You must sign in Login/Signup

New student? Register here

An important facility for 9th class students preparing for short questions biology 9th class chapter 9 of BISE. Get hundreds of questions to prepare and get better marks in 9th biology
Generic placeholder image

0

Our database contains a total of 0 questions for biology Short Questions. You’ll prepare using this huge databank.

Question: 1
Which respiratory gases present in plama?
Answer: 1
1-223
It contains respiration gases like CO2 and O2
Question: 2
Write the names of any two plasma proteins
Answer: 2
2-223
plasma Proteins
  1. Albumins
  2. Fibrinogen
  3. Antibodies
A protean in the blood plasma that is essential for the coagulation of blood is called fibrinogen
Question: 3
What is Rh blood system?
Answer: 3
3-223
It is discovered by Karl Landsteiner in this system, there are two blood group i.e. Rh-positive and Rh-negative. These blood groups are distinct from each other on the basis of antigens called Rh.Factors.
Question: 4
Define serum
Answer: 4
4-223
Blood plasma without fibroses protein is called serum
Question: 5
For what purpose xylem cells are responsible?
Answer: 5
5-223
Xylem tissue is responsible for the transport of water and dissolved substance from roots to aerial parts
Question: 6
What is meant by blood plasma
Answer: 6
6-223
Plasma is primarily water in which proteins salts metabolites and wastes are dissolved Water constitutes metabolites and wastes are dissolved Water constitutes about of plasma and are dissolved substance Salts make up of plasma by weight
Question: 7
What is stomatal transpiration.
Answer: 7
7-223
The transpiration occurs through stomata and is called stomatal transpiration.
Question: 8
Write the function of Neutrophils and Basophils
Answer: 8
8-223
  1. Neutrophils splits particles by phagocytosis
  2. Basophils prevent blood clotting
Question: 9
Patients bleed from the nose gums and under the skin in dengue fever
Answer: 9
9-223
In dengue fever there is a sharp decrease in the number of platelets in bold Platelets are responsible for blood clotting Because of this patients bleed from the nose gums and under the skin
The causal organism of Dengue Fever is a mosquito called Aided Egypt
Question: 10
How is plasma separate from blood?
Answer: 10
10-223
Blood is taken from an artery and an anticoagulant is mixed in it. After about 5 minutes, plasma separates from blood cells, which settle down.
Question: 11
You see the pus in the infection of skin
Answer: 11
11-223
During killing germs necrophages and neutrophils also die These dead cells accumulate and make the white substance called pus seen at infection sites
Question: 12
What is anticoagulant?
Answer: 12
12-223
Anticoagulant is chemical that inhibits blood clotting.
Question: 13
Which thing can change the pH of the blood
Answer: 13
13-223
Change in concentration of any salt can change the pH of the blood.
Question: 14
What is albumin?
Answer: 14
14-223
It maintains the water balance of blood.
Question: 15
Write two damages of dengue fever
Answer: 15
15-223
In dengue fever there is a sharp decrease in the number of platelets in bold Platelets are responsible for blood clotting Because of this patients bleed from the nose gums and under the skin
The causal organism of Dengue Fever is a mosquito called Aided Egypt
Question: 16
What is plasma.
Answer: 16
16-223
Plasma is primary water in which salts. metabolites, protein and wastes are dissolved.
Question: 17
How is plasma separated from blood
Answer: 17
17-223
Blood is taken from any artery and an and coagulant chemical that inhibits blood clotting is mixed in it After about inures plasma separates from blood cells which settle down
Question: 18
What is Thalassemia and is its treatment
Answer: 18
18-223
It is a genetic problem due to mutations in the gene of hemoglobin The mutations results in the production of defective hemoglobin and the patient cannot transport oxygen properly The blood of these patients is to be replace regularly with normal blood It can cured by bone marrow transplant but it does not give cure rate
Question: 19
Write the structure of red blood cells
Answer: 19
19-223
Structure of Red blood cells
RBC are biconcave and have an elastic cell membrane
They do not have nucleus to make room for more oxygen
They contain hemoglobin
Question: 20
What are red Blood Cells Write down their number in human beings
Answer: 20
20-223
These are the most numerous of blood cells A cubic millimeter of blood contains 5 to 5.5 million of RBC in males, and 4 to 4.5 million in females
Question: 21
What is mean by hypertension ?
Answer: 21
21-223
A condition in which blood pressure is higher than normal is called hypertension. Normal B.P is 120/180 mm/Hg
Question: 22
What is Leukemia?
Answer: 22
22-223
Leukaemia is the production of great number of immature and abnormal white blood cells. Causes: This is caused by a cancerous mutation in bone marrow or lymph tissue cells. Treatment; It is a very serious disorder and patient need to change blood regularly with normal blood,got from donors.It can be cured by bone marrow transplant . It is effective in mos most cases,but very expensive treatment.
Question: 23
Write the functions of white blood cells and platelets
Answer: 23
23-223
Faction of white blood cells: WBCs function as the main agents in body's defense system destroy small particles engulfing of small particles to produce antibodies and the release of anticoagulants
Question: 24
Describe role of Fibrinogen and Albumin Blood
Answer: 24
24-223
Fibrinogen is blood clotting protein and Album helps in maintaining water balance in blood
Question: 25
Explain Thalassemia
Answer: 25
25-223
It is a genetic problem due to mutations in the gene of hemoglobin The mutations results in the production of defective hemoglobin and the patient cannot transport oxygen properly The blood of these patients is to be replace regularly with normal blood It can cured by bone marrow transplant but it does not give cure rate
Question: 26
What is Rh blood group system and who discovered it
Answer: 26
26-223
In this system there are two blood groups i.e Rh positive and Rh-negative which are distinct from each other on the basis of antigens called Rh factors present on the surface of Red Blood Cells RBCs In 1930 Karl Landsteiner discovered the Rh blood group system
Question: 27
What is transport?
Answer: 27
27-223
Transport means movement of material from one region to the other in the organisms.
