FADH,before entering in Krebs cycle,pyruvic acid is changed into a 2-carbon compound called acetyl-CoA.
Question: 36
Explain Bioenergetics ?
Answer: 36
36-147
Bioenergetics is the study of energy relationship and energy transformation in living organisms. Organisms obtain energy by metabolizing the food they eat or prepare.
Question: 37
What are FAD and NAD?
Answer: 37
37-147
FAD:Flavin adenine dinucleotide (FAD) is also a coenzyme like NAD. It gets 2 hydrogen and reduce FADH2
NAD:Nicotinamind adenine dinclcotide (NAD) is a coenzyme. it is an oxidizing agent it accepts electron and reduced from (NADH)
Question: 38
What is redox reaction ?
Answer: 38
38-147
Chemical reaction in which exchange of electron takes place is called redox reaction.
Question: 39
What is the role of chlorophyll in photosynthesis ?
Answer: 39
39-147
Sunlight is absorbed by chlorophyll. it is then converted into the chemical energy which drives the process of photosynthesis.
Question: 40
What is significance of Anaerobic respiration ?
Answer: 40
40-147
Anaerobic respiration is a source of energy for anaerobic organisms. Anaerobic respiration is a source of energy in aerobic organisms in case of deficiency of oxygen
Question: 41
Write the role of bioenergetics and ATP?
Answer: 41
41-147
Bioenergetics means energy conversions in the body of living organisms organisms obtain energy by metabolizing the food, they eat or prepare
Question: 42
What is meant by Z-Scheme ?
Answer: 42
42-147
Z-Scheme:All stages of light reaction due to itsZ-Shaped chart is calledZ-Scheme.
Question: 43
When and what is discovered by Karl Lohmann
Answer: 43
43-147
ATP was discovered in 1829 by Karl Lohmann and was proposed to be the main energy transfer molecule in cell by the Nobel prize winner Fritz Lipmann in 1941
Question: 44
How much energy is evolved from one mole of ATP ?
Answer: 44
44-147
7.3 Kilocalories or 7300 calories energy is evolved form one mole of ATP.
Question: 45
Why it is said that all life depends on photosynthesis ?
Answer: 45
45-147
Photosynthesis is the manufacturing of glucose with oxygen as a by-product from carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyll.
Question: 46
What is Abbreviation of ATP?
Answer: 46
46-147
ATP is the abbreviation in 1829 by "Kari Lohmann" and was proposed to be the main energy-transfer molecule in cell by the novel prize winner, fritz Lipmann in 1941.
Question: 47
What is oxidation and reduction ?
Answer: 47
47-147
Oxidation:The loss of electrons is called oxidation
Reduction:The gain of electron is called reduction
Question: 48
Why and when Calvin was awarded noble prize ?
Answer: 48
48-147
In 1961 Melvin Calvin was awarded by noble prize for his work on details of dark reaction which is also known as Calvin cycle.
Question: 49
Write the name of main stage of Aerobic respiration?
Answer: 49
49-147
  1. Glycolysis
  2. Krebs Cycle
  3. Electron transport chain.
Question: 50
Define Dark reaction ?
Answer: 50
50-147
  1. Dark reaction is the second step of photosynthesis in which glucose is synthesized by the reduction of carbon dioxide
  2. In this process energy from high energy molecules is used
  3. Dark reaction takes place in stroma of chloroplast
Question: 51
Define Anaerobic respiration ?
Answer: 51
51-147
Anaerobic respiration:The incomplete oxidation glucose in the absence of oxygen is called anaerobic respiration.
Question: 52
What is meant by electron transport chain ?
Answer: 52
52-147
Electron transport chain is the final step of cellular respiration it is the transfer of electron on an electron transport chain in this step, NADH FADH2 release electron and hydrogen iron.
Question: 53
What is abrivation of FDA ?
Answer: 53
53-147
Flavin adenine dinucleotide is also a coenzyme like NDA+. it get 2 hydrogen and reduce in to FADH2
Question: 54
Write two important conditions for photosynthesis
Answer: 54
54-147
Some important conditions on photosynthesis are given below
Accurate amount of water
Chlorphyii and suitable intensity of light
CO is also necessary for this process as
Plants made their food glucose by the reduction of it
Question: 55
Define cellular respiration ?