Question: 28
Which are two major types of white blood cells
Answer: 28
28-223
Two major types of white blood cells
Granulocytes. Agranulocytes
Question: 29
Which persons are Universal Donors and Universal Recipients
Answer: 29
29-223
Universal Donors: O blood group individuals are called universal donors because they can donate blood to the recipients of any other blood group
Question: 30
What is the percentage of blood in human body.
Answer: 30
30-223
In a healthy person , plasma constitutes about 55% by volume of the blood and cells or cell-like bodie about 45% of the blood
Question: 31
What is meant by Granulocytes
Answer: 31
31-223
One type of white blood cells are Granulocytes Granulocytes have granular cytoplasm
Question: 32
What is difference between cohesion and adhesion.
Answer: 32
32-223
Cohesion: Water molecules cohere to each other
Question: 33
How much whit blood cells are present in the body and what are their functioin
Answer: 33
33-223
Functions of white blood cells: White blood ells are important part of immune system and kill germs
Type of white blood cell monocytes produce macrophages which engulf germs
Type of WBC is Lymphocytes, B and T lymphocytes produce antibodies and kill germs
Question: 34
Define platelets.
Answer: 34
34-223
Platelets are the part of blood.They are not cells but are fragments of large cells of bone marrow, called megakaryocyte,.they do not have any nucleus and any pigment.
Question: 35
Which blood cells decrease in numbers during Dengue Fever
Answer: 35
35-223
In dengue fever there is a sharp decrease in the number of platelets in bold Platelets are responsible for blood clotting Because of this patients bleed from the nose gums and under the skin
The causal organism of Dengue Fever is a mosquito called Aided Egypt
Question: 36
Write the symptoms of Dengue Fever
Answer: 36
36-223
Symptoms of Dengue Fever
  1. High Fever
  2. Pain behind Eyes
  3. Spots on the skin
  4. Bleeding due to deficiency of platelets
  5. Severe headache
  6. Pain in muscles and joinits
Question: 37
Who is the causal organism of Dengue Fever
Answer: 37
37-223
The causal organism of Dengue Fever is a mosquito called Aides Egypt
Question: 38
What is the function of pericardial fluid
Answer: 38
38-223
Heart is enclosed in sac known as pericardium There is a fluid know as pericardial fluid between pericardium and heart walls It reduces friction between pericardium and heart during heart contractions
Question: 39
What is meant by Blood Group System
Answer: 39
39-223
Blood group systems is a classification of blood based on the presence or absence of antigens on the surface of red blood cells
Question: 40
Write preventive measures for dengue Fever
Answer: 40
40-223
As there is still no vaccinate or treatment for dengue fever so the only way to control the transmission of virus Aides grows at following place
  1. water storing wares
  2. Waste plastic wares
  3. used tyres
  4. Other things in which rain water can be stored We can control mosquitoes by disposing waste materials properly and improving water storing tools
Question: 41
Name the mosquitoes which spreads dengue and what happens to blood platelets during Dengue Fever
Answer: 41
41-223
The causal organism of Dengue Fever is a mosquito called Aides Egypt. In dengue fever there is a sharp decrease in the number of platelets in blood Platelets are responsible for blood clotting Because of this patients bleed from the nose gums and under the skin
Question: 42
What is heart beat
Answer: 42
42-223
The relaxation of heart chambers fills them with blood and contraction of chambers propels blood out of them The alternating relaxations and contractions make up the cardiac cycle and one complete cardiac cycle makes one heartbeat
Question: 43
Write down the physical appearance or characteristics of Dengas Fevers Mosquito
Answer: 43
43-223
Physical characteristics of Dengue Fever's mosquito
  1. Aides aegypti is medium sized black colored mosquito
  2. It have while stripes on its legs
Question: 44
What is pulse
Answer: 44
44-223
Heart rate can be measured by feeling the pulse Pulse is the rhythmic expansion and contraction of an artery as blood forced thought it by the regular contraction of heart
Question: 45
Why blood group O is called universal donors
Answer: 45
45-223
blood group O is called universal donor as it does not contain any antigen It can be given to A,B, AB and O as well
Question: 46
Write the characteristics of cardiac muscles.
Answer: 46
46-223
The muscles present in heart walls are called cardiac muscles. Cardiac muscles are involuntary is action are composed of branched striated cells, each with a single nucleus
Question: 47
What is the relation between Heart beat and pulse rate
Answer: 47
47-223
Heart beat rate can be measured in times of feeling of plus Heart beat rate and pulse rate in a healthy person is 70 per min in case of rest and routine activities
Heart beat rate and pulse rate is variable with body activity and stress condition
Question: 48
Define blood transfusion.
Answer: 48
48-223
Blood transfusion is the process of transferring blood based products from one person into the circulatory system of another.
Question: 49
What is meant by atherosclerosis
Answer: 49
49-223
Atherosclerosis is commonly called as Narrowing of arteries It is a chronic disease in which fatty material cholesterol or Fibrin deposit on arteries When this condition becomes severe it becomes difficult to open and contract arteries further to flow the blood Deposition of Cholesterol is the major cause of Atherosclerosis
Question: 50
Why AB blood group individuals are called universal recipients
Answer: 50
50-223
AB blood group individuals are called universal recipient as it contains both antigen A,b therefore antibodies against A&B both are absent That's why patient with B blood group can receive blood from any one
Question: 51
Write the effect of Dengue fever on platelets.
Answer: 51
51-223
Platelets are destroyed .Their number reduces patient bleeds from the nose, gums and under the skin.
Question: 52
What is Leukemia
Answer: 52
52-223
Leukemia is the production of great number of immature and abnormal white blood cells This is caused by a cancerous mutation change in gene in bone marrow or lymph tissue cells The mutation results in uncontrolled production of defective white blood cells leukocytes
Question: 53
What is a cardiac cycle?
Answer: 53
53-223
The alternating relaxations contractions make the cardiac cycle and one complete cardiac cycle makes one heart beat. It has three phases. i. cardiac systole ii. Atrial systole iii. Ventricular systole.
Question: 54
Differentiate between Arteries and Capillaries
Answer: 54
54-223
Arteries: Arteries are blood vessels that carry blood away from heart Valves are not present in the walls of arteries
Question: 55
Define Heart.
Answer: 55
55-223
The heart is a muscular organ responsible for pumping blood through the blood vessels by repeated contractions. It is an important organ of circulatory system.
Question: 56
When and who discovered ABO blood group system
Answer: 56
56-223
ABO blood group system was discovered by an Austrian scientist Karl Landsteiner in 1900
Question: 57
What is the mass and size of heart in normal adults
Answer: 57
57-223
In normal adults the mass of heart is 250-350 and the size is equal to a clenched fist
Question: 58
Which are two major veins?
Answer: 58
58-223
Two major veins are superior vena cave and inferior vena cava
Question: 59
What is vascular sugary
Answer: 59
59-223
Vascular surgery is a field in surgery in which diseases of arteries and veins like are managed by surgical methods A vascular surgeon treats the diseases of all parts of blood circulatory system except that of heart and brain
Question: 60
Define Capillaries.
Answer: 60
60-223
Capillaries are the smallest blood vessels present in tissues.These are the vessels through which exchange of materials between blood and tissue fluid is carried out through capillaries.
Question: 61
Write the names of different chambers of human heart
Answer: 61
61-223
Introduction: Heart is a muscular organ responsible for pumping blod through blood vessels by repeated contractions The bulk of the walls of heart chambers is made of cardiac muscles
Question: 62
Write two achievements of William Harvey
Answer: 62
62-223
Many scientists worked for discovering the facts about the circulation of blood in human body Two important scientists who revealed much knowledge of blood circulatory system were Ibn-e-Nafees and William Harvey The two achievements of William Harvey are given below
  1. He discovered pumping action of heart
  2. He also discovered the pathway of blood in major arteries and veins
Question: 63
Define antigen.
Answer: 63
63-223
An antigen is a molecule that can stimulate an immune response located on the surface of RBC.
Question: 64
Define Xlem tissue ?
Answer: 64
64-223
Xylem tissue is responsible for the transport of water and dissolved substances from roots to the aerial parts
Question: 65
How does human heart work as a double pump
Answer: 65
65-223
Human heart works as a double pump It receives deoxygenated with less oxygen blood from body and pumps it to lungs At the same time it received oxygenated with more oxygen blood from lungs and pumps it to all body
Question: 66
How does stomata open?
Answer: 66
66-223
When guard cells get water and become turgid, their shapes are like two beans and the stoma between them opens.
Question: 67
What is meant by Arteriosclerosis
Answer: 67
67-223
Arteriosclerosis is a general term describing any hardening of arteries It occurs when calcium is deposited in the walls of arteries It can happen when atherosclerosis is severe
Question: 68
Write role and names of two scientists who work on Blood circulatory system.
Answer: 68
68-223
Too important scientists Ibn-e-Nafees and William Harvey. the were honored by the first scientist who described the pathway of blood.
Question: 69
Differentiate between Bicuspid and Tricuspid valve
Answer: 69
69-223
Bicuspid Valve: Valve with two flaps, present between the opening of left atrium and left ventricle is called Bicuspid Valve It prevents blood from back flow
Tricuspid Valve: Valve present between the right atrium and right ventricle is called Tricuspid valve
Question: 70
Define pulse.
Answer: 70
70-223
Pulse is the rhythmic expansion and contraction of an artery as the blood is forced through it by the regular contractions of heart.
Question: 71
Differentiate between Arteries and Veins.
Answer: 71
71-223
Arteris. These are the blood vessels that carry blood away from the heat. the lumen of arteries is narrower than veins. The middle layer is comparatively thick
Question: 72
What is lub dub
Answer: 72
72-223
When ventricles contract tricuspid and bicuspid valves close and lubb sound is produced Similarly when ventricles relax the semi lunar valves close and dub sound is produced Lubb-dubb can be heard with the help of a stethoscope
Question: 73
Write difference between pericycle and endodermis.
Answer: 73
73-223
Outside the conducting tissues there is a narrow layer of thin walled cells the pericycle.a single layer of cells i.e. endodermis surrounds this per cycle.
Question: 74
What is bypass surgery
Answer: 74
74-223
Most cases of myocardial infarction are treated with Angioplasty or bypass surgery In this surgery arteries or veins from elsewhere in the patients blood supply to heart muscles The patient can be safe from a serious damage of heart by this treatment
Question: 75
Describe the function of stomata ?
Answer: 75
75-223
Stomata are the microscopic pores in the epidermis of leaves. they are used for the exchange of the gases and loss of water through transpiration
Question: 76
What is blood cross match?
Answer: 76
76-223
It is used for the confirmation of nor agglutination blood samples of donor and recipient are cross-matched.
Question: 77
Write the definition of Systole Diastole
Answer: 77
77-223
Systole: After the filling of atria Both atria contract and pump blood towards ventricles This is called systole
Question: 78
Write the role of vescular system in plant ?
Answer: 78
78-223
All land plant have developed complex vascular tissue consist on xylem and phloem vessels.
Question: 79
Define turgor ?
Answer: 79
79-223
The process exerted by the water on the wall of the plants cell is called turgor pressure .
Question: 80
Write the symptoms of Myocardial Infarction
Answer: 80
80-223
Main symptom of myocardial infarction is severe chest pain This pain creates feeling of congestion, stress and squeezing in the chest Pain mostly moves toward left arm but it can also move toward lower jaw neck right arm and back Myocardial Infarction may cause unconsciousness and eventually sudden death of the victim
Question: 81
Define pressure flow mechanism ?
Answer: 81
81-223
According to pressure flow mechanism the food is moved from source to skin due to low pressure at the walls of skin.
Question: 82
Write the names of two diseases of human blood
Answer: 82
82-223
Arteriosclerosis is a general term describing any hardening of arteries It occurs when calcium is deposited in the walls of arteries It can happen when atherosclerosis is severe
Question: 83
Which factor are responsible for opening or closing of stomata ?