Answer: 55
55-147
Organisms utilize oxygen for the break down of C-H bonds present in the food in their cells, this breakdown yields energy which is transformed into ATP.
Question: 56
Which product are produce during photosynthesis?
Answer: 56
56-147
Glucose, oxygen and water molecules are produced during photosynthesis.
Question: 57
Write the name of four limiting factor for photosynthesis ?
Answer: 57
57-147
  1. Intensity of light
  2. Temperature
  3. Carbon dioxide
  4. Availability of water
Question: 58
What are Accessory ?
Answer: 58
58-147
Chlorophyll a is the main photosynthetic pigment. Others are called accessory pigments.
Question: 59
Write two importance conditions for photosynthesis ?
Answer: 59
59-147
  1. Accurate amount of water.
  2. chlorophyll and suitable intensity of light
Question: 60
What is meant by bioenergetics
Answer: 60
60-147
Bioenergetics is the study of energy relationship and energy transformations in living organisms Organism obtain energy by metabolizing the food they eat or prepare Food contains potential energy in its bonds When these bonds are broken down a large amount of Kinetic energy is usually released Some of this energy is stored in the form of potential energy in the bonds of ATP molecules while the roast escapes as heat The potential energy stored to carry out life activities
Question: 61
Define light reaction ?
Answer: 61
61-147
Light energy is captured and used to make high-energy molecules these reaction are known as light reaction.
Question: 62
Define Respiration and Cellular Respiration ?
Answer: 62
62-147
Respiration:Exchange of gases between organisms and environment is called respiration.
Cell Respiration:Cellular Respiration is the break down of glucose in the cell of living organisms to produce energy.
Question: 63
What is Kreb Cycle ?
Answer: 63
63-147
In kreb cycle the pyruvic acid molecule are completely oxidized along with the formation of ATP,NADH and FADH before entering in kerbs cycle pyruvic acid is change in to a-2 carbon compound acetyl CoA.
Question: 64
What are Accessory Pigments
Answer: 64
64-147
ChlorophyII is main photosynthetic pigment Others are called accessory pigments and include chlorophyIIB and carotenoids
Question: 65
What is the energy budget of respiration ?
Answer: 65
65-147
The NADH produce 3 ATP in electron transport chain. The NADH generated in glycolysis gives 2 ATP because 1 ATP is spent to transport it across the mitochondrial membrane.
Question: 66
Define effect of light ?
Answer: 66
66-147
The rate of photosynthesis varies with light intensity. it decreased as light intensity decreased and increases as intensity increases
Question: 67
Define Glycolysis ?
Answer: 67
67-147
Glycolysis occur in cytoplasm and oxygen is not involed in this stage. that is why it occur in both type of respiration aerabic and anearobic.
Question: 68
What is pigments ?
Answer: 68
68-147
Pigments are the substance that observed visible light different pigment absorb light of different wavelengths.
Question: 69
What and when Calvin was awarded Nobel prize
Answer: 69
69-147
in 1961 Melvin Calvin was awarded by Nobel prize for his work on details of dark reaction which is also known as Calvin cycle
Question: 70
Define Alcoholic fermentation ?
Answer: 70
70-147
Alcoholic fermentation:It is occur in bacteria and yeast, e.t.c .In this type of anaerobic respiration, pyruvic acid is further broken down in to alcohol and carbon dioxide
Question: 71
Write down the three subunits of ATP
Answer: 71
71-147
Adenine double ringed nitrogenous base
A ribose five carbon sugar
Three phosphate groups in a linear chain
Question: 72
Write the name of pigments used in photosynthesis ?
Answer: 72
72-147
  1. chlorophyll a
  2. chlorophyll b
  3. carotenoids
Question: 73
Write the role of Bioenergetics and ATP
Answer: 73
73-147
Bioenergetics means energy conversions in the body of living organisms Organisms obtain energy by metabolizing the food, they eat or prepare Food contains potential energy in its bonds When these bonds are broken down a large amount of Kinetic energy is stored in the form of potential energy the bonds of ATP molecules while the rest escapes as heat The potential energy stored in ATP is transformed into kinetic energy to carry out life activities
Question: 74
Describe the lactic acid fermentation ?
Answer: 74
74-147
It occur in skeletal muscles of human and other animals during extreme physical activities this is also happens in the bacteria present in milk.
Question: 75
Define Anaerobic respiration
Answer: 75
75-147
The incomplete oxidation of glucose in the absence of oxygen is called anaerobic respiration
Question: 76
What is the effect of carbon dioxide concentration on photosynthesis?
Answer: 76
76-147
A carbon dioxide concentration rises, the rate of photosynthesis goes on increases until limited by other factor. Increases in carbon dioxide concentration beyond a certain level cause the closure of stomach and it decreases the rate of photosynthesis
Question: 77
How much energy is evolved from one Mole of ATP
Answer: 77
77-147
7.3 Kilocalories or 7300 Calories energy is evolved from one mole of ATP
Question: 78
Why oxidation reduction reaction is called Redox Reaction
Answer: 78
78-147
Exchange of electrons between atoms takes place during Redox Reactions
Loss or removal of electron from an atom is called Oxidation where as gain or addition of electron to an atom is called Reduction
Question: 79
Write two uses of fermentation in yeast ?
Answer: 79
79-147
  1. Beverages industries
  2. Bakery industry
Question: 80
Describe the effect of light intensity on photosynthesis
Answer: 80
80-147
The factos that effects on photosynthesis called limiting factos for photosynthesis
Effect of light: The rate of photosynthesis varies with and increases as intensity increases However at much higher light intensity the rate of photosynthesis becomes constant
Question: 81
Define Fermentation ?
Answer: 81
81-147
Breakdown of glucose in the absence of oxygen is called Fermentation or anaerobic respiration.
Question: 82
Why it is said that all life depend on photosynthesis
Answer: 82
82-147
Photosynthesis is the manufacturing of glucose with oxygen as a by product from carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyii
Question: 83
Write two type of fermentation ?
Answer: 83
83-147
  1. Alcoholic fermentation
  2. Lactic acid fermentation.
Question: 84
Name the final products of aerobic and anaerobic respiration ?
Answer: 84
84-147
Aerobic respiration:Lactic acid or Ethyle Alcohol or carbon dioxide bioproduct of anoevobic respiraionFinal product:Carbon dioxide and water are biproduct aerobic respiraion
Question: 85
What is abrogation of FAD
Answer: 85
85-147
Flaming adenine dinucleotide FAD is also a coenzyme like It gets hydrogen and reduces into FADH
Question: 86
Explain that electrons can be source of energy during oxidation reduction reactions
Answer: 86
86-147
Electrons as a Source of energy release: Electrons can be an energy source It depends upon their location and arrangement in atoms
Question: 87
Which products are produced during photosynthesis
Answer: 87
87-147
Glucose oxygen and water molecules are produced during photosynthesis
Question: 88
How is Soya Sauce made ?
Answer: 88
88-147
Soya Sauce is made by fermentation of Soya plant wit the help of fungus named Aspergillus.
Question: 89
What is the energy budget of Respiration
Answer: 89
89-147
Each NADH produces 3 ATP in electron transport chain The NADH generated in glycolysis gives 2 ATP because 1 ATP is spent transport it across the mitochondrial membrane Each FADH produces 2 ATP
Question: 90
Write accessory pigments for photosynthesis
Answer: 90
90-147
Pigment are the substance that absorb visible, Different pigments absorb light of different wavelengths.