Answer: 83
83-223
  1. Concentration of solutes in the gaurd cell responsible for the opening and closing of stomata.
  2. Recent research has revealed this process has light cause the potassium ions to the opening and closing of stomata.
Question: 84
Write the names of four agents which cause cardio macular diseases
Answer: 84
84-223
The risk factors tat lead to cardiovascular disorders include advanced age diabetes high blood of low density lipids cholesterol and triglycerides to bacon smoking high blood pressure obesity and sedentary lifestyle
Question: 85
Explain two factors which can cause transpirational pull?
Answer: 85
85-223
  1. Water is held in a tube called xylem that has small diameter
  2. Water molecules adhere to the wall of xylem tube
Question: 86
Heart is usually felt to be on left side
Answer: 86
86-223
The heart is usually felt to be on the left side because the left chambered the heart is stronger it pumps blood to all body parts
Question: 87
Define Capillaries
Answer: 87
87-223
Capillaries are the smallest blood vessels present in tissues These are formed by the division of arterioles The exchange of materials between blood and tissues fluid is carried out through capillaries
Question: 88
Define Lenticels ?
Answer: 88
88-223
Lenticels are pores present in stem responsible for evaporation of water or transpiration.
Question: 89
Describe the structure of an artery
Answer: 89
89-223
Structure of Artery:
  1. The walls of an artery are composed of three layers
  2. The outermost layer is made of connective tissue
  3. The middle one is made up of smoothed muscles and elastic tissue
  4. The innermost layer is made up of endothelial cells
  5. The internal cavity in which blood flows is called lumen
Question: 90
Write the name of two transport systems in human beings?
Answer: 90
90-223
  1. Blood circulated system.
  2. Lymphatic system.
Question: 91
Define pulmonary circulation and systemic circulation
Answer: 91
91-223
Pulmonary circulation: The pathway on which deoxygenated blood is carried from the heart to the lungs and in return oxygenated blood is carried from the lungs to the heart is called pulmonary circulation or circuit
Question: 92
Write down the name of vessels found in vascular system ?
Answer: 92
92-223
  1. Xylem vessels
  2. phloem vessels
Question: 93
What is meant by Pulmonary circulation
Answer: 93
93-223
The pathway on which deoxygenated blood is carried from heart to lungs and in return oxygenated blood is carried from lungs to heart is called pulmonary circulation
Question: 94
Write structure of red blood cells ?
Answer: 94
94-223
  1. RBC's are biconcave and have an elastic cell membrane.
  2. They do not have nucleus to make room for more oxygen.
  3. They contain haemoglobine.
Question: 95
Write down two main reasons of cardio vascular diseases
Answer: 95
95-223
The risk factors tat lead to cardiovascular disorders include advanced age diabetes high blood of low density lipids cholesterol and triglycerides to bacon smoking high blood pressure obesity and sedentary lifestyle
Question: 96
Write the function of roots in plant ?
Answer: 96
96-223
  1. Roots absorb water and salts from the soil .
  2. They provide conducting tissues for disturbing salts and water to the tissue of the stem.
Question: 97
What is Angina Pectoris
Answer: 97
97-223
Angina pectoris means Chest pain In this disease blood supply to heart mussels is not sufficient but shortage is not enough to cause tissue death It is not as severe as heart attack The pain may occur in heart often in left arm and shoulder
Question: 98
Define serum ?
Answer: 98
98-223
Blood plasma without fibergone protein is called serum.
Question: 99
Differentiable between arteries and veins
Answer: 99
99-223
Arteries: Arteries are blood vessels that carry blood away from heart Valves are not present in the walls of arteries
Question: 100
Define cohesion ?
Answer: 100
100-223
According to cohesion-tension theory, the face which carriers water upward through the xylem is a transpiration pull. Transpiration creates a pressure difference that pulls water and salts up from roots.
Question: 101
What do you about Thrombus and Embulus
Answer: 101
101-223
Thrombus: Accumulation of cholesterol is the prime contribution to atherosclerosis It results in the formation can form blood clots called thrombus with arteries
Question: 102
Differentiate between atherosclerosis and arteriosclerosis
Answer: 102
102-223
Atherosclerosis: Atherosclerosis is commonly called as Narrowing of arteries It is a chronic disease in which fattymaterial cholesterol or Fibrin deposit on arteries When this condition become severe, it becomes difficult to open and contract arteries further to flow the blood Deposition of cholesterol is the major cause of Atherosclerosis
Question: 103
What do you mean by stomatal transpiration ?
Answer: 103
103-223
Most of the transpiration takes place through stomata and it is called stomatal transpiration
Question: 104
What is Angioplasty and bypass surgery
Answer: 104
104-223
Angioplasty and bypass surgery is the mechanical widening of a narrowed or totally obstructed blood vessel It is a heart surgery in which arteries or veins from elsewhere in the patients body are grafted to the coronary arteries to improve the blood supply to heart muscles
Question: 105
Describe role of fibrinogen and Albumin in blood ?
Answer: 105
105-223
Fibrinogen is blood clotting protein and albumin helps in maintaining water balance in blood.
Question: 106
How transpiration is controlled by opening and closing of stomata ?
Answer: 106
106-223
Most plants keep their stomata open during the day and closing them at night because transpiration never take place at that time. in the day time stomata are responsible for regulation transpiration via the action of guard cells.
Question: 107
Write down the physical appearance or characteristics of Dengue fevers mosquito ?
Answer: 107
107-223
  1. Aedes aegypti is medium size black colored mosquito.
  2. It have white stripes on its legs
Question: 108
What is meant by transpiration ?
Answer: 108
108-223
The loss of water from plant surface through evaporation is called transpiration .
Question: 109
How guard cells controlled the opening and closing of stomata ?
Answer: 109
109-223
Solute concentration in guard cells is responsible for opening and closing of stomata recent research has revealed this process as light cause the movement of potassium ions from epidermal cells in to guard cells
Question: 110
Give harmful aspects of transpiration ?
Answer: 110
110-223
Transpiration is a potentially harmful process but is unavoidable too. it may be harmful process in the sense that it requires surface from which evaporation can occur and during the condition of drought, loss of water from the plant result wilting serious desiccation and often death of the plant
Question: 111
Who is the cause organisms of dengue fever ?