Question: 91
What is redox reaction
Answer: 91
91-147
Chemical reactions in which exchange of electrons takes lace is called redox reaction It is a combination of two reactions i.e Oxidation reaction and reduction reactions Chemical reactions in living organism are almost redox reactioins
Question: 92
What is Abbreviation of ATP
Answer: 92
92-147
ATP is the abbreviation of Adenosine Triphosphate It is major energy currency of cells
Question: 93
What is photolysis of water
Answer: 93
93-147
Light energy splits one molecule of water As a result oxygen is released It is known as photolysis of water Hydrogen produced during this process gives electrons to chlorophyll and becomes on itself
Question: 94
Difference between photosynthesis and respiration
Answer: 94
94-147
Characteristic Photosyothesis Respiration
1- Metabolisim Anabolism Catabolism
2-Organisms some bacteria All
cable of all algae Organisms
all plants
3-site of Choroplasts in cytoplasm
occurrence and
Mitochoriria
Question: 95
Define Fermentation Name its two types
Answer: 95
95-147
Fermentation: Breakdown of glucose in the absence of oxygen is called fermentation or anaerobic respiration It yields very less energy
Question: 96
Write names of four limiting factors for photosynthesis
Answer: 96
96-147
  1. Intensity of Light
  2. Temperature
  3. Carbon Dioxide
  4. Availability
Question: 97
What is cellular respiration?
Answer: 97
97-147
The cellular energy weldingprocess is called cellularrespiration
Question: 98
Define two types of energy in living organisms
Answer: 98
98-147
In living organisms energy exists in two forms
In living organisms energy exist in two forms
Kinetic energy Potential energy
Kinetic energy is actively involved in doing work and potential energy is stored for future use Potential energy is stored in chemical bonds and is released as kinetic energy when these bond break
Question: 99
Define oxidation and reduction
Answer: 99
99-147
Oxidation: The loss of electrons is called oxidation
Reduction: The gain of electrons is called reduction
Question: 100
What is the effect of CO2concentration on photosynthesis
Answer: 100
100-147
As carbon dioxide concentration rises the rate of photosynthesis goes on increasing until limited by other factors Increase in carbon dioxide concentration beyond a certain level causes the colure of stomata and it decreases the rate of photosynthesis
Question: 101
Who discovered the ATP molecule
Answer: 101
101-147
Discovery of ATP ATP was discovered in 1929 by Karl Lohmann, and was proposed to be the main energy transfer molecule in the cell y the Nobel Prize winner Fritz Lipmann in 1941
Question: 102
What is Limiting Factor
Answer: 102
102-147
Any environmental factor the absence or deficiency of which can decrease the rate of a metabolic reaction is called limiting factor for that reaction Many factors like light intensity temperature concentration of carbon dioxide and availability of water act as limiting factors for photosynthesis All life depends on hotosynthesis
Question: 103
Define Dark Reaction
Answer: 103
103-147
Dark Reaction: Dark Reaction is the second step of photosynthesis in carbon dioxide
In this process energy from high energy molecules ATP direct sunlight is used in these reactions that why these are called Dark Reactions Dark Reaction takes place in stroma ofchloroplast
Question: 104
Define Light Reaction
Answer: 104
104-147
Photosynthesis occurs in two phase light energy is captured and is used to make high energy molecules ATP These reactions take place on the thylakoid membrane of chloroplasts and known as light reactions Due to its shape it is called as Z scheme
Question: 105
What is meant by photosystem
Answer: 105
105-147
Photosynthetic pigments lie on thylakoid membranes of chloroplasts in cluster form called photosystem
Question: 106
Why it is incorrect to say that energy relationship steop of respiration is electron transport chain
Answer: 106
106-147
Energy is released in and Krebs cycles in the form of NADH and FADH Electron transport chain transforms the energy present in these compounds to ATP So it is incorrect to say that energy relationship step of respiration is electron transport chain
Question: 107
Names the final products of Aerobic and Anaerobic Respiration
Answer: 107
107-147
Anaerobic Respiration: Lactic acid or Ethyl Alcohol or carbon dioxide are biproducts of anaerobic respiration
Question: 108
What is meant by Z Scheme
Answer: 108
108-147
Z-scheme: All stages of light reaction due to its Z-shaped chart is called Z-Scheme
Question: 109
What is the difference between light and dark reaction
Answer: 109
109-147
Light energy is captured and used to make high energy molecules These reactions are known as light reactions which take place on the thylakoid membranes of chloroplasts
Question: 110
Describe Lactic Acid fermentation
Answer: 110
110-147
It occurs in skeletal muscles of humans and others animals during extremes physical activities This also happens in the bacteria present in milk In this type of anaerobic respiration, each pyruvic acid molecule is converted into lactic acid
Question: 111
What is photosynthesis
Answer: 111
111-147
Photosynthesis: Photosynthesis is the manufacturing of glucose from carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyll with oxygen as a by product
Question: 112
Difference between aerobic and anaerobicrespiration
Answer: 112
112-147
Properties Aerobic Anaerobic
1-presence ofoxygen, yes no
2-Number of ATP 36 2
asnet profit
3-final product Sycolysis in in
Siteof in cytoplasm and cytoplasm
occurance krebscycle and
electrontransport chain
Question: 113
NADPH Stand for what

Answer: 113
113-147
Nicotinamide adenine dinucleotidephosphate
Question: 114
What is difference between aerobic and anaerobic respiration
Answer: 114
114-147
Aerobic respiration is complete oxidation of glucose in the presence of oxygen is called aerobic respiration
Question: 115
Name the compounds produced during respiration
Answer: 115
115-147
Carbon dioxide water and energy is obtained during respiration
Question: 116
What are dark reaction?
Answer: 116
116-147
The summary of the event of dark reaction also known as calvin cycle is as follow.
The 3 carbon compound are reduced to 3 carbon carbohydrates by using ATP and hydrogen from NADPH. The carbon carbohydrates are used to manufacture glucose.
Question: 117
What are Pigments
Answer: 117
117-147
Pigments are the substances that absorb visible light Different pigments absorb ligt of different wavelength Imprtant photosynthetic pigments are following
  1. chlorophyii
  2. chlorophyii b
  3. carotenoids
Question: 118
Define Cellular Respiration
Answer: 118
118-147
Organisms utilize oxxygen for the breakdown of C-H bonds present in the food in their calls This breakdown yields energy which is transformed into ATP During this process the C-H bonds are broken by oxidation reduction reaction and so carbon dioxide and water are also produced The cellular energy-yielding process is called cellular reparation
Question: 119
What is meant by Anaerobes
Answer: 119
119-147
Anaerobes; Some organisms get their energy from anaerobic respiration instead of availability of free oxygen such organisms are known as anaerobes
Question: 120
Define Aerobic Respiration
Answer: 120
120-147
Aerobic respiration: Aerobic respiration is complete oxidation of glucose in the presence of oxygen
Question: 121
Define Respiration and cellular Respiration
Answer: 121
121-147
Respiration Exchange of gases between organism and environment is called respiration
Question: 122
What is the Role of Light in Photosynthesis
Answer: 122
122-147
Role of Light in Photosynthesis Light energy excites the electrons of chlorophyte which after form ATP and are used in reduction of carbon dioxide In this waylight energy is stored in the chemical bonds of glucose as chemical energy
Question: 123
Where light reaction take place?
Answer: 123
123-147
The summery of the event of light reaction is as follows
Electrons are passed to electron transport chain to produce ATp.
The electrons of chlorophyllafter the production of ATP and the hydrogen ions of water are used for the reduction of NADP intoNADPH
Question: 124
Differentiate between Alcoholic fermentation and Lactic acid fermentation
Answer: 124
124-147
Alcoholic Fermentation:
  1. it occurs in bacteria yeast etc
  2. In this process pyruvic acid is furth3er broken down into alcohol and Co2
Question: 125
Difference between photosynthesis
Answer: 125
125-147
Difference between photosynthesis and respiration

Question: 126
What was the discovering of Malvin Calvin ?
Answer: 126
126-147
Calvin was awarded the Nobel prize in 1961 for his work on the detail of photosynthesis.
Question: 127
What is Significance of Anaerobic Respiration
Answer: 127
127-147
Anaerobic respiration is a source of energy for anaerobic organisms Anaerobic respiration is a source of energy in aerobic organisms in case of deficiency of oxygen Anaerobic respiration is a source of many products e.g Ethyl Alcohol cheese etc
Question: 128
How is Soya Sauce made
Answer: 128
128-147
Soya Sauce is made by fermentation of Soya plant with the help of a fungus named Aspergillus
Question: 129
What is glycolysis
Answer: 129
129-147
Glycolysis occurs in cytoplasm and oxygen is not involved in this stage That is why it occurs in both types of respiration i.e aerobic and anaerobic In glycolysis glucose molecule is broken into two molecules of pyruvic acid 3C
Question: 130
Different limiting factors?