Answer: 111
111-223
The causal organisms of dengue fever is mosquito called Aedes Egypti.
Question: 112
How is plasma separated from blood ?
Answer: 112
112-223
Blood is taken from any artery and an anticoagulant chemical that inhibits blood clotting is mixed in it. After 5 minutes plasma separates from blood cell which settle down
Question: 113
Why transpiration is necessary for plant ?
Answer: 113
113-223
Transpiration is called a "necessary evil" which is mean that it is potentially harmful process but is unavoidable as well as necessary too.
Question: 114
Difference between source and skin ?
Answer: 114
114-223
Source:Source include the exporting organs, typically a mature leaf or storage organs
Sinks:Sinks are the areas of active metabolism or storage.
Question: 115
What is meant by desication ?
Answer: 115
115-223
If water loses from plant body it results as serious desiccation welting and often death .
Question: 116
Why transpiration is harmful process for plants ?
Answer: 116
116-223
Transpiration is called a necessary evil it means that transpiration is a potentially harmful process in the sense that during the condition drought, loss of water form plant result in serious desiccation wilting often death.
Question: 117
What is leukemia ?
Answer: 117
117-223
Leukemia is the production of great number of immature and abnormal white blood cells this is caused by a cancerous mutation change in gene in bone marrow or lymph tissue cells.
Question: 118
What is meant by closed circulatory system ?
Answer: 118
118-223
Humans have a closed blood circulatory system (meaning that blood never leaves the network of arteries, venies and capillaries.
Question: 119
Write the name of chambers ?
Answer: 119
119-223
  1. Right atrium
  2. Left atrium
  3. Right ventricle
  4. Left ventricle
Question: 120
Write down the four factors affecting the rate of transpiration ?
Answer: 120
120-223
  1. Temperature
  2. Air humidity
  3. Air movements
  4. leaf surface area
Question: 121
Write the name of two famous scientists who revealed much knowledge of blood circulatory system ?
Answer: 121
121-223
Two important scientists who revealed much knowledge of blood circulatory systemwere.
  1. Ibn-e-Nafeesa
  2. William Harvey
Question: 122
How transpiration rate affects when air movements changes?
Answer: 122
122-223
Air in motion is known as wind. Wind carriers away the evaporate water from leaves and it cause an increases in the rate of evaporation from the surface of mesophyll.
Question: 123
What is meant by atherosclerosis ?
Answer: 123
123-223
Atherosclerosis is commonly called as narrowing of arteries. It is a chronic disease in which fatty material cholesterol or fibrin deposit on the arteries.
Question: 124
Write the symptoms of dengue fever ?
Answer: 124
124-223
  1. High Fever
  2. Sever Headache
  3. Pain behind eyes
  4. pain in muscles and joints
  5. Spots on the skin
Question: 125
What are red bloods cells ?
Answer: 125
125-223
These are the most numerous of blood cells. A cubic millimeter of blood contain 5 to 5.5 million of RBCs in males and 4 to 4.5 million in females .
Question: 126
What is the effect of Air humidity on the rate of transpiration ?
Answer: 126
126-223
When air is dry water vapours diffuse more quickly from the surface of mesophyll cells in to leaf air spaces and then from air space to outside The increases the rate of transpiration.
Question: 127
What is transpiration pull ?
Answer: 127
127-223
Transpiration pull is the force which carries water and soluble salts upward through the xylem adhesion .
Question: 128
Heart usually felt to be on left side.Why ?
Answer: 128
128-223
The heart is usually felt to be on the left side because the left chamber of the heart is stronger
Question: 129
Write two function of white blood cells?
Answer: 129
129-223
Function of White blood cells:
  1. Type of white blood cell monocles produce macrophages which engulf germs.
  2. Type of WBC is Lymphocytes, B and T lymphocytes produce antibodies and kill germs.
Question: 130
What is the effect of temperature on the rate of transpiration ?
Answer: 130
130-223
Higher temperature reduces the humidity of surrounding air and also increases the kinetic energy of water molecules in this way it increases the rate of transpiration. The rate of transpiration doubles with the every rise of 10 C in temperature
Question: 131
Define Capillaries ?
Answer: 131
131-223
Capillaries are the smallest blood vessels present in the tissues.these are formed by the division of arterioles the exchange of material between blood tissues fluid is carried out through capillanies
Question: 132
What are the main components of human blood circulated system ?
Answer: 132
132-223
  1. Blood
  2. Heart
  3. Blood Vessels
Question: 133
Describe the function of stomata
Answer: 133
133-223
Stomata are the microscopic pores in the epidermis of leaves They are used for the exchange of the gases and loss of water through transpiration
Question: 134
Write are two major types of white blood cells ?
Answer: 134
134-223
  1. Granulocytes
  2. Agranulocytes
Question: 135
What is Angina Pectoris
Answer: 135
135-223
It means "chest pain" Its is not as serve as heart attack. The pain may occur in heart and often in left arm and shoulder.
Question: 136
Write the name of any two plasma proteins ?
Answer: 136
136-223
  1. Albumins
  2. Fibrinogen
  3. Antibodies
Question: 137
What is meant by Systole ?
Answer: 137
137-223
After the filling of atria. Both atria contract and pump blood towards ventricles this called systole
Question: 138
What is Angioplasty
Answer: 138
138-223
The mechanical widening of a narrowed or totally obstructed blood resells.
Question: 139
When and who discoverd ABO blood group system ?
Answer: 139
139-223
ABO blood group system was discoverd by an austrian scientist karl landstenier in 1900.
Question: 140
Write preventive measures for dengue fever ?
Answer: 140
140-223
  1. Water storing wares
  2. Waste plastic wares
  3. Used tyres
  4. Other thing in which rain water can be store
Question: 141
What do u mean by Blood ?
Answer: 141
141-223
Bloodis a specialized body fluid, considered a specialized form of connective tissue. Blood is composed of a liquid called blood plasma and blood cells.
Question: 142
Write the name of two transport systems in human being
Answer: 142
142-223
Human transport system consists of wo complex systems Blood circulatory system
Lymphatic system The two systems are well coordinated and associated with each other
Question: 143
What is Fibrinogen ?
Answer: 143
143-223
A protein in the blood plasma that is essential for the coagulation of blood is called fibrinogen.
Question: 144
What is meant by pulmonary circulation ?
Answer: 144
144-223
The pathway on which deoxygenated blood is carried from lungs to heart is called pulmonary.
Question: 145
What is Thalassaemia ?
Answer: 145
145-223
It is a genetic problem due to mutation in the gene of haemoglobin, the mutations results in the production of defective haemoglobin and the patient cannot transport oxygen properly.
Question: 146
What is meant by blood plasma ?
Answer: 146
146-223
Plasma is primarily water in which proteins salts metabolites and wastes are dissolved. water constitutes about 90-92% of plasma and 8-10% are dissolved substance. Salt make up 0.9% of plasma, by weight.
Question: 147
Which is meant by Granulocytes ?
Answer: 147
147-223
One type of white blood cell are Granulocytes. Granulocytes have granular cytoplasm.
Question: 148
Write down function of phloem in plants
Answer: 148
148-223
Xylem Tissue: Xylem tissue is responsible for the transport of water and dissolved substances from roots to the aerial parts
Question: 149
What is meant by blood group system ?
Answer: 149
149-223
Blood group system is a classification of blood based on the presence or absence of antigens on the surface of red blood cells
Question: 150
What is the function of platelets ?
Answer: 150
150-223
Platelets help in blood cloting and to prevent the loss of blood.
Question: 151
Which factors are responsible for opening or closing of stomata
Answer: 151
151-223
Opening and closing of stomata depends upon two factors
  1. Concentration of solutes glucose in the guard cells responsible for opening and closing of stomata
  2. Recent research has revealed this proses has light cause the potassium ions to opening and closing of stomata
Question: 152
What is Angina pectoris ?
Answer: 152
152-223
Angina pectoris means "Chest pain" in this disease blood supply to heart muscles is not sufficient but shortage is not enough to cause tissue death.
Question: 153
Define pulmonary circulation ?
Answer: 153
153-223
The pathway on which deoxygenated blood is carried from the heart to the lungs and in return oxygenated blood is carried from the lungs to the heart is called pulmonary circulation or circuit .

Question: 154
What is blood group system
Answer: 154
154-223
Blood group systems are a classification of blood based on the presence or absence of antigens on the surface of red blood cells
Question: 155
What is the mass and size of heart in normal adults ?
Answer: 155
155-223
In normal adults the mass of heart is 250-350 g and the size is equal to a clenched fist .
Question: 156
What is meant by desication
Answer: 156
156-223
If water loses from plants body it results as serious desiccation welting and often death
Question: 157
Write the function of nrutrophils and basophils ?
Answer: 157
157-223
  1. Nrutrophils split particles by phagocytosis.
  2. Basophils prevent blood clotting.
Question: 158
Which blood cells decrease in number during dengue fever ?
Answer: 158
158-223
In dengue fever there is a sharp decrease in the number of platelets in blood, platelets are responsible for blood clotting.because of this patients bleed from the nose gums, and under the skin.
Question: 159
What is the role of pericardial ?
Answer: 159
159-223
Heart is enclosed in a sac is known as pericardium there is a fluid, known as pericardial fluid between pericardium and heart walls it reduce friction between pericardium and heart during heart contraction.
Question: 160
Define capillary . Give its functions
Answer: 160
160-223
Its is the smallest blood vessels, Which are formed by the division of arterioles. the exchange of material between blood and tissue fluid is carried out through the cappilaries
Question: 161
What do you mean by Pus ?
Answer: 161
161-223
During killing germs nacrophages and nitrophills also die. These dead cells accunulatc and make the white substance called pus
Question: 162
Define Antigen
Answer: 162
162-223
An Antigen is a molecule that can stimulate an immune response (antibody productionetc)
Question: 163
Define Antigen ?
Answer: 163
163-223
An antigen is a molecules that can stimulate an immune response like antibody production etc.
Question: 164
Define heart beat ?
Answer: 164
164-223
The relaxation of heart chambers fills them with blood and contraction of chambers fills them with blood and concentration of chambers propels blood out of them the alternation relaxations and contractions make up the cardiac cycle and one complete cardiac makes one heartbeat.
Question: 165
Why blood group "O" is called universal donors ?
Answer: 165
165-223
blood group "O" is called universal donor as it does not contain any antigen it can be given to A B , AB and O as well.
Question: 166
What is meant by closed circulatory system
Answer: 166
166-223
Humans have a closed blood circulatory system meaning that blood never leaves the network of arteries veins and capillaries
Question: 167
What is Angioplasty and bypass surgery ?
Answer: 167
167-223
Angioplasty and bypass surgery is the mechanical widening of a narrowed or totally obstructed blood vessel. It is heart surgery in which arteries or vines from elsewhere in the patients body are grafted to the coronary arteries to improve the blood supply to heart muscles.
Question: 168
Explain two factors which can cause transpiration pull
Answer: 168
168-223
Reasons of transpiration pull:
  1. Water is held in a tube called xylem that has small diameter
  2. Water molecules adhere to the walls of xylem tube
  3. Water molecules cohere to each other
  4. These attractions make and overall tension among water molecules and form columns of water The columns of water move from root to shoot and the water content of the soil enters in these column
Question: 169
Define Systemic circulation ?
Answer: 169
169-223
The path away on oxygenated blood is carried from heart to the body tissues and in return deoxygenated blood is carried from the body tissues to the heart is called systemic circulation .
Question: 170
What is Rh blood group system and who discoverd it ?
Answer: 170
170-223
In this system there are two blood group Rh-positive and Rh-negative which are distinct from each other an the basic of antigens called Rh factors present on the surface of red blood cells
Question: 171
What do you meanby pus/ How is it formed ?
Answer: 171
171-223
WBC dies in the process of killing the germs. These dead cells accumulate and make the white substance called pus, seen at infection sites.
Question: 172
Where Lenticels are found and what is their function
Answer: 172
172-223
Lenticels: Lenticels are pores present in stem of some plants
Question: 173
Define universal donors ?
Answer: 173
173-223
O blood group individuals are called universal donors because they can donate blood to the recipients of any other blood group .
Question: 174
What is Lub dub ?
Answer: 174
174-223
When ventricles tricuspid and bicuspid values close and "lubb" sound is produced similarly when ventricles relax the semi lunar valves close and
"lubb-dubb" can be heard with heard with the help of stethoscopes.
Question: 175
Define pulmonarycirculation and systemic circulation
Answer: 175
175-223
The pathway in which deoxygenatedblood is carried from heart to lungs and in return oxygenated blood is carried from lungs to heart is called Pulmonary circulation
Question: 176
Why AB blood group individuals are called universal recipients ?
Answer: 176
176-223
AB blood group individual are called universal recipients as it contain both antigen A & B, therefore antibodies against A & B both are the absent A & B both are absent.
Question: 177
Define arteries ?
Answer: 177
177-223
Arteries are blood vessels that carry blood away from heart. value are not present in the walls of arteries .
Question: 178
What do you mean by stomatal transpiration
Answer: 178
178-223
Most of the transpiration takes place through stomata and it is called stomatal transpiration
Question: 179
Define cohesion
Answer: 179
179-223
According to cohesion-tension theory the force which carries water upward through the xylem is transpiration pull Transpiration creates a pressure difference that pulls water and Salt up from roots
Question: 180
Write two achevements of "William Harvey" ?
Answer: 180
180-223
Many scientists worked for discovering the facts about the circulation of blood in human body. two important scientists who revealed much knowledge of blood circulatory system were "Ibn-e-Nafees" and "William" Harvey" the two achievements of William Harvey are given below :
  1. He discovered pumping action of heart.
  2. He also discoverd the pathway of blood in major arteries and veins
Question: 181
Write the role of vascular system sin plants
Answer: 181
181-223
All land plants except for mosses and liverworts have developed complex vascular tissues consist on xylem and phloem vessels This system helps to move water and food through out a plants body
Question: 182
Why human heart is called double pumps ?
Answer: 182
182-223
Human heart works as double pumps. it receives deoxygenated blood from body and pumps it to lungs at the same time it receives oxygenated blood from lungs and pumps it to all body.
Question: 183
What is meant by Pulse ?
Answer: 183
183-223
Heart rate can be measured by feeling the pules pules the rhythmic expansion and contraction of an artery as blood forced through it by the regular contraction of heart.
Question: 184
Describe the structure of an artery?
Answer: 184
184-223
  1. The walls of an artery are composed of three layers
  2. the outermost layer is made of connective tissues
  3. The middle one is made up of smooth muscles and elastic tissue.
  4. The innermost layer is made up of smooth endothelial cells.
  5. The internal cavity in which blood flows is called lumen.
Question: 185
Differentiate between Bicuspid and tricuspid value ?
Answer: 185
185-223
Bicuspid value: Valve with two flaps, present between the opening of left atrium and left ventricle is calledBicuspid value
Tricuspid value:Value present between the right atrium and right ventricle is called tricuspid value
Question: 186
Define fibrinoge? Write down its function
Answer: 186
186-223
A soluble protein present in blood plasma from which fibrin is produced by the action of the enzyme thrombin
Question: 187
Write down name of vessels found in vascular system
Answer: 187
187-223
The names of vessels found in vascular system are given below
  1. Xylem vessels
  2. Phloem vessels
Question: 188
What is relation between Heart beat and pulse rats ?
Answer: 188
188-223
  1. Heart beat rate can be measured in times of feeling of puls heart beat rates and puls rate in a healthy person is 70 per min in in case of rest and routine activities
  2. Heart beat rate and pulse rate is variable with body activities and stress condition
Question: 189
Write down two main reason of cardio vascular diseases ?
Answer: 189
189-223
The risk factors that lead to cardiovascular disorder include advance age diabetes high blood of low density lipids and triglycerides tobacco smoking high blood pressure obesity and sedentary life style.
Question: 190
How transpiration is controlled by opening and closing of stomata
Answer: 190
190-223
Most plants keep their stomata open during the day and close them at insight Because transpiration never take place at that tie In day time stomata are responsible for regulating transpiration via the action of guard cells A stomata has two guard cells Those are attached to each other at their rends when guard cells get water they become turgid and their shave are like two beans This make stomata opens Similarly when guard cells loose water due to transpiration they become flaccid their inner sides touch each other and stomata get closed This show that transpiration is controlled by opening and closing of stomata
Question: 191
Write the function of root in plant
Answer: 191
191-223
  1. Roots absorb water and salts from the soil
  2. They provide conducting tissues for distributing Salts and water to the tissues of the stem
Question: 192
What do you known about thrombus and Embulus ?
Answer: 192
192-223
Thrombus: Accumulation of cholestrol is the prime contribution to atherosclerosis it result in the formation of multiple deposits called plaques with in arteries.
Embulus:If a thrombus dislodges and become free floating it is called an embolus.
Question: 193
Why Transpiration is harmful process for plants
Answer: 193
193-223
Transpiration is called a necessary evil It means that transpiration is a potentially harmful process but is unavoidable too Transpiration may be a harmful process in the sense that during the conditions drought loss of water from plant results in serious desiccation wilting and often death
Question: 194
How guard cells controlled the opening and closing of stomata
Answer: 194
194-223
Soule concertation in guard cells is responsible for opening and closing of stomata recent research has revealed this process as light cause the movement of potassium ions from epidermal cells into guard cells Water follows these ions and enters guard cells Thus their turgidity increase and stoma opens At the end of the day potassium ions flow back from guar cells to epidermal cells and the concentration of glucose also falls Due to it water moves to epidermal cells and guard cells loose turgor It causes the closure of stomata
Question: 195
What is meant by transpiration? Describe mode of transpiration.
Answer: 195
195-223
(of a plant or leaf)the extraction of water vapour through the stomata " Plants lose more than 90% of their water through transpiration."
Question: 196
What is meant by Arteriosclerosis?
Answer: 196
196-223
It is commonlyreferred to as anarrowing of arteries
It is chronic diseasein which there is accumulation of fatty materials . cholesterol or fiber in arterial
Question: 197
Write down the four factors affecting the rate of transpiration
Answer: 197
197-223
  1. Temperature
  2. Air humidity
  3. Air movement
  4. leaf surface area
Question: 198
What is vascular surgery ?
Answer: 198
198-223
Vascular surgery is a field in surgery in which diseases of arteries and veins are managed by the surgical method.
Question: 199
Explain transport of food in Human beings
Answer: 199
199-223
The task of transport of different materials in human body is performed by two completesystem i.e the blood circulatory system lymphatic system
Question: 200
What is meant by Arteriosclerosis ?
Answer: 200
200-223
Arteriosclerosis is a general term describing any hardening of arteries It occur when calcium is deposited in the wall of arteries it can help when arteriosclerosis is severe.
Question: 201
Give harmful and beneficial aspects of transpiration
Answer: 201
201-223
Harmful aspects: Transpiration is a potentially harmful process but is unavoidable too It may be harmful process in the sense that it requires surfaces from which evaporation can occur and during the conditions of drought loss of water from the plant result wilting serious desiccation and often death of the plant
Question: 202
Define pressure flow Mechanism
Answer: 202
202-223
According to pressure flow mechanism the food is moved from source to sink due to low pressure at the walls of sink
Question: 203
Describe function of xylem and phloem.
Answer: 203
203-223
Xylem tissue is responsible for the transport of water and dissolved substance from roots to aerial parts.
Question: 204
Define cohesiontensiontheory
Answer: 204
204-223
The force which carries water upwaredthrough the xylem is transpiration pull. Transpiration creates a pressure difference that pulls water and salts upfromcoats
Question: 205
What is meant by stomatedtranspiration?
Answer: 205
205-223
Stomata are minute pores confined to epidermis of green shoot and leaves. Opening and closing of stomataare controlled by guard cells
Question: 206
How transpiration rate affect when air movement changes
Answer: 206
206-223
Air in motion is known as wind Wind carries away the evaporated water from leaves and it causes an increase in the rate of evaporation from the surfaces of mesophilic When air is still the rate of transpiration is reduced
Question: 207
Describe function of leukocytes.
Answer: 207
207-223
White blood cells , also called leukocytes, are the cells of the immune system that are involved in protecting the body against both infectious disease and foreign invaders
Question: 208
What are guard cells?
Answer: 208
208-223
Each of a pair of curred cells that surround a stoma, becoming larger or smaller according to the pressure with the cells
Question: 209
Write the names of two famous scientists who reeled much knowledge of blood circulatory system
Answer: 209
209-223
Two important scientists who revealed much knowledge of blood circulatory system were Ibn-e-Nafees and William Harvey
Question: 210
What is transpiration pull
Answer: 210
210-223
Transpiration pull: Transpiration pull is the force which carries water and soluble salts upward through the xylem adhesion
Question: 211
What is stoma?
Answer: 211
211-223
The two guard cell of a stoma are attached to each other ends . The inner concave side of guard cells that encloses a stoma are thichker than the outer convex sider
Question: 212
What is meant by transpiratioin
Answer: 212
212-223
Transpiration: The loss of water from plant surface through evaporation is called transpiration
Question: 213
Definition of systole and diastole.
Answer: 213
213-223
Diastole and systole are two phases of the cardiac cycle. They occur as the heart beats pumping blood througha system of blood vessels that carry blood to everypart of the body
Question: 214
Write function of roots hairs in the roots of plants
Answer: 214
214-223
Root hairs are actually the extensions of epidermal cells Root hairs provide large surface area for absorption They grow out into the spaces between soil particles where they are in direct contract with water
Question: 215
Which person are universal Donors and Universal Recipients?
Answer: 215
215-223
It transfusions of packed red blood cells individial with type o Rh D -ve blood are called universal donors . those with type AB Rh O +ve blood are called Universal recipients
Question: 216
What are the main components of human blood circulatory system
Answer: 216
216-223
  1. Blood
  2. Heart
  3. Blood vessels
Question: 217
What do you mean by blood
Answer: 217
217-223
Bloods a specialized body fluid considered a specialized form of connective tissue Blood is composed of a liquid called blood plasma and blood cells The weight of Blood in our body is about 1/12 of our body The average adult in our body The average adult has about liters of blood in a healthy person plasma constitutes about by volume of blood and cells or cel-like bodies are about by volume of the blood
Question: 218
Explain two factors which can cause transpiration pull.
Answer: 218
218-223
Water is held in a tube (xylem) that has smaller diameter.
Water molecules cohere to each other
Question: 219
Define Turgor
Answer: 219
219-223
The state of turgidity and resulting rigidity of cells or tissues, typically due to the absorption of fluid
Question: 220
What is the effect of temperature on the rate of transpiration
Answer: 220
220-223
Higher temperature reduces the humidity of surrounding air and also increases the kinetic energy of water molecules In this way it increases the rate of transpiration The rate of transpiration doubles with every rise of in temperature But very high temperatures cause closure of stomata so transpiration stops ands plant does not loose the much needed water
Question: 221
What the effect Air humidity on the rate of Transpiration
Answer: 221
221-223
When air is dry water vapors diffuse more quickly from the surface of mesophilic cells into leaf air spaces and then from air spaces to outside This increases the rate of transpiration In humid air the rate of the diffusion of water vapors is reduced and the rate of transpiration
Question: 222
Define blood/
Answer: 222
222-223
Blood is a specializedbody fluid that is composed of a liquid called plasma and blood cells
Question: 223
Arteries and Veins
Answer: 223
223-223
A vein is a blood vessel that carries blood toward the heart
Generic placeholder image
Muntaha shared a post link.
Jan 25, 2020

Assalam-o-alaikum mam