Answer: 130
130-147
An environmental factor the absence or deficiency of which can decreases the rate of a metabolicreaction is called limitingfactor for that reaction. Many factor that like intensity, Temperature concentration of carbon dioxide.
Question: 131
Write names of main stages of Aerobic respiration
Answer: 131
131-147
Stages of Aerobic Respiration
stages of aerobic respiration
Glycolysis
Krebs Cycle
Electron Transport Chain
Question: 132
Define alcoholic fermentation with equation
Answer: 132
132-147
Alcoholic Fermentation: It occurs in bacteria and yeast etc In this type of anaerobic respiration pyruvic acid is further broken down into alcohol and carbon dioxide
Question: 133
Define redoxreaction ?
Answer: 133
133-147
Redox reaction involve exhangeof electrons between atoms loss of electrons is called redution
Question: 134
What is meant by Electron Transport Chain
Answer: 134
134-147
Electron transport chain is the final step of cellular respiration It is the transfer of elctron on an electron transport chain In this step NADH and FADH release electron and hydrogen ions, These electrons are taken up by a series of electron carriers When electrons move through the series of electron carriers they loose energy which is used to synthesize ATP At the end of chain electrons and hydrogen ions combine with molecular oxygen and form water
Question: 135
What are Glycolysis?
Answer: 135
135-147
Glycolysis occur in cytoplasm and oxygen is not involved in this stage. That is why . It occur in bath types of respiration aerobic and anaerobic. In glycolysis glucose, molecule is broken into two molecule and pyruvic acid 3c
Question: 136
Define Z scheme?
Answer: 136
136-147
The whole series of light reaction is called Z-scheme due to its z-shaped flow chant.
Question: 137
Define lactic acid fermentation.
Answer: 137
137-147
It occur in skeleton muscle of human and other animals during extreme physical activities. This also happen in the bacteria present in milk.
Question: 138
What is ATP? Name the subunit of ATP molecular?
Answer: 138
138-147
A- The major energy currency of all cells is a nucleotide called adenosinetriphosphateATP. Each type ATP moleculehas three subunits
1- adenine a double ringed nitrogenous base
2- a ribose a five carbon sugar
3- Three phosphate group in a linear chain.
Question: 139
What is alcoholic fermentation?
Answer: 139
139-147
It occurs in bacteria, yeasts etc.In this type of anaerobic respiration, pyruvicacid id further broken down into alcohol
(C2H%OH) and Co2
Pyruvicacid ____> Ethyl alcohol
Question: 140
What is Kreb Cycle
Answer: 140
140-147
In krebs cycle the pyruvic acid molecules are completely oxidized along with the formation of ATP, NADH and FADH Before entering inkers cycle pyruvic acid is changed into carbon compound called acetyl Coal
Question: 141
Why it is said all life depends on photosynthesis
Answer: 141
141-147
The process by which utilizes sunlight to make food and oxygen from carbon dioxide life depend on photosynthesis
Question: 142
Write down the commercialuses of fermentation
Answer: 142
142-147
The fermentationabilities of fungi and bacteria for the benefit of mainkind the fermenting powers of bacteria areused for making cheese and yogurt Fermentation is yeasts isused in brewing and baking industries.
Question: 143
Define krebscycle.
Answer: 143
143-147
In Krebs cycle the pyrunic acid molecule are completely oxidizedalong with the formation of ATP,NADH and FADH, Before entering in krebscycle
Question: 144
What is epidermis?
Answer: 144
144-147
Epidermis is the outermost layer of our skin. Its main purpose is protection. The epidermis is made of our layer.
Question: 145
What is pyruvic acid?
Answer: 145
145-147
Pyruvic acid are completely oxidized to co2 and water and all energy is released. The overall reaction is as follows.
C6H12O6 + 6O2 ______6CO2 + 6H2O + Energy.
Question: 146
Define light-dependent reaction
Answer: 146
146-147
Light energy is captured and is used to make high- energy molecule. These reaction which are known as light reaction.
Question: 147
Define electron transport chain?
Answer: 147
147-147
Electron transport chain is the final step of cellular respiration. It is the transfer of electron on an electron transport chain